LADA NOVOSTI

Moderators: dejo, bgzoka

Goxxy

Post by Goxxy »

Voli Josif da ima mnogo veći otpor vazduha, voli kutijasto, pa to ti je ;) Eto, zato valjda i vozi onog Merca :)

Šalu na stranu, vest - ako se ispostavi da je tačna - bi bila fenomenalna za sve nas. Zamislite da uvoznici krenu sa prodajom novih Samara 2 sa Euro 3 motorima, ili pak 2106, 2107 sa Euro 3? Mislim da bi se to prodavalo kao alva, a sigurno je da bi se onda Lada na našem tržištu odomaćila i stalna napokon na noge.

Hajde, iz Kamazovog pera (tastature) pa u božje uši...
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Jedna Samara 2 hetčbek 1,6l 8V sa 81 KS baš bi dobro došla.
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Goxxy wrote:Voli Josif da ima mnogo veæi otpor vazduha, voli kutijasto, pa to ti je ;) Eto, zato valjda i vozi onog Merca :)

Šalu na stranu, vest - ako se ispostavi da je taèna - bi bila fenomenalna za sve nas. Zamislite da uvoznici krenu sa prodajom novih Samara 2 sa Euro 3 motorima, ili pak 2106, 2107 sa Euro 3? Mislim da bi se to prodavalo kao alva, a sigurno je da bi se onda Lada na našem tržištu odomaæila i stalna napokon na noge.

Hajde, iz Kamazovog pera (tastature) pa u božje uši...

Који бре увозници Гокси, Евро 3 је у питању, полован може, само што тај полован може да буде и два дана стар, тј, да ти неки познаник оданде купи, тамо региструје и допеља, па онда стандатрдна процедура као и са сваким другим половњаком са стране. У томе је цака.

Koji bre uvoznici Goksi, Evro 3 je u pitanju, polovan može, samo što taj polovan može da bude i dva dana star, tj, da ti neki poznanik odande kupi, tamo registruje i dopelja, pa onda standatrdna procedura kao i sa svakim drugim polovnjakom sa strane. U tome je caka.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

Goxxy

Post by Goxxy »

Khm... još da imaš nekoga ko će da:
- da svoje pare i kupi tebi auto
- da bude voljan da ga registruje (i opet pukne svoje pare)
- pa još i da ga doveze do tebe...

Mislim, ako će još i da ga opere, ispolira i da mu ja uopšte i ne dam pare za taj auto, to bi bilo najbolje... Daj bre Kamaze, ko UOPŠTE može tako nešto da uradi, molim te?
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Goxxy wrote:Khm... još da imaš nekoga ko æe da:
- da svoje pare i kupi tebi auto
- da bude voljan da ga registruje (i opet pukne svoje pare)
- pa još i da ga doveze do tebe...

Mislim, ako æe još i da ga opere, ispolira i da mu ja uopšte i ne dam pare za taj auto, to bi bilo najbolje... Daj bre Kamaze, ko UOPŠTE može tako nešto da uradi, molim te?
ја имам двојицу таквих, најозбиљније. Али паре би биле све моје.

Ja ima dvojicu takvih, najozbiljnije. Ali pare bi bile sve moje.
KamAZ je dobra mašina.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

a dupli porez na promet temo i ovamo?(+ registracija + osiguranje)
vozila koja idu za izvoz se obično prodaju po posebnoj ceni (bez dažbina)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Све се да проверити колико кошта до последњег филера, ако се неком та варијанта допада.

Sve se da proveriti koliko košta do poslednjeg filera, ako se nekom ta varijanta dopada.
KamAZ je dobra mašina.

Goxxy

Post by Goxxy »

Kamaze, bogati, jel' čitaš ti PM?

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Сећа ли се неко фотке са неког сајма у Немачкој где је приказана нека такмичарска верзија "Калине", нека црвена, наранџаста...? Приметио сам другачији предњи крај и запитао сам се није ли то најава радизајна. Можда нисам погрешио. Глава пројекта "Лада Калина" изјавио је да су већ почели послови на припреми растајлингованог аутомобила. Готово да је завршен посао око обликовања предњег дела "Калине", који ће бити израђен по стандардима о заштити пешака у случају судара. Осим тога, зна се да ће "Калина" добити и нови ентеријер. То је добра вест, а лоша је да тај модел нећемо видети тако брзо – додаје се да ће она бити на конвејеру у најбољем случају 2010. године. Не липши магарче до зелене траве...

Seća li se neko fotke sa nekog sajma u Nemačkoj gde je prikazana neka takmičarska verzija "Kaline", neka crvena, narandžasta...? Primetio sam drugačiji prednji kraj i zapitao sam se nije li to najava radizajna. Možda nisam pogrešio. Glava projekta "Lada Kalina" izjavio je da su već počeli poslovi na pripremi rastajlingovanog automobila. Gotovo da je završen posao oko oblikovanja prednjeg dela "Kaline", koji će biti izrađen po standardima o zaštiti pešaka u slučaju sudara. Osim toga, zna se da će "Kalina" dobiti i novi enterijer. To je dobra vest, a loša je da taj model nećemo videti tako brzo – dodaje se da će ona biti na konvejeru u najboljem slučaju 2010. godine. Ne lipši magarče do zelene trave...

«АВТОВАЗ» готовит рестайлинговую Lada Kalina
25 октября 2007, 09:43

Волжский автозавод начал думать над серьезной модернизацией Lada Kalina. Как рассказал изданию «АвтоМеридиан» главный испытатель проекта Lada Kalina Сергей Мединец, уже сейчас на предприятии начались работы по подготовке рестайлингового автомобиля. Почти закончена работа по созданию новой передней части Kalina, которая будет сделана с учетом перспективных требований по защите пешеходов в случае наезда на них. Кроме того, известно, что рестайлинговая Kalina получит новый салон.

Однако есть и плохая новость – в ближайшее время рестайлинговой Lada Kalina в продаже мы не увидим. Обновленная модель появится на конвейере в лучшем случае в 2010 году.

// auto.mail.ru
KamAZ je dobra mašina.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Тражећи нешто друго, наишао сам на ове две вести. Прва је некако наставак оне вести из ВАЗ-а о увођењу ЕУРО-3 прописа у све моделе. Таксативно су набројане све измене на "класики" и "Нивама": аутомобили ће добити модернизован контролер електронског система управљања мотором, па други сензор ваздуха за катализатор, сензор неравног пута и у систему за напајање нова црева код којих је смањена порозност и испаравање горива. То смо чули, а оно што нисмо није баш ни важно, али да се зна: нови чеп резервоара са сигурносним вентилом који систем штити од високих притисака и има посебно место фиксирања на каросерији. Увећана је апсорбујућа и регенеришућа способност адсорбера (штагод то било) а вентил за проветравање је са адсорбера пренесен на мотор. Зарад повишења ефикасности и дуговечности катализатора планиран је низ мера (нов састав каталитичког површине). Осим тога, испуњавање ЕВРО-3 норми условило је и неке конструктивне измене: код "класике" ће због бржег загревања катализатора уместо два канала испред катализатора бити постављен један канал, а код "Ниве" ће сам катализатор бити постављен још ближе мотору, тј. скратиће се пут издувних гасова од мотора до катализатора. Тренутно се у фабрици припрема производња измењених склопова модернизованих мотора.

Друга вест ће интересовати све вас који имате "класику": фирма "ТДМК" који су пре неколико година основали бивши радници ВАЗ-а који су радили на моторима, почела је производњу клипова за моторе ВАЗ-2103, 2104, 2106 који се одликују мањом буком, мањим губицима снаге, већа економичност и дуготрајност. Наводе да је главна одлика тих клипова "немачка" конструкција бочних микро и макро профила. Погледао сам им сајт и пишу да користе легуру какву користи КамАЗ за клипове својих мотора, да их праве у свим "специјалама", дају годину дана гаранције и још којешта. Адреса им је http://www.ftdmk.ru.

Tražeći nešto drugo, naišao sam na ove dve vesti. Prva je nekako nastavak one vesti iz VAZ-a o uvođenju EURO-3 propisa u sve modele. Taksativno su nabrojane sve izmene na "klasiki" i "Nivama": automobili će dobiti modernizovan kontroler elektronskog sistema upravljanja motorom, pa drugi senzor vazduha za katalizator, senzor neravnog puta i u sistemu za napajanje nova creva kod kojih je smanjena poroznost i isparavanje goriva. To smo čuli, a ono što nismo nije baš ni važno, ali da se zna: novi čep rezervoara sa sigurnosnim ventilom koji sistem štiti od visokih pritisaka i ima posebno mesto fiksiranja na karoseriji. Uvećana je apsorbujuća i regenerišuća sposobnost adsorbera (štagod to bilo) a ventil za provetravanje je sa adsorbera prenesen na motor. Zarad povišenja efikasnosti i dugovečnosti katalizatora planiran je niz mera (nov sastav katalitičkog površine). Osim toga, ispunjavanje EVRO-3 normi uslovilo je i neke konstruktivne izmene: kod "klasike" će zbog bržeg zagrevanja katalizatora umesto dva kanala ispred katalizatora biti postavljen jedan kanal, a kod "Nive" će sam katalizator biti postavljen još bliže motoru, tj. skratiće se put izduvnih gasova od motora do katalizatora. Trenutno se u fabrici priprema proizvodnja izmenjenih sklopova modernizovanih motora.

Druga vest će interesovati sve vas koji imate "klasiku": firma "TDMK" koji su pre nekoliko godina osnovali bivši radnici VAZ-a koji su radili na motorima, počela je proizvodnju klipova za motore VAZ-2103, 2104, 2106 koji se odlikuju manjom bukom, manjim gubicima snage, veća ekonomičnost i dugotrajnost. Navode da je glavna odlika tih klipova "nemačka" konstrukcija bočnih mikro i makro profila. Pogledao sam im sajt i pišu da koriste leguru kakvu koristi KamAZ za klipove svojih motora, da ih prave u svim "specijalama", daju godinu dana garancije i još koješta. Adresa im je http://www.ftdmk.ru.

23.10.2007 LADA ЕВРО-3: новые датчики, пробка бензобака, шланги топливной системы…

Как сообщалось ранее, все автомобили LADA для внутреннего рынка будут переведены на стандарт «Евро-3» в декабре 2007 года. Какие конструктивные изменения появятся на автомобилях LADA 2105/07, LADA 4x4 и остальных?
Автомобили получат модернизированный контроллер электронной системы управления двигателем. С целью диагностики нейтрализатора будет введен второй датчик кислорода. Для более точного контроля над работой двигателя автомобили LADA получат датчик неровной дороги. Жесткие требования по выделению паров бензина обусловили применение в топливной системе новых шлангов, которые имеют низкую паропроницаемость. Также все автомобили LADA будут оснащаться новой пробкой бензобака, которая обеспечивает более высокую герметичность, содержит предохранительный клапан, защищающий топливную систему от разрушения из-за высокого давления, и имеет специальное крепление к кузову. Такую пробку невозможно потерять или забыть на заправке. Увеличена поглощающая и регенерирующая способность адсорбера, а клапан продувки перенесен с корпуса адсорбера на двигатель. Для повышения эффективности и долговечности нейтрализаторов планируется провести ряд мероприятий (в частности, будут внедрены новые формулы каталитического покрытия).
Модернизация автомобилей классической компоновки и LADA 4х4 предусматривает дополнительные конструктивные изменения. В частности, для ускорения прогрева нейтрализатора LADA 2105/07 вместо двухканальной приемной трубы применена одноканальная, а на LADA 4х4 нейтрализатор максимально перемещен вперед, чтобы сократить расстояние до двигателя.
В настоящее время на АВТОВАЗе завершается подготовка производства автомобилей, которые будут соответствовать нормам «Евро-3», проводится процедура одобрения комплектующих изделий.

/ИА LADAONLINE/

26.10.2007 Новые поршни для старой "классики"

Не так давно у владельцев старых классических моделей LADA появилась возможность придать мотору своего автомобиля совершенно новую жизнь. По информации LADAONLINE, на рынке запчастей появились поршни для двигателей ВАЗ-2103, 2104, 2106 с новыми потребительскими свойствами. Эти поршни обеспечивают классическим вазовским двигателям конструкции 60-70 годов прошлого столетия свежую кровь за счет уменьшения шумности, снижения потерь мощности на трение, лучшей экономичности и большего ресурса.
Новую конструктивную разработку поршней сделали бывшие работники АВТОВАЗа – инженеры-двигателисты, создавшие в 2002 году в Тольятти фирму “ТДМК”. Главной отличительной особенностью этих поршней стала “немецкая” конструкция силовой схемы и бокового макро и микропрофиля. От “итальянских” классических поршней у них остались только габаритно – присоединительные размеры и форма камеры сгорания.
Благодаря внедрению в производство новой тольяттинской разработки, у потребителей, проводящих капремонт "движка" своих "Жигулей", теперь есть выбор: поставить поршни старой “итальянской” или новой “немецкой” конструкции. По информации сайта "Российский Детройт" стандартные и тюнинговые поршни к автомобилям LADA от фирмы “ТДМК” поставляются сейчас только на вторичный рынок

/ИА LADAONLINE/
KamAZ je dobra mašina.

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

U periodu od januara pa zaključno sa septembrom 2007. godine Lada je u BiH prodala tačno 396 vozila. U ukupnom broju prodatih vozila u BiH Lada učestvuje sa 3,61% i zauzima 10 mjesto. Evo kako izgleda poredak:
1. Škoda (1990)
2. VW (1537)
3. Renault (1283)
4. Ford (992)
5. Toyota (701)
6. Hyndai (455)
7. Fiat ( 434)
8. Peugeot (432)
9. Opel (413)
10. Lada (396)
11. Audi (374)
........
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Сећате ли се оне приче са почетка производње "Приоре", када је поменуто да ће, поред других ствари, она у 2008. години добити и нов мењач? Наслов овде вести је: "Лада ће добити иранске мењаче". Немојте да сте подозриви према томе што је у питању "Made in Iran" производ, није то неки очај, или није ништа гори од досадашњих ВАЗ-ових. Па зар "Пежо 206 седан" није ПРОИЗВЕДЕН и Ирану? Сажето, у овој вести пише да је ВАЗ, по свему судећи, очајан од потраге домаћих испоручилаца довољно квалитетних компоненти. Људи из ВАЗ-а додају да су у неким случајевима домаћи делови скупљи од увозних, па да су притом и мање квалитетни и баш зато су ВАЗ-овци почели преговоре са неколико иностраних произвођача компоненти. Међу њима је и нека компанија НМИ из Ирана, која производи и квалитеније и јефтиније мењаче од руских.

Други део ове потенцијално занимљиве вести је да ВАЗ води преговоре са малезијским "Протоном" о могућности сарадње, па није искључено да ће две форме заједнички радити на новим моделима аутомобила.

На крају се подсећа да ВАЗ последњих година стално води неке преговоре са компанијамам са запада о заједничкој разради и производњи компоненти и помиње се сарадња са "Магном" око "Пројекта Ц" и о ономе што се недавно чуло о сарадњи са ФИАТ-ом у пројектовању наследника "Калине".

Sećate li se one priče sa početka proizvodnje "Priore", kada je pomenuto da će, pored drugih stvari, ona u 2008. godini dobiti i nov menjač? Naslov ovde vesti je: "Lada će dobiti iranske menjače". Nemojte da ste podozrivi prema tome što je u pitanju "Made in Iran" proizvod, nije to neki očaj, ili nije ništa gori od dosadašnjih VAZ-ovih. Pa zar "Pežo 206 sedan" nije PROIZVEDEN i Iranu? Sažeto, u ovoj vesti piše da je VAZ, po svemu sudeći, očajan od potrage domaćih isporučilaca dovoljno kvalitetnih komponenti. Ljudi iz VAZ-a dodaju da su u nekim slučajevima domaći delovi skuplji od uvoznih, pa da su pritom i manje kvalitetni i baš zato su VAZ-ovci počeli pregovore sa nekoliko inostranih proizvođača komponenti. Među njima je i neka kompanija NMI iz Irana, koja proizvodi i kvalitenije i jeftinije menjače od ruskih.

Drugi deo ove potencijalno zanimljive vesti je da VAZ vodi pregovore sa malezijskim "Protonom" o mogućnosti saradnje, pa nije isključeno da će dve forme zajednički raditi na novim modelima automobila.

Na kraju se podseća da VAZ poslednjih godina stalno vodi neke pregovore sa kompanijamam sa zapada o zajedničkoj razradi i proizvodnji komponenti i pominje se saradnja sa "Magnom" oko "Projekta C" i o onome što se nedavno čulo o saradnji sa FIAT-om u projektovanju naslednika "Kaline".

Lada получит иранские коробки передач

13 ноября 2007, 11:22

Волжский автозавод, судя по всему, уже отчаялся найти в России поставщиков нормальных комплектующих. К тому, как отмечают сотрудники Волжского автогиганта, российские детали в некоторых случаях оказываются дороже импортных аналогов, уступая при этом в качестве. Именно поэтому представители «АВТОВАЗа» начали переговоры сразу с несколькими производителями комплектующих за рубежом.

В частности, стало известно о том, что «АВТОВАЗ» рассматривает возможность закупки коробок передач у компании NMI из… Ирана. Якобы, трансмиссии этой фирмы являются более качественными, чем российским аналоги, да к тому же они будут обходиться дешевле.

Кроме того, вчера стало известно, что представители Волжского автозавода провели переговоры с руководством малазийской фирмы Proton о возможности сотрудничества в области автомобилестроения. То есть не исключено, что «АВТОВАЗ» совместно с Proton будет создавать новые модели автомобилей!

Стоит отметить, что последние пару лет «АВТОВАЗ» постоянно ведет переговоры с западными компаниями о совместной разработке автомобилей или выпуске комплектующих. В частности, «АВТОВАЗ» планирует начать выпуск модели класса «С» вместе с канадской компанией Magna. Кроме того, ранее появлялись сообщения, что итальянский Fiat поможет «АВТОВАЗу» в проектировании автомобиля класса «В», который придет через несколько лет на смену Lada Kalina.

// auto.mail.ru
KamAZ je dobra mašina.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Једна вест и једно признање, не зна са шта је невероватније.

Вест је изјава Бориса Аљошина, шефа ВАЗ-а, да се фабрика припрема да за шест година обнови сав свој моделни ред. Човек каже да разрађују стратегију по којој ће до 2013. године бити потпуно обновљен моделни ред, а производња се повећа до 1,3 милина возила годишње (сада је то нешто преко 700.000 годишње), а задатак је и излазак на светско тржиште. Агенција која је пренела вест напомиње да ВАЗ неће са тим задатком сам да се суочи, већ да ће вероватно продати и до 50% акција фирме, од чега пола страном улагачу, а пола руском улагачу.

Друго јесте оно, мени невероватно, признање. ОК, чуо са да су у '90-им неки од садашњих руских олигараха на Ладама зарадили велике паре, па и да је фабрика чак штанцовала аутомобиле са истим VIN бројем да би плаћала мањи порез држави, али ово нисам очекивао да прочитам. Чиновници су признали да је фабрика дуго времена био под контролом криминалних структура. У интервјуу је шеф Рособоронекспорта (државни концерн у који је недавно ушао и ВАЗ, главни пос'о им је оружје) изјавио, да када су дошли у фабрику, постало је јасно да да криминалне структуре контролишу не само њу, већ и читав град, и зато као не треба да чуде читавце алеје на гробљима у Тољатију погиниулих у сукобима око ВАЗ-а. Додаје човек да је била потребна ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА уз коришћење оперативних и чак борбених могућности руских специјалних служби, међу којима и Федералне службе безбедности, Министарства унутрашњих послова, Државног тужилаштва, да би се град очистио од бандита. Лебац ти ражани...

Jedna vest i jedno priznanje, ne zna sa šta je neverovatnije.

Vest je izjava Borisa Aljošina, šefa VAZ-a, da se fabrika priprema da za šest godina obnovi sav svoj modelni red. Čovek kaže da razrađuju strategiju po kojoj će do 2013. godine biti potpuno obnovljen modelni red, a proizvodnja se poveća do 1,3 milina vozila godišnje (sada je to nešto preko 700.000 godišnje), a zadatak je i izlazak na svetsko tržište. Agencija koja je prenela vest napominje da VAZ neće sa tim zadatkom sam da se suoči, već da će verovatno prodati i do 50% akcija firme, od čega pola stranom ulagaču, a pola ruskom ulagaču.

Drugo jeste ono, meni neverovatno, priznanje. OK, čuo sa da su u '90-im neki od sadašnjih ruskih oligaraha na Ladama zaradili velike pare, pa i da je fabrika čak štancovala automobile sa istim VIN brojem da bi plaćala manji porez državi, ali ovo nisam očekivao da pročitam. Činovnici su priznali da je fabrika dugo vremena bio pod kontrolom kriminalnih struktura. U intervjuu je šef Rosoboroneksporta (državni koncern u koji je nedavno ušao i VAZ, glavni pos'o im je oružje) izjavio, da kada su došli u fabriku, postalo je jasno da da kriminalne strukture kontrolišu ne samo nju, već i čitav grad, i zato kao ne treba da čude čitavce aleje na grobljima u Toljatiju poginiulih u sukobima oko VAZ-a. Dodaje čovek da je bila potrebna VOJNA OPERACIJA VELIKIH RAZMERA uz korišćenje operativnih i čak borbenih mogućnosti ruskih specijalnih službi, među kojima i Federalne službe bezbednosti, Ministarstva unutrašnjih poslova, Državnog tužilaštva, da bi se grad očistio od bandita. Lebac ti ražani...

«АВТОВАЗ» готов обновить весь модельный ряд
27 ноября 2007, 09:59

Руководство «АВТОВАЗа» собирается через шесть лет полностью обновить весь свой модельный ряд, передает ИА «Ladaonline». Об этом заявил президент ООО «ГРУППА АВТОВАЗ» Борис Алешин. «Мы разрабатываем стратегию, согласно которой к 2013 году будет полностью обновлен модельный ряд, а мощность завода будет увеличена до 1 миллиона 300 тысяч автомобилей в год. Одновременно перед заводом встает задача выхода на глобальные рынки», - заявил господин Алешин.

Скорее всего, самостоятельно «АВТОВАЗ» с этой задачей не справится. Именно поэтому сейчас Волжский автозавод усиленно ищет стратегического партнера, вернее даже партнеров. Появилась информация, что «АВТОВАЗ» готов продавать 50% своих акций двум новым акционерам. При этом 25% достанутся какой-нибудь иностранной фирме, а другие 25% - российскому стратегическому партнеру.
// auto.mail.ru

«АВТОВАЗ» спасли благодаря войсковой операции
27 ноября 2007, 15:33

Впервые российские чиновники признали, что родной и любимый нами Волжский автозавод длительное время находился фактически под полным контролем криминальных структур. В интервью «Независимой газете» руководитель «Рособоронэкспорта» Сергей Чемезов рассказал, что когда «Рособоронэкспорт» пришел на предприятие, то стало ясно, что криминальные структуры не только контролируют весь «АВТОВАЗ», но и фактически управляют городом Тольятти. И нет ничего удивительного, что на тольяттинских кладбищах есть целые аллеи жертв «автовазовских разборок».

«Потребовалась полномасштабная войсковая операция с использованием оперативных и даже боевых возможностей российских спецслужб, в том числе, ФСБ, МВД, Генеральной прокуратуры, чтобы очистить город от бандитов», — подчеркнул Чемезов.

// auto.mail.ru
KamAZ je dobra mašina.

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

:shock:

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

bila je o tome emisija na drugom kanalu rts-a
"kriminal u rusiji" da ste videli tjunirane lajke...
emisija je bila pre jedno tri četiri meseca :D
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Post Reply