El. Nareznica-potrebna pomoć električara !!!

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Post Reply
choksi
Automobil: 111

El. Nareznica-potrebna pomoć električara !!!

Post by choksi »

Treba da sklopim el. nareznicu a neznam kako. Moj komšija ju je rasturio pre 6 god, i ovih dana je dobio deo koji je crko (nosač četkica),ali nije siguran kako treba šta da se poveže, pa ako neko ima ideju (ili još bolje zna) bio bih zahvalan na sugestijama. Nosio je kod električara ali znate kakva je to sujeta - neće da rade nešto što je drugi započeo.
E ovako:
Najveći problem mi pravi neki kondenzator odnosno ne znam gde je bio povezan. Treba mi postepeno da mi se objasni gde šta ide.
Image
Ovo je ručka i u njoj su dva prekidača i kondenzator. znam da dve žice idu direktno na stator ali nemam ideju kako se povezuje taj kondenzator i dodatni prekidač.
(na sledećoj slici)
Image
Pošto je nareznica dvosmerna funkcioniše tako da se zakretanjem nosača četkica
Image
ostvaruje dijagonalni kontakt na ovom kućištu sa unutrašnje strane a sa ove strane sa koje sam slikao treba povezati žice sa statora
Image
ovo što je premošteno je fabrički tako.
Ovo je taj valjda kondenzator kome ne znam mesto ni funkciju (komšija kaže da je prilikom rada kada dođe do pregrevanja mašina stala a da bi ponovo proradila morao se pritisnuti onaj mali dodatni prekidač)
Image
Evo i slika sa motora žice nisu originalne jer je vinklovan.
Image
Ako neko može da pomogne bio bih mu roštiljski zahvalan.

Zeka

Post by Zeka »

Kondenzator ide paralelno na kabli za napajanje. Odnosno jedan kraj na plavu zicu,a drugi kraj na braon(slika br1).
[url=http://www.postimage.org/][img]http://s4.postimage.org/JauQ9.jpg[/img][/url]

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Re: El. Nareznica-potrebna pomoæ elektrièara !!!

Post by nemanya »

choksi wrote: E ovako:
Najveæi problem mi pravi neki kondenzator odnosno ne znam gde je bio povezan.
To je RF član. Služi protiv radio smetnji kod kolektroskih uređaja (da ti ne krči radio na kom domaćica sluša Grand dok meša palačinke ,a ti narezuješ :mrgreen: )
Generalno,možeš i da ga odbaciš,ali ako nećeš onda ga veži na gornju stranu prekidača,suprotno od ove dve žice koje su ti već na prekidaču.

Ovaj dodatni prekidač,to je bimetalna zaštita.
Kad se puno zaradiš,on onda izbaci da bi te obavestio da je vreme za pivo :mrgreen: Kad popiješ pivo,onda ga pritisneš i mašina opet radi (do sledećeg piva)
Vezuje se redno između motora i i jedne od žice sa napajanja.
Vidim da je lemljen,pa ćeš morati jednu žicu da odlemiš i da met'eš drugu,da bi ga povezao.

Ovo je trebao da ti sklopi i poveže onaj ko ti je viklovao motor,bilo bi brže i komotnije za tebe.

Šta ti još pravi nedoumicu? Jel znaš da povežeš stator na četkice i na napajanje?

Malo mi je sad kasno,umoran sam,ali ako hoćeš mogu da ti nacrtam slike kako gde šta da povežeš,pa da ti okačim sutra.

Još jedna stvar,primetih na poslednjoj slici da dve žice sa leve strane vise na dve tanke žice iz statora. Pazi kako se ophodiš prema njima,jer ako puknu,hebao si ježa u leđa.
I pozdravi tog ko ti je viklovao,i reci mu da se to tako ne ostavlja. :evil:

choksi

Post by choksi »

hvala, ako ti nije problem ti mi skiciraj i još mi reci na ono kućište koje žice idu?

nemanya

Post by nemanya »

Image

Slikaj mi ovo kućište sa unutrašnje strane,pa postavi sliku ako ti nije teško.
Spremio sam nacrt,ali hoću tačno da znam šta četkice dodiruju pri zakretanju,da ne bi nešto spalili :)

Btw,izvinjavam se na malom kašnjenju - obaveze :)

choksi

Post by choksi »

Iznutra je nosač četkica i spaja ove kontakte na kućištu dijagonalno (dva za levi , dva za desni smer okretanja)

nemanya

Post by nemanya »

OK.
Onda ovako:

Image

Kondenzator možeš a i ne moraš da stavljaš.

Na nosačima četkica skini šrafove koji su prazni (na koje treba da se kače (neke) žice (nekad) ), osim ako s tim šrafovima ne ostvaruje kontakt pri obrtanju smera.

Promeni ležaj(eve). Nemoj da ostavljaš ovako otvoren ležaj. Kupi ležaj sa gumenom zaptivkom,i to kvalitetniji (SKF,a najbolje neki Japanski) za velike brzine (brzohodne kolektorske mašine). S tim ćeš biti miran godinama,i ne žali para za to!

OBAVEZNO proveri stanje dela kućišta u koje ulaze ležajevi. Ako ima previše lufta,svi su izgledi da će ti derati rotor po statoru. Proveri da rotor nije derao po statoru pre viklovanja,jer to znači da mašina ima mehaničku grešku.
To možeš da sklopiš,i da se nadaš da će raditi što duže.

Pazi kako radiš sa žicama na statoru.Dve debele žice su ostavljenje da vise na tankim žicama iz namotaja,koliko ja vidim sa slike. Nemoj da pokidaš tanke žice iz namotaja statora. Ta žica je osetljiva na savijanje,nemoj da napraviš "čvorić" na njoj,tada možeš slobodno da baciš ceo stator,nemoj da je preterano uvijaš i savijaš da ne bi ispucao lak na žici,pa stator može da ti probije na masu.

Sklopi,probaj.
Javi ako ima problema.

choksi

Post by choksi »

Puuno hvala sutra ćemo sklopiti pa javljam da li fercera. :prvi

choksi

Post by choksi »

Sve sklopljeno ALI kad uključim počne da dimi i utuli sijalicu u kući kao da povuče veliku struju. :evil:

nemanya

Post by nemanya »

Dimi? :shock:

To što je zadimila može biti da je pukla na masu negde,ili da je neki drugi element zadimio (prekidač,loše postavljena četkica).

Nadam se da rotor nije bio mehanički blokiran ili ukošen,kada ste je probavali.

Možeš da je rasturiš,i da pogledaš gde je zadimila,da proveriš instrumentom a najbolje probnom lampom na 220V da li ima proboj prema masi.

E,posle toga You have 1 new messages :)

Post Reply