Akumulatori

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Re: Akumulatori

Post by dejca »

Pomagao kolegi u JNA oko formiranja akumulatora. To se običnim punjačem sigurno nemože uraditi. Ima tamo ceo proces kako se kontroliše reostatom napon i snaga. Tamo su punjači bili veliki. Akumulatori se vezivali za šine sećam se beoše debeli kablovi.

bortlonger
Automobil: lada

Post by bortlonger »

dejca wrote:E sad si rekao koliko znanje imaš. Znači fap 1314 ima podizače, ima centralnu, ima i klimu pa mu zato trebaju 2x70A
:D
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

dejca

Post by dejca »

Ma on se pravi da to nije ni procitao.

masan_motor

Post by masan_motor »

Dejca jel se i ti pališ na gurku kao svaka lada ili mi se samo čini? :D
Ne sviđa mi se što ovaj sa bežanije vari ovu skalameriju kavez za akumulator, može to mnogo lepše da se odradi sa čeličnim trakama a sa donje strane ispod akumulatora se stave šrafovi bez glave.

Patentiraću ovo i kad se obogatim, deliću narkomanima drogu da ne kradu akumulatore :D

dejca

Post by dejca »

masan_motor

Post by masan_motor »

Šta bre klik, to neka VAZ fora? :D

skora

Post by skora »

masan_motor wrote: u samom vrhu jednog testa našla i slovenačka topola
Mislis TOPLA ?? ...ako si na nju mislio to su odlicni akumulatori .Ja sam ga sebi uzeo pre neki dan https://s24.postimg.org/h5w5oqi5x/fffff.jpg .... kazu ,da jedino oni nesmeju da drze robu duze od godinu dana u magacinima......i da je upravo to razlog 0% reklamacije u garantnom roku .Uzeo sam ga iz ciste znatizelje da bas vidim kako to radi .Nikad ga nisam imao do sad .Pred zimu sam detetu stavio Vartu https://s2.postimg.org/twtvn5eq1/IMG_20 ... 105822.jpg ,pa bas da vidimo koji ce prvi da umre :)
Boki78 wrote:
masan_motor wrote:Ili ova egzotika možda? Suvi akumulatori! Koliko vidim debele ploče olovne )mada se i ne vidi razlika ako je 0.8
http://www.kupujemprodajem.com/Akumulat ... d=64535577
Ovo bi ti bio odlican izbor, nekako je skroz u skladu sa tvojim misanim procesima :)
Ok je ovo ....Godinu dana 100% radi bez greske ,a vrlo moguce i duze ...za te pare i vise nego dosta

Boki78

Post by Boki78 »

Jos samo neko da sipa kiselinu i vodu u odgovrajucoj razmeri pa onda jos samo da formira bateriju i za x2 cenu dobijes mozda tih godinu dana i qrcic od garancije :mrgreen:

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Plus se tako suve pune inertnim gasom, recimo azot, i tako zaštićene imaju rok trajanja od 10 godina a ova došla sa otvorenim čepovima bacakana ko zna gde a proizvedena 2011. Nije vredno para.
A i verovatno nije bila zamena za reklamaciju već za 5 minuta straha.

masan_motor

Post by masan_motor »

Topla sam moslio, ne znam kako sam permutovao, moj ćale ih je koristio jer pamtim scenu kao klinac kako se dopunjava u kupatilu a napolju veje sneg :D

Ma naravno da je to sve preteško u vezi formiranja akumulatora kao i nitovanje nove obloge na lamelu i paknove, sve su to nerešive misterije danas.

Boki78

Post by Boki78 »

I pustanje krvi, i kacenje pijavica i sve te moderne metode svojstvene pravim znalcima sa 35 godina na OTO praksi koji znaju sve sem da rese auto koji je malo komplikovaniji od prosecne bicikle :mrgreen:

masan_motor

Post by masan_motor »

E ono kad su nam ukrali akumulator i stavili novi, ladi je trebalo 20 dana da sastavi pa da radi kako treba, bez cimanja i štucanja, trešenja motora u leru. Zar je moguće da joj toliko treba ponovo da nauči? Kakav je to kompjuter? Retardiran? Na ostalim automobilima posle par minuta sve savršeno radi a vidi kod lade, ko da je bila u dunavu hahaha :D

angler
Automobil: Lada Niva 1.7i 4x4

Post by angler »

Pošto prošle zime nisam promenio akumulator, napunio ga par puta pa posle nije pravio probleme, reših oveh da ga zamenim.
Nadjoh nekako telefonom Vartu 60Ah L+ u kemo impex-u, ostale radnje koje su mi relativno blizu nisu imale.
Odem u subotu u kemo impex kad imam i šta da vidim na deklaraciju godina uvoza 2014... Pošto mlađeg nisu imali reko neka hvala i odem.
Našao sam još i Exide Excel, jel ima neko iskustva sa njima? Za Exide Premium Carbon sam čuo da su super, al nema L+ i mislim da baš i nije za nivu.
Razmisljam se i o topla akumulatorima.
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Nemoj exide, mnogo ih ima losa iskustva sa njima i uvoznikom. Topla je dobar izbor kao i Monbat, ako mozes baci pogled u Metro i njihove biloxi akumulatore, kvalitetni su a nisu skupi.
Ako niva ima nesto duze kablove kao desetka i samara onda ti pozicija plusa nije bitna, samo zarotiras akumulator

masan_motor

Post by masan_motor »

Nama onaj ruski mustang ili magnum ne secam se radi skroz ok od prosle zime.

Taj exide je đubre, dobili ga u novom autu fabricka prva ugradnja za hyundai i zezao nas je od prvog dana. Blokirao bord kompjuter i muziku pa smo morali stalno da resetujemo. Zamenjen novim bosch i od tad nema zime. Mislim da mu je naustrb velike udarne snage i male tezine kvalitet đoka

Post Reply