Kompjuterdzije, need help!
Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb
Kompjuterdzije, need help!
Imam priliku da moju masinu, 2.66 Intel Celeron (radi na 3.0 Tuned by Alekre), 512 ddr 1 ram-a, 80 hdd, grafika FX 5200 Gold edition, hardverski modem, napajanje 400 wats, zamenim za Brand Name Dell-ov racunar 2.4 cist intel, 512 ddr 1 rama, 80 hdd, grafika ati 9200 Se. Glava za glavu, jedino bih prebacio moju Fx 5200 G E umesto 9200 Se. Inace, Dell, ali je unutra intelov procesor, chipset... Ne znam, sta Vi mislite?
Kako da proverim da li je ta masina bolje od moje? BenChmark? Bas bi mi dobro dosla neka pomoc od iskusnijeg.
Kako da proverim da li je ta masina bolje od moje? BenChmark? Bas bi mi dobro dosla neka pomoc od iskusnijeg.
- KamAZ driver
Пробај неки "стрес тест", па који пре "закуца".
А и "Келераба" није "Пентиум" како је Бог заповед'о.
Ако ни због чега другог (а има другог, нечега што и не можеш да прочиташ у спецификацијама), онда бих због "Пентиума" бир'о оног брендираног.
Probaj neki "stres test", pa koji pre "zakuca".
A i "Keleraba" nije "Pentium" kako je Bog zapoved'o.
Ako ni zbog čega drugog (a ima drugog, nečega što i ne možeš da pročitaš u specifikacijama), onda bih zbog "Pentiuma" bir'o onog brendiranog.
А и "Келераба" није "Пентиум" како је Бог заповед'о.
Ако ни због чега другог (а има другог, нечега што и не можеш да прочиташ у спецификацијама), онда бих због "Пентиума" бир'о оног брендираног.
Probaj neki "stres test", pa koji pre "zakuca".
A i "Keleraba" nije "Pentium" kako je Bog zapoved'o.
Ako ni zbog čega drugog (a ima drugog, nečega što i ne možeš da pročitaš u specifikacijama), onda bih zbog "Pentiuma" bir'o onog brendiranog.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
Prvo... trebalo bi da se zapitas da li ti je zaista potreban takav racunar i sta bi radio sa njime sto vec ne mozes sa svojim:)
Pogotovo sto bi zadrzao svoju graficku karticu, tako da igrice stavljamo sa strane:)
Drugo...proveri da li je zaista brand name jer brand name racunari obicno imaju integrisanu grafiku i to intelovu, a pogotovo Dell koji inace sada izbacuje notebookove sa Linux operativnim sistemima.
ATI nema bas neku podrsku za Linux:) a i ne secam se da su nesto posebno saradjivali.
trece... menjati glavu za glavu je veliki rizik. Ja licno to ne bih radio ali ako hoces evo ti par saveta.
Pregledaj opste stanje racunara (higijenu)
Vidi da li su lezajevi ventilatora na kulerima jako zaprljani i prasnjavi
pogledaj i same kulere da li su radijatori pocrneli
Ako umes, obavezno skini kuler i vidi da li je procesor uredno podmazan
Naravno, proveri koje je napajanje i stanje kablova jer ovo ces tesko uraditi na benchmarku
Obrati paznju na kolicinu PCI slotova koje ces mozda izgubiti ili dobiti
Sta josh:)
OVO OBAVEZNO
Proveri stanje kondenzatora na matichnoj ploci. (to su oni valjci zalemljeni na ploci, imas ih u 3-4 velicine)
Pogledaj da li se na celu kondenzatora pojavljuje skrama ili su "naduvani"
Ako jesu, ili imaju skrame, niposto ne uzimaj
Benchmark je obavezan...potrga za bad sektorima na hard disku
provera verodostojnosti hardwarea i komponenti je uvek dobrodosla
Hiren's Boot CD ti moze pomoci u tome
http://www.hiren.info/
Baj d Vej
rece da imas hardware-ski modem
jel mozes da mi das tacno ime cipa, oznake tog parceta hardwarea naziv ili tako nesto prepoznatljivo jerbo:) bih skupo platio pravi hardwareski modem:)
Dao bih ti i 5 softwerskih ako hoces:)
Pogotovo sto bi zadrzao svoju graficku karticu, tako da igrice stavljamo sa strane:)
Drugo...proveri da li je zaista brand name jer brand name racunari obicno imaju integrisanu grafiku i to intelovu, a pogotovo Dell koji inace sada izbacuje notebookove sa Linux operativnim sistemima.
ATI nema bas neku podrsku za Linux:) a i ne secam se da su nesto posebno saradjivali.
trece... menjati glavu za glavu je veliki rizik. Ja licno to ne bih radio ali ako hoces evo ti par saveta.
Pregledaj opste stanje racunara (higijenu)
Vidi da li su lezajevi ventilatora na kulerima jako zaprljani i prasnjavi
pogledaj i same kulere da li su radijatori pocrneli
Ako umes, obavezno skini kuler i vidi da li je procesor uredno podmazan
Naravno, proveri koje je napajanje i stanje kablova jer ovo ces tesko uraditi na benchmarku
Obrati paznju na kolicinu PCI slotova koje ces mozda izgubiti ili dobiti
Sta josh:)
OVO OBAVEZNO
Proveri stanje kondenzatora na matichnoj ploci. (to su oni valjci zalemljeni na ploci, imas ih u 3-4 velicine)
Pogledaj da li se na celu kondenzatora pojavljuje skrama ili su "naduvani"
Ako jesu, ili imaju skrame, niposto ne uzimaj
Benchmark je obavezan...potrga za bad sektorima na hard disku
provera verodostojnosti hardwarea i komponenti je uvek dobrodosla
Hiren's Boot CD ti moze pomoci u tome
http://www.hiren.info/
Baj d Vej
rece da imas hardware-ski modem
jel mozes da mi das tacno ime cipa, oznake tog parceta hardwarea naziv ili tako nesto prepoznatljivo jerbo:) bih skupo platio pravi hardwareski modem:)
Dao bih ti i 5 softwerskih ako hoces:)
- josif visarionovic
- Site Admin

- KamAZ driver
arm...okay,Alekre wrote:Okay, hvala Winux. Bas si mi pomogao, da pogledam stanje hardveraTnX
Modem je ''56K V.92 INTEL HARDWARE MODEM'' ali pise ''SWEEX'' na disku koji sadrzi drajvere. Mada, nesto mi se ne daje
56k V92 je data soft fax modem
nije mi bas od neke pomoci
takav modem imas da kupis bilo gde za 400-500 din
hardware modemi se krecu od 30 do 50 eura:)
Onda su ovi pacovi zajebali kada sam kupovao nov racunar. Ja im doplatio 5 eura za hardverski modem. Nisam znao tada pa me zajebali, ko za graficku i procesor, ma zajebali me generalno. Da sam znao ne bih uzeo celeron i 9200 se grafiku.
Odustao sam od zamene, ovaj se predomislio i trazi mi jos 50 eura. No way.
Hvala svima na pomoci.
Odustao sam od zamene, ovaj se predomislio i trazi mi jos 50 eura. No way.
Hvala svima na pomoci.
pazi, obicno to uvek rade kada vide da im dodje neko ko se ne razume bas najbolje
Ja znam X slucajeva sa takvim epilogom ako ti je za utehu.
Inace, hardwareske modeme ne mozes naci skoro nigde
da vidis kako ja vucem internet na ovu masinu otpao bi od smeha.
Umrezen sam sa windows kompom koji ima dial up konekciju i preko mreznih kartica dovlacim net do mog kompa

nemas pojma kakav je sport kad mi pukne veza, a treba mi hardwareski modem, softwarski nece da radi na mojoj masini:)
Ja znam X slucajeva sa takvim epilogom ako ti je za utehu.
Inace, hardwareske modeme ne mozes naci skoro nigde
da vidis kako ja vucem internet na ovu masinu otpao bi od smeha.
Umrezen sam sa windows kompom koji ima dial up konekciju i preko mreznih kartica dovlacim net do mog kompa

nemas pojma kakav je sport kad mi pukne veza, a treba mi hardwareski modem, softwarski nece da radi na mojoj masini:)
-
SinisaKrisan