Kako funkcionisu auto radio antene??

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Post Reply
Spartanac86

Kako funkcionisu auto radio antene??

Post by Spartanac86 »

Imam u kolima unutrasnju antenu koja se kaci na soferku i vidim da je prethodni vlasnik izvlacio neke zice iz nje, nisam je otvarao da vidim kako je unutra vezano, nastavljao je nesto i do radija dolazi koaksijalni kabl, medjutim problem je da radio bolje hvata ako vezem samo centralnu elektrodu koaksijalnog kabla nego kad su vezane obe (kako bi inace trebalo, jel da?)...Sta je problem?

Uopste moze li neko da mi objasni zasto se koristi koaksijalni kabl, a ne recimo kao na mojoj kucnoj mini liniji gde ima samo jedna elektroda, zakaci se zica proizvoljne duzine i to je to...Koja je svrha koaksijalnog kabla?
Ima li neko dijagram kako izgleda unutrasnja konstrukcija jedne tipicne antene i kako se pravilno vezuje to kad ima koaksijalni, da ne treba mozda onu drugu elektrodu vezati na masu?

djape1977

Post by djape1977 »

batali sve to, nabodi metar i po obicne tanke zice u dzek za antenu i provuci je oko sofersajbne (uvuci je u keder iznutra) hvatace sve.
j***** auto bez kardana

Spartanac86

Post by Spartanac86 »

pa da ne bude malo 1.5m ako cu oko cele sofersajbne da vucem :mrgreen: i dal da skinem izolaciju i koliko na drugom kraju zice, ili je to nebitno?

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

On ako je vezao koaksijalnim nije normalan. Otkad se te antene vezuju koaksijalnim kablom :D Mislim moze ... samo dobro da nije talasovod stavljao u pm na tih metar kabla stvarno bi imao velike gubitke. Nije mi jasno samo ako je koaksijalni odakle ti dve zice?

Koaksijalni kabl ima centralnu bakarnu zilu i mrezu. Izmedju mreze i zile je izolacija. Zila je + a mreza se presavije unazad i kad se ushrafi dzek onda masa ide na kuciste dzeka (jbg ne znam kako drugacije da objasnim). Tako da ne znam odakle ti dve zice .... mora da je neka teska budzevina.

Sve zavisi uglavnom od vrste antene pa tako se i uzima kabl. Ako je veci spektar hvatanja signala (kao npr. sto TV antena hvata par desetina MHz) onda ide koaksijalni jer obicna parica ne moze to normalno da prenese. U slucaju radio antene koja hvata samo 88 - 108MHz moze da ide i obicna parica plastikom izolovana (bar ja do sad nisam imao problema sa njima na manjim rastojanjima)... Probaj da slikas to i postavi sliku pa da vidim shta i kako.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Goxxy

Post by Goxxy »

Skini celu budževinu i otvori se jedno 250-400 dinara za krovnu ugradnu antenu - onu za koju treba da razbušiš ili krov ili krilo, šta ti god više odgovara. Da se ne patiš sa kojekakvim sranjima i zajebancijama koja su ti prethodni vlasnici ostavili.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Te antene sto se lepe iznutra sasvim lepo rade i kostaju isto toliko, a netreba nista da se busi. Uz nju se dobije tanki koaksijalni kabel koji je sasvim dvoljne duzine da se lepo sakrije ispod armarur table i ispod kedera oko soferke.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

ldjuras

Post by ldjuras »

Sve antene bi trebalo da budu povezane sa koaksijalnim kablom, zbog toga što se on koristi da se smanje (eliminišu) smetnje koje bi kabal mogao da "pokupi" od antene do radia.Onaj srednja žila (vrući kraj) po njemu ide signal od antene do radia, a onaj oplet (širm) ti služi da spreči spoljne smetnje da "dođu" do srednje žile i time ti napravi problem kod prijema signala.Širmom su ti obično spojene masa kasetofona i antene (kod onih sa pojačalom to ti je ujedno i - napajanja).To bi tako trebalo da ide u teoriji ali u praksi ....... imaš to što imaš, sa običnom žicom što ti predlažu možeš da probaš pa vidiš (neskidaš izolaciju), kod nekog to radi ok, kod drugih ne, oni imaju loš ili nikakav prijem ili su im smetnje tolike da nemože ništa da luša na radiu (kao kad nemaš blokadu na napajanju kasetofona).Po teorijama krovna antena bi trebala da ima najbolji prijem ali obično se ljudima nebuši krov pa kupuju one antene koje se lepe za šoferku koje sasvim lepo rade a cena im negde 300-400 din.Ako se odlučiš za te što se lepe za šoferku za svaki slučaj kupi u radnji ili negde gde možeš da je reklamiraš ako nevalja, jer se dešavalo da nerade.

Spartanac86

Post by Spartanac86 »

Evo je antena:
Image

Da na to sam mislio kada sam rekao dva provodnika, kabal ima zilu i mrezicu. E sad + odnosno zilu vezem na metal antene, a sta da radim sa mrezicom...Nisam razumeo onaj deo koji je shone spomenuo da treba da se "presavije unazad"...kako?

Antenu nisam otvarao da vidim sta je unutra radjeno, vidim samo da je prethodni vlasnik izvlacio jos jedan koaksijalni provodnik....samo ne znam zasto...ja ga ne koristim. Jedan je dovoljno ;)

pbenka

Post by pbenka »

Takve antene po pravilu imaju ugrađen pojačivač u sebi u zbog toga bi trebalo da idu dve žice (kabla) da idu od antene do radija. Obično je deblji (al ne mora da znači) koaksijalni kabel a drugi kabel dovodi +12v od radija (kada je uključen) do pojačala. Ako antena ima pojačalo, a nije doveden ovaj napon, ona praktično jako loše radi. Meni su majstori prilikom ugradnje ugradili istu takvu antenu, ali mi se ne sviđa, pošto kada sam u gradu, gde ima puno jakih signala, dolazi do smetnji. Ona fino radi na prostoru gde nema jakih signala (bolje nego obična bez pojačala). Ja sa dodao drugu antenu na krov, nisam bušio nego sam je prišvrstio na onu šipku za krovni nosač (Lada 111) i provukao ispod gume za vrata.

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Cek jel tebi problem povezivanje koaksijalnog kabla i antene ili koaksijalnog kabla i radia? Radio ide na dzek i tu pravis dzek sad zavisi koji pravis. Ima onih sto idu kao u Г i kod njih ima podloga na koju nalegne mreza tako da se tako spaja masa. Kod ovih drugih koji se srafe na kabl (moracu da postavim sliku pravio sam ih 100 puta za KDS) uzmes kabl, izeces prvo komplet izolaciju (spoljnu i unutrasnju kao i mrezu) na recimo ... 7-8mm, onda ostavis jos recimo 5 mm samo skines spoljnu izolaciju a mreza ostane. Na tih 5mm mreze mreza se presavije preko spoljne izolacije (unazad) i onda uzmes dzek i srafis ga na kabl sa te strane naravno sa koje si skido izolaciju. Kako ga srafis u sredinu ti probija vruci kraj a mreza se uvlachi u navoje dzeka i tako dobijes spoj mase. To bi bio postupak - ja ne znam drugacije da objasnim bez slike bice uskoro slika - za dzek kojim spajas koaksijalni i radio!

Ako spajas koaksijalni i antenu onda moras da imas rupicu sa srafom (uglavnom to tako rade redje ide lemnjenje) u koju gurnes vruci kraj i zategnes srafom da se vruci kraj ne izvuche. Mrezica (shirm) je u principu smota tako da se dobije neshto slichno provodniku iliti zici i to se obavije u smeru kazaljke na satu da dobijes kao alku (pazi da se vrh ne sastavi sa pocetkom) i u anteni bi morao da ima sraf koji sluzi za masu. Uglavnom sto se savijanja i pravljenja tih spojeva tiche postavicu slike (imam neko parche koaksijalnog pa cu okachiti te nachine pravljenja dzekova i povezivanja)... Nazalost ne znam shemu ove tvoje antene niti kako izgleda unutra da bih ti rekao tu i tu stavis vruci kraj a ovde masu :S

P.S. Pretpostavljam da sve ovo jako konfuzno zvuchi za nekoga ko nije to ranije radio pa cu se potruditi da postavim i slike.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

ldjuras

Post by ldjuras »

Jel možeš da otvoriš tu antenu i slikaš, da vidimo šta je i kako spojeno u njoj ovako sve pišemo napamet.Još nešto mada je to trebalo odmah na početku da li si pogledao da li antena ima napajanje jer ako ima pojačalo (što pretpostavljam) neće da radi bez +12V :lol:.

Post Reply