NOVE TABLICE

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Post Reply
Kobac SPO

NOVE TABLICE

Post by Kobac SPO »

Nove tablice u Srbiji se uvode od 6.7.2008. i menjace se u naredih godinu dana. Dimenzije ce biti kao u EU (52x12cm, sto znaci da cete morati da menjate okvire :( )... Vest je doduse malo bajata, ali sta cu kada se samo informisem preko B92 :)

Image

Opsirnije

http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?na ... &sid=33969

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=279036

http://www.ekapija.com/website/sr/page/143517

CA
Automobil: Лада Самара 1300с

Post by CA »

A meni tablice zanitovane za karoseriju...

ZarkoIn
Automobil: Samara

Post by ZarkoIn »

Sta znaci ovo AG u tablici?

dexter

Post by dexter »

vidi, vidi iste tablice kao neki nasi susedi. umesto onog prikazanog na slici, crveni stit sa belim krstom i cetiri ocila "krasice" nove tablice.
ja registrujem ladu pre tog datuma, znaci do sledece registracije furam stare tablice 8) a ove i nisu nesto.

smatram da je bolje resenje da svako registraciono podrucje prati i njegov grb (NS, SU, ČA, UE, KM...), posto srbija nema svoje simbole (ovi su privremenog karaktera), tako da ako se ikada definisu grb, himna i zastava, bojim se da bi se oznaka sa tablice kosila sa zvanicnim simbolom drzave. i eto opet posla oko zamene i otimanja para narodu.

@ZarkoIn

AG, MJ, BB, SY, WP, XA i slicne slovne nastavke generise kompujter i to po slucajnom izboru, tako je bar u civilizovanom svetu.
asfalt, polje, reka, laz - svuda prolazi moj VAZ!

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Meni se svidjaju, posto ce biti vece i popunjavace prazninu oko tablice koja sada postoji.

Registracija je 1 Oktobra, pa cemo da menjamo....
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

dexter wrote:....smatram da je bolje resenje da svako registraciono podrucje prati i njegov grb (NS, SU, ČA, UE, KM...)
Da, ali takvi grbovi sem grbova gradova i opstina ne postoje, trebalo bi ih tek definisati a procedura nije bas prosta...
dexter wrote:...posto srbija nema svoje simbole (ovi su privremenog karaktera), tako da ako se ikada definisu grb, himna i zastava, bojim se da bi se oznaka sa tablice kosila sa zvanicnim simbolom drzave. i eto opet posla oko zamene i otimanja para narodu.
:?: :?: :?: Ima i nisu bre privremeni vec trajni - definisani su Ustavom iz 2006 8)

dexter

Post by dexter »

@Kobac SPO

vecina registracionih podrucja a i gradova/opstina ima svoje grbove :wink:

sto se tice simbola drzave, zao mi je ali ... mislim da ustav ne pominje simbole drzave.

Народна скупштина Републике Србије је 17. августа 2004. године једногласно усвојила препоруку о коришћењу грба, заставе и химне Србије. За предлог препоруке гласала су 183 посланика, нико није гласао против, нити био уздржан, а три посланика нису гласала.

http://www.srbija.sr.gov.yu/pages/article.php?id=12084

e, sad, svasta je moguce.

Dutchman

Post by Dutchman »

ma samo gledaju kako da uzmu narodu pare , narem da su neke lepe table nego gluplje nego shto su bile , sha fali italijanima njima su sve tablice josh uvek u vaznosti ako necesh da vratish i zamenish tablicu nemoze niko da te natera , naravno nova kola imaju nove tablice ali zashto bi neko menjao talicu koju ima vec npr 40godina ... ako me razumete , na taj nachin se ne zalazi u dzepove gradjana ako ne zele ...

druga stvar je shto su opet dali samo jedan format tablie a ne tri kao npr u shvajcarskoj i italiji , znachi mala za napred standardna kao ova i naravno chetvrtasta za dzipove ... sve se to moze naplatiti i tako se uzimaju pare u budzet a ne ovako na silu ...

a i grb sa kokoshkom mi se ne svidja iskreno , bolje grbovi gradoa , i stvarno me nervira shto ce ukinuti dosta oznaka , kako sad da se derem na Panchevca koji nema pojma kad je sad to pet gradova ... mislim policija , ko im dade da oni pishu zakone uzas

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

pa ovo i nije tako loše sad policija neće moći da vas zaustavlja samo zato sto niste iz njihovog mesta...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

dexter wrote:vecina registracionih podrucja a i gradova/opstina ima svoje grbove :wink:

Većina? Nije tacno imaju svi, ali ti ne razumes, da ti objasnim na primeru mog registracionog podrucja: Dakle živim u Gradu Leskovcu i moja auto ima oznaku LE, iste oznake imaju i auta iz okolnih opština našeg okruga (Medveđa, Lebane, Bojnik, Crna Trava, Vlasotince). Počev od grada Leskovca, sve ostale opštine imaju grbove i sad koji bi ti stavio na tablicu, a da ne uvrediš druge, kada okrug kao admnistrativna jedinica nema (a nema nijedan u Srbiji)?
dexter wrote:sto se tice simbola drzave, zao mi je ali ... mislim da ustav ne pominje simbole drzave.
E nemogu da verujem, PA USTAV JE NAJVIŠI PRAVNI AKT JEDNE ZEMLJE; u njemu piše kako se "zove i preziva ta zemlja", naravno da ustav pominje simbole, a evo ti i člana ustava:
Грб, застава и химна

Члан 7.

Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма "Боже правде".
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.
http://www.srbija.sr.gov.yu/cinjenice_o ... php?id=101

Ono što si ti pisao o preporuci, da znaš ona je važila do novog ustava, da bi se izbegle petokrake i Hej sloveni )nasleđenei od Miloševićevog ustava i Titove SFRJ). Ako te još nešto interesuje pitaj jer ja sam PROFESOR ISTORIJE 8)

Iyvinjavam se uredniku za šetanje s teme... :wink:

dexter

Post by dexter »

jedino je dobro sto nece biti tablica sa cuvene cetiri cifre, tu se bar prekida kontinuitet sa nekim recidivima pedesetogodisnje diktature.

o5 off sorry :oops:

@Kobac SPO

i u beogradu je slicna situacija kao u leskovcu, tu su obrenovac, mladenovac, barajevo i jos 1x opstina... pa se niko ne ljuti sto nosi BG oznaku. dobro, snobizam je u pitanju, mozda je to na jugu malo komplikovanije :roll:

nisam stigao da nadjem deo teksta o simbiolima u ustavu, hvala.

sve si lepo naveo oko identiteta tzv.srbije, ali preporuka nije prestala da vazi vec je evoluirala u "organski zakon" (to je rekao jedan bradati politicar, bivsi predsednik skupstine, ekonomista ) pa se tako provukla u ustav. privremene mere u srbiji postaju stalne, pravilo broj 1.

poenta je da nisi ti izabrao oznake svoje zemlje. nisi imao izbora da nastavis svoj nacionalni i drzavni kontinuitet ili da biras nove oznake. srbija je starija i ima starija znamenja od simbola iz 19 veka koje, nadam se, privremeno koristi. zar ne PROFESORE ISTORIJE? pa zar niste vi sa znanjem istorije ste trebali prvi da se umesate u odabir simbola svoje zemlje? druge zemlje koriste svoje simbole vise stotina godina ili se varam?

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Znaci, pravimo nove okvire, ali ovaj put hromirane i kvalitetnije. Predlazem InterCrown Jankovic iz Pazove.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Kada ga vec pomenu, gde je nestao Alekre?

Dutchman

Post by Dutchman »

Pa ovo i nije drzava , ja stvarno neznam zashto se svi mi nerviramo kad su oni odluchili da je tako najpametnije ...

da neko pita narod , znao bi kako se zaradjuju pare ... pustish tablice sa slovima odvalish cenu 200-300e i eto budala koje ce da plate KILLER , SRBIJA, CAR i slichno a narodu ostavish mogucnost da ima normalne tablice kao npr u Americi , oslikana pozadina za svaku opshtinu sa jasnim znamenjem i porukom iz tog karaj ima 26 opshtina ako se ne varam i em lepe tablice em moze da pishe ko shta hoce ... narod plati 200din a ko oce da se kurchi plati 200e i svi zadovoljni i naravno u tri velichine ... mrzim tablicu napred ali bi malu i stavio ...

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

dexter wrote: nisi imao izbora da nastavis svoj nacionalni i drzavni kontinuitet ili da biras nove oznake. srbija je starija i ima starija znamenja od simbola iz 19 veka koje, nadam se, privremeno koristi. zar ne PROFESORE ISTORIJE? pa zar niste vi sa znanjem istorije ste trebali prvi da se umesate u odabir simbola svoje zemlje? druge zemlje koriste svoje simbole vise stotina godina ili se varam?
Ne! Svi naši simboli od najstarijih do današnjih (izuzev komunizma su srodni i vremenom samo stilizovani)...
A da ne bi ovde dalje mrsili van teme evo ti na mom BLOGu tema (nisam imao vremena sada da je zavrsim,a li sve slike su ti tu, samo deo teksta fali, pa pogledaj lekciju) 8)

Post Reply