Svećice

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

Koje svećice su vam se pokazale kao najbolje?

Poll ended at Tue Jan 13, 2009 8:00 pm

NGK
19
49%
Bosch
9
23%
Super Bosna
10
26%
Champion
1
3%

Total votes: 39

SERZAS

Post by SERZAS »

Koliko kostaju Bosna? bas bi trebalo to da isprobam
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

Milosch

Post by Milosch »

Super Bosna je oko 200-250 din.

SERZAS

Post by SERZAS »

:mrgreen:
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

Goxxy

Post by Goxxy »

kizahood wrote:
josif visarionovic wrote:
Samar-Guja wrote:Bosna super samo josh treba da bacam pare na svecice . :evil:
Davno nisam cuo gluplju izjavu.
A u izjavi je glupo tacno... sta?

Zasto bi neko ko koristi Super Bosnu i koji je u potpunosti zadovoljan tim svecicama iz cistog pomodarstva prelazio na drugu marku, koja je "onako uzgred" drasticno skuplja?

Ja ih menjam na 15.000Km, nikad mi se nije desilo da "rikne", pali po svim minusima, ma nikakvih zamerki nemam.

E sad, jes' da sam gore napis'o da cu da probam taj vas NGK, i probacu, zato sto vas skoro 50% hvalite tu marku, ali uopste nemam iluzije da ce mi se auto ponasati ista bolje sa njima nego sto se ponasa sa Bosnom. I verovatno cu se posle opet vratiti na Bosnu, osim u slucaju da se pojavi neko primetno poboljsanje u sta iskreno sumnjam.
Valjda Josif smatra da treba itekako obratiti pažnju na kvalitet svećica, kao jedan od jako bitnih elemenata kod rada motora. I ako je to što je mislio, slažem se apsolutno - treba stavljati proverene i kvalitetne delove. A da li su proizvodi neke firme sranje ili ne, to pokazuje ili lična praksa ili saveti ljudi koji su te proizvode koristili.

Za mene NGK nije pomodarstvo, kao ni Castrol GTX Magnatec 10W40 (polusintetika), ili pak Castrol 80W90 Transmission oil - i to su proizvodi firmi koje neću menjati. Jednostavno, to se do sada najbolje pokazalo i za je mene pobednički tim :) Naravno, ako niste zadovoljni proizvodima neke firme, probajte ono što ljudi preporučuju - tj. oni koji recimo nisu zadovoljni Super Bosnom, neka probaju NGK - i naravno obrnuto ;)

Ja Super Bosnu nisam probao i verovatno neću ni probati. Baš zato što mi NGK radi posao. Jedino ako neko pouzdan kaže da su recimo neke druge svećice žestoko bolje od NGK-ovih.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Pera

Post by Pera »

Ja isto koristim NGK i dalje cu,ali cu izneti iskustvo od proslog leta sa istim.Montiram nove svecice,vozim dva dana i treceg vidim da auto ne ide nikako,nema ubrzanje,teze pali.Skinem svecice i na dve se centralna elektroda mrda gore-dole :evil: :roll: :evil: Nisam mogao da verujem,otisao sam u prodavnicu,oni kao rekose da ce mi dati druge takve,rekao sam nema sanse i vratili su mi pare.Sve je lepo bilo zapakovano u kutiji,ali... :? Verovatno je bio neki teski falsh :evil:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

letnjikovac

Post by letnjikovac »

Ja sam se jednom tako zeznuo sa tim Super Bosna svecicama tako da na sam pomen tog imena bude mi muka, bile su nove i jedva da sam presao sa njima 100 km auto poceo da trza ,trokira, cima nece da vuce tako da super bosnu zaobilazim u sirokom luku po meni djubre neovejano!

djape1977

Post by djape1977 »

na temu laznjaka:
kad sam pakovao fijatov motor u moju lajku, resim ja da ga castim novim svecicama i kupum bosch za oko 1500din/komplet. montiram ih i prvi put upalim taj motor posle 5-6godina stajanja. lose radi, trese se, sastavi na svim cilindrima tek na 4-5.000 o/min. prekontrolisem sve i sva i na kraju iz cistog ocajanja uzmem ngk svecice i seiwa kablove sa crknutog ladinog motora koji sam izvadio i koje su presle boga pitaj koliko km. montiram i motor proradi savrseno. od tada nista ne diram i ne menjam. kad nesto rikne, menjacu.
j***** auto bez kardana

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

OK treba da menjam svecice ali ja sam auto prestao da vozim samo ga ponekad vozim kad idem negde dalje , mozda kupim neke bolje ali ne vidim neku potrebu za tim 12 godina ju je tata vozio samo sa bosna svecicama i nikada nisu crkavale ovih 5 god. koliko je ja vozim (ne vozim) samo mi je crkavao komutator , a svecice menjam na 20000 predjenih km eto . :evil:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

deckyNS

Post by deckyNS »

Ja trenutno imam NGK trokrake, nisam menjao od 2004

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Svecica je jedan od najvaznijih, ako ne i najvazniji deo od kojeg zavisi pravilno sagorevanje. Da su toliko nebitne, ne bi stotine doktora nauka danonocno radilo na njihovom razvoju i usavrsavanju, vec sto godina.

Mnogo se postiglo u tim istrazivanjima i danas su nam na raspolaganju nekoliko stotina razlicitih vrsta svecica, kazem razlicitih, sto po karaktristikama, sto po obliku, nameni,...

Stvarno postujem vasa misljenja i iskustva, ali kada cujem da je kupovina kvalitetnih svecica, najpoznatijih svetskih proizvodjaca, bacanje para, moram da odreagujem.

Muku sam mucio, jos kao klinac sa svecicama na mom TOMOS automaticu. Stalno su se prljale, hvatao se neki cudan talog i neki opiljci izmedju elektroda, tesko je palio, ...., a svi ti problemi su bili sa BOSNA SUPER svecicama.

Po nagovoru jednog prijatelja sam jedva nekako uspeo da nabavim NGK bas za tu dvotaktnu masinu. To je bilo u vreme sankcija, pa se tesko dolazilo do delova...

Kostala je kao 10 Bosna Super svecica. Jos je i danas imam na motoru, posle skoro 14 godina i nekoliko hiljada kilometara, bez problema.

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Zanima me po cemu su bolje trokrake svecice od obicnih? El bolje sagorevanje ima sa njima sta je u pitanju? :?:
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Koji model nkg svecica su najbolje za ladu?(da znam koje da kupim)
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Verovali ili ne, postoji falsifikat Super Bosne! Bilo pre nekoliko godina na televiziji.

letnjikovac

Post by letnjikovac »

Marko wrote:Pise ti u ovoj temi sve.
Da te pitam, sta znaci rec "EL"? Nema u Vujakliji...
"EL" skracenica od "DA LI" cesto u upotrebi po manjim sredinama dok prevalis ovo "DA LI" ti vec pet puta kazes "EL"!! :D :D :D :D

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Moj savet:

Svecice nisu skupa stavka. Treba probati sve, pa koje najbolje odgovaraju tvom motoru te koristiti. Ja sam probao sve cetiri marke i sto se mene tice poredjao bih po ocenama bas ovako kako stoji rezultat glasanja (mislim da sam to vec uradio na nekoj od tema....)

NGK V-Line su mi bas odskakale od drugih, jer mi je auto palio savrseno (nisam mogao da zaverglam a da ne upali) iako sam ubedjen da nisu bile original.

Sada sam stavio da probam Champion i razocaran sam, jer sam na motociklima uvek bio prezadovoljan Championom, ali....sta da se radi. Sada nikako ne stizem da potrazim NGK V-Line, ali sto se mene tice, dosta je bilo eksperimentisanja, u buduce kupujem samo njih.

Inace trazio sam Master Sport svecice V-Line i ovaj iz Nadja Auto iz NS mi je obecao da ce mi doneti, ali nikako da odem da pitam jel' ima sta. Jos bih eventualno njih probao.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Post Reply