IMR Tara

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Post Reply
KamAZ driver

IMR Tara

Post by KamAZ driver »

Image

ИМР "Тара". Сећа ли се неко овога? Крајем осамдесетих појавило се пар чланака по штампи, а сам се сећам чланка из "Илустроване политике", када су плавом "Таром" у верзији са товарним сандуком, провозали новинара по некој бестрагији поред фабрике и његових коментара, неколико фотки из чланка... Идеја је била да се њоме замене војни "Пинцгауери" који су полако дотрајавали, а и да се другим службама осим војске понуди возило таквог профила. Сећам се да је поменуто да је то југословенски пројекат чији је носилац био раковички ИМР, у коме су учествовале фабрике из читаве СФРЈ, а као једини увозни део наведена је пумпа високог притиска за ИМР-ов брзоходни дизел (а њега су малчице продавали и УАЗ-у, уградили у ИМР-ов службени "Пежо" 505), јер за освајање производње пумпе није имали економску рачуницу. Било како било, мотор је имао 2,4 литре и 92 "коња" са "суперквадратом" (исти пречник и ход клипа), запамтио сам сличку где се види независно вешање димензионирано баш "домаћински" и још какве друге детаље. Сећам се и да сам пре више од десет година видео једну "Тару" испред факса у Земуну, па и да су је показали и пре неколико година на оном "војном" сајму који се одржава у Београду. И то је све.

Тражећи по Нету још неке податке о "Тари" наишао сам на сајт ИМР-а, ову фотку коју видите на врху и књигу посетилаца сајта у којој је неколико њих тражило додатне податке о "Тари", а админи су их упућивали да л' на одељење маркетинга, ил' развоја. Послао сам људима мејл са молбом за неким материјалом о "Тари", али "мрка капа".

И људи, зна ли неко нешто више и конкретније о овом НАШЕМ, чини ми се, занимљивом теренцу?

IMR "Tara". Seća li se neko ovoga? Krajem osamdesetih pojavilo se par članaka po štampi, a sam se sećam članka iz "Ilustrovane politike", kada su plavom "Tarom" u verziji sa tovarnim sandukom, provozali novinara po nekoj bestragiji pored fabrike i njegovih komentara, nekoliko fotki iz članka... Ideja je bila da se njome zamene vojni "Pincgaueri" koji su polako dotrajavali, a i da se drugim službama osim vojske ponudi vozilo takvog profila. Sećam se da je pomenuto da je to jugoslovenski projekat čiji je nosilac bio rakovički IMR, u kome su učestvovale fabrike iz čitave SFRJ, a kao jedini uvozni deo navedena je pumpa visokog pritiska za IMR-ov brzohodni dizel (a njega su malčice prodavali i UAZ-u, ugradili u IMR-ov službeni "Pežo" 505), jer za osvajanje proizvodnje pumpe nije imali ekonomsku računicu. Bilo kako bilo, motor je imao 2,4 litre i 92 "konja" sa "superkvadratom" (isti prečnik i hod klipa), zapamtio sam sličku gde se vidi nezavisno vešanje dimenzionirano baš "domaćinski" i još kakve druge detalje. Sećam se i da sam pre više od deset godina video jednu "Taru" ispred faksa u Zemunu, pa i da su je pokazali i pre nekoliko godina na onom "vojnom" sajmu koji se održava u Beogradu. I to je sve.

Tražeći po Netu još neke podatke o "Tari" naišao sam na sajt IMR-a, ovu fotku koju vidite na vrhu i knjigu posetilaca sajta u kojoj je nekoliko njih tražilo dodatne podatke o "Tari", a admini su ih upućivali da l' na odeljenje marketinga, il' razvoja. Poslao sam ljudima mejl sa molbom za nekim materijalom o "Tari", ali "mrka kapa".

I ljudi, zna li neko nešto više i konkretnije o ovom NAŠEM, čini mi se, zanimljivom terencu?
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

tim koji je učestvovao u projektovanju tare je po nekim informacijama otišao u pečalbu(početkom 90-tih) u osteraih i štajer i nastavio rad na novom pincgaueru(sa našim rešenjima)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

Post Reply