Motorna ulja
Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan
Re: Motorna ulja
ulje za ispiranje je ok ali ima i drugih firmiranih proizvoda,ovde sam naveo brendirani proizvod firme koja proizvodi samo maziva a i nije neka nebitna u auto industriji ,naprotiv.sama konstrukcija motora diktira kako ce se ulje ponasati u njemu. ako ga stavite na infracrvenu kameru videcete dzepove temperature koji se zadrzavaju uprkos normalnom odzracenom sitemu hladjenja i podmazivanja. to cesto nema veze sa godinama konstrukcije, problemi su postojali i postoje i danas kao i odlicne konstrukcije...na korisniku je da se odluci srazmerno sopstvenom znanju i finansijskim mogucnostima...ili ce to serviser uraditi za njega kod nas uglavnom po principu "tudja ruka svrab ne cese" ili "lako cemo".. 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Ko što kažeš kod svakog motora postoje zone visoke temperature gde dolazi do izgaranja ulja i to se ne može izbeći ali zato sva kvalitetna ulja u sebi već imaju sredstva za čišćenje tih naslaga tako da se odabirom dobrog ulja i pravilnim intervalom zamene izbegava potreba za bilo kakvim ispiranjem. A te preventive što se stavljaju u ulje većinom pre izazivaju nevolje nego išta korisno. Ako čovek već hoće da ispira, pošto je istorija održavanja te nive upitna, može i to podržavam ali bi onda nakon tog ispiranja vozio ulje ne više od 3-4k km i ispustio ga da se ispere to sredstvo za "ispiranje". Ali ispirati motor svaku drugu zamenu ulja je potpuno nepotrebno.
kazem motul proizvodi ulje (mislim da znas kog kvaliteta) i proizvodi sredstvo za ispiranje naslaga, zasto? to je vec rezervisano za one sa vecim nivoom tehnickog znanja, a direktno je vezano za to kako se motor koristi. lukoil prvi solidna pa i kvalitetna ulja i ima ulje za ispiranje motora, liqui-molly isto...mislim da ne treba da navodim dalje. ako neko kupuje nov auto vozi na sintetici, sa vrhunskim gorivom iskljucivo autoputem 50 km dnevno(i ne prelazi 3000 dok motor ne dostigne minimum 70C a posle ne preko 4500 i ne preko 120 km na sat). ima garazu i na poslu i kuci i odrzava auto striktno po prozvodjackoj knjizici, pritom menja ulje na 10 000 mah. prvih 100 000 mu to nece trebati...
postujem stevin rad i njegov blog on je vrhunski tehnolog za proizvodnju ali u motore i termodinamiku je sam rekao da se ne razume previse...jednostavno nekada je previse varijabila u igri i najveci se muce da postignu rezultate na duge staze a zadrze nizu cenu odrzavanja. jedino kada je odrzavanje bez ogranicenja rezultat je blizak idealnom(ali opet marfi ne spava i tako ukrug)...
svako treba da odluci prema sebi ali i da bude svestan posledica koje odluke vuku za kasnije
postujem stevin rad i njegov blog on je vrhunski tehnolog za proizvodnju ali u motore i termodinamiku je sam rekao da se ne razume previse...jednostavno nekada je previse varijabila u igri i najveci se muce da postignu rezultate na duge staze a zadrze nizu cenu odrzavanja. jedino kada je odrzavanje bez ogranicenja rezultat je blizak idealnom(ali opet marfi ne spava i tako ukrug)...
svako treba da odluci prema sebi ali i da bude svestan posledica koje odluke vuku za kasnije
- bruyoni
A meni su termodinamika i SUS motori struka pa opet ne vidim nikakvu potrebu da se svaka dva menjanja ispira. A to što pričaš za vrhunska sintetička ulja, pa 50km dnevno autoputem pa za 100k km da će mu trebati ispiranje jednostavno nije istina. Imam u održavanju nekoliko agregata što stacionarnih što u mehanizaciji sa debelo preko 20 000 radnih sati koji rade u teškim uslovima i promenjivim opterećenjem (kopovi laporca) i koji ni jednom nisu videli neko od tih sredstava za ispiranje a dekle i karter im se skidaju jednom godišnje zarad provere (uključujući tu i boroskope) i ni na jednom nikad nije bilo potrebe da se bilo šta osim ulja sipa a naslaga koksa nije bilo čak ni sa donje strane uljem hlađeinh klipova. A znam i za više automobila, što benzin što dizel, koja su debelo zašla u 200k i 300k km bez ikakve obrade koja takođe nisu videla sredstva za ispiranje a naslaga koksa nigde čak ni u glavi kod izduvnih ventila nema. Samo i samo redovna zamena ulja, i korišćenje krštene (ne točena u dvolitarke od kisele na buvljaku) polusintetike, i sintetike ako agregat zahteva.
Problem sa pojavom koksa sam najviše viđao kod BMW-a i nekih GM-a i to zato što su biseri naveli interval zamene ulja na 30k km a vlasnici to slepo poštovali iako su ili vozili ga-patos ili dosta u stani-kreni režimu.
Ulje za ispiranje se može koristiti i za ovo ali pre svega ima namenu nakon obrade motora ili ako dođe do mešanja fluida u istom. A ovi što "proizvode" sredstva za ispiranje prime ljude da im treba, a zarada od tih 200-300 ml sredstva za ispiranje je ogromna jer je 99% sastava tih sredstava neki od viših frakcija nafte poput kerozina i petroletra koji za kilogram ne prelaze cenu od 10 USD a ovi ih prodaju za preko 10€ po bočici od 200-300 ml. Ne osporavam ni jednom od tih proizvođača koje si naveo ekspertizu u pravljenju ulja lai kad bilo kom ekonomisti/menadžeru i sličnom lelemudu pokažeš koliku će maržu dobiti na tim aditivima naravno da će mu zinuti dupe i da će uslediti neki videi i ostale propagande da pokažu kako je to najednom neophodno.
Problem sa pojavom koksa sam najviše viđao kod BMW-a i nekih GM-a i to zato što su biseri naveli interval zamene ulja na 30k km a vlasnici to slepo poštovali iako su ili vozili ga-patos ili dosta u stani-kreni režimu.
Ulje za ispiranje se može koristiti i za ovo ali pre svega ima namenu nakon obrade motora ili ako dođe do mešanja fluida u istom. A ovi što "proizvode" sredstva za ispiranje prime ljude da im treba, a zarada od tih 200-300 ml sredstva za ispiranje je ogromna jer je 99% sastava tih sredstava neki od viših frakcija nafte poput kerozina i petroletra koji za kilogram ne prelaze cenu od 10 USD a ovi ih prodaju za preko 10€ po bočici od 200-300 ml. Ne osporavam ni jednom od tih proizvođača koje si naveo ekspertizu u pravljenju ulja lai kad bilo kom ekonomisti/menadžeru i sličnom lelemudu pokažeš koliku će maržu dobiti na tim aditivima naravno da će mu zinuti dupe i da će uslediti neki videi i ostale propagande da pokažu kako je to najednom neophodno.
sve je to u redu ali malo mesas, teska teretna i radna mehanizacija je sasvim druga prica(diseli, manja radna temperatura i nizi obrtaji, plus savim drugacija ulja koja se menjaju na mnogo vecoj kilometzrazi) od motora za auta koja su nekada imala po 5-6 litara ulja u sebi a sad imaju pola, i nije isto voziti track day jednom nedeljno , terati kroz oranje svaki drugi dan i cepati autoputem 200+ (ako te ne uhvate). ja na odzavanju imam dosta vozila i nagledao sam se zakoksalih motora u manjoj ili vecoj meri , naravno los izbor ulja je presudan ali do 100 000 vecina nije imala probleme zato sam to naveo kao idealan primer koji kod nas ne postoji.zarada stoji ali sam zato i naveo prozvodjaca kod kojeg nema stednje, znaci kosta koliko treba i ima sta treba. a ostalo je na krajnjem korisniku i njegovom stavu prema odrzavanju tehnike...
- bruyoni
Ne bih se baš složio da je agregat ili mehanizacija slabije opterećen nego auto u normalnoj, širi smisao reči, upotrebi.
he he... a koje su to nekad bile zapremine ulja kod motora do 2l
od 4-5 litara je od mnogo davno standardna mera otuda i kantice imaju tu zapreminu.
Naravno da nije ko što kažeš isto silovati i voziti normalno ali ako voziš TD onda nakon dva menjaš ulje, ako ideš po oranju svaka dva dana onda menjaš na 6-7k km, ako cepaš autoputom opet isto... Za svaki način upotrebe se prilagodi zamena. Nekada je to lepo bilo objašnjavano, meni je kod Frontere bilo na 4 strane objašnjavano kada i kako da se menja ulje, na Taunusu isto, za 101 isto. Sada ne, kod 110 stoji samo na kolko da menjaš i alternativa za višu i nižu temperaturu i gotovo, kao i kod 99% drugih vozila. Iz kojih razloga to je za neku drugu priču. Samo treba vlasnik da malo želi da se edukuje i lako se koks izbegne, s druge strane ako vlasnik štedi na ulju i produžava interval zamene (ili se slepo drži proizvođačke preporuke) i održavanju neće mu tu pomoći ni ova naša priča ni bilo kakavo sredstvo za ispiranje.
he he... a koje su to nekad bile zapremine ulja kod motora do 2l
Naravno da nije ko što kažeš isto silovati i voziti normalno ali ako voziš TD onda nakon dva menjaš ulje, ako ideš po oranju svaka dva dana onda menjaš na 6-7k km, ako cepaš autoputom opet isto... Za svaki način upotrebe se prilagodi zamena. Nekada je to lepo bilo objašnjavano, meni je kod Frontere bilo na 4 strane objašnjavano kada i kako da se menja ulje, na Taunusu isto, za 101 isto. Sada ne, kod 110 stoji samo na kolko da menjaš i alternativa za višu i nižu temperaturu i gotovo, kao i kod 99% drugih vozila. Iz kojih razloga to je za neku drugu priču. Samo treba vlasnik da malo želi da se edukuje i lako se koks izbegne, s druge strane ako vlasnik štedi na ulju i produžava interval zamene (ili se slepo drži proizvođačke preporuke) i održavanju neće mu tu pomoći ni ova naša priča ni bilo kakavo sredstvo za ispiranje.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Samo krsteno ulje, ja na aleku nikad nisam prao motor a uvek je bio cist i koliko god da sam dolivao ili sta motor je bio cist i bez garezi
radna mehanizacija radi u prljavim uslovima, ali su filteri ako se postuju pravila zamene barijera koja ne sme biti probijena. semerizi su pojacani bas iz tih razloga i ciscenje je normalna radna procedura. ali ne rade u visokim i promenjivim obrtajima nego u tempu i nizim,a sto se tice zapremine niva ima 1.7 i 3.8 litara u motoru,a jeep preko 5000cm3 ima ispod 4lit.. da li je to kod njih doslo do osvescivanja ili zamene strucnog kadra, stari su imali i po 8 litara na tu zapreminu( a generalno mnogo vise se sad kvare mehanicki)...
evo primera, probajte u te "ciste" motore i "zuto" ulje da sipate neki kvalitetan aditiv za razbijanje koksa, i pogledajte sta ce izaci(nije sav koks vidljiv na oko i na ocekivanim mestima)ili da premerite kompresiju pre i posle. onda ce neki promeniti pricu. sto se tice intervala zamene i skracivanja istog slazem se, ali nisu svi korisnici tehnicki edukovani(a neke i ne zanima nista vise, osim da okrenu kljuc) tako da ovo opet dodje kao ponuda za one koji odrzavaju auto u skladu sa preporukom proizvodjaca. a ne zele da vise u servisima jednom mesecno...
opet kazem, sve je na onome ko je krajni korisnik .garanciju izdrze sada uglavnom svi...
i od mene dosta na ovu temu...ionako tera svako onako kako je navikao i smatra da je ispravno...
evo primera, probajte u te "ciste" motore i "zuto" ulje da sipate neki kvalitetan aditiv za razbijanje koksa, i pogledajte sta ce izaci(nije sav koks vidljiv na oko i na ocekivanim mestima)ili da premerite kompresiju pre i posle. onda ce neki promeniti pricu. sto se tice intervala zamene i skracivanja istog slazem se, ali nisu svi korisnici tehnicki edukovani(a neke i ne zanima nista vise, osim da okrenu kljuc) tako da ovo opet dodje kao ponuda za one koji odrzavaju auto u skladu sa preporukom proizvodjaca. a ne zele da vise u servisima jednom mesecno...
i od mene dosta na ovu temu...ionako tera svako onako kako je navikao i smatra da je ispravno...
-
Boki78
Aj manite teoriju
Jel vredi u samarin motor sipati polustintetiku, tj da li se sta dobija ili se gubi, tj. preci na to ili ostati na mineralnom? Uskoro mi se spusta glava (sto na vrat/sto na blok
) pa rekoh da pitam 
kako kod koga, kod mene je gore navedeno praksa.ja ispiram svako drugo menjanje (a imam ulje od 12 evra litar)u motoru . sto se tice samarajake,pa taj motor je i pravljen za polusintetiku 10w-40 je standard jos od 80-tih... ulje uopste nije "redje" kako laici misle na radnoj temperaturi(to je ona cifra koja je ista i sa mineralnom varijantom, nego je tecljivije na minusu(citaj brze podmazuje po paljenju) bolje cisti motor(zato ces mozda primetiti da ti ga po prvoj zameni malo "trosi" a u stvari skinulo je stroku) ostalo je isto samo
radovna zamena na 8-10 000...i da se odlucis za marku
i sto je jako bitno, da kupis kvalitetan filter...
radovna zamena na 8-10 000...i da se odlucis za marku
-
Boki78
E jbg ja ziveo u zbaludi da je za nju 15w40, doduse to mi i pise u servisnoj knjizici, a i na niz drugih mesta. Vec duze vremena se libim da joj sipam polusintetiku, i sve hocu a nikako mi se ne da od bojazni da nesto ne zeznem. Sad ce bogami biti sipana. Za divno cudo cilindri su joj kao casa na 50000km (u principu i ne bi trebalo da bude cudo, al sta sam sve drugo na njoj video
...) ...
a sto ne sae 30? to je bio nekada standard..
.cega se plasis da ti ne strada turbina , varijator ili hidropodizaci?
pa nista joj nece faliti, samo ce biti laksi start na minusu i bolje zasticena u visim obrtajima, a sto se tice uputstva i ja sam dobio isto od naseg ovl. prodavca. takodje i rusko, u novom nasem pise isto ko i pre 30 godina a u ruskom ima i polusintetike i sintetike. nisu hteli ljudi da se muce...
obaska sto mi pise kako da upalim auto ujuto kad je minus "obavezno povuci rucicu sauh-a"
jos samo da je nadjem 
Last edited by jeronimo on Tue Dec 17, 2013 10:34 am, edited 1 time in total.
-
Boki78
Pa dobro ko pita ne skita
Ja se ponajvise bojao za svoj novougradjeni VANOS-a,rekoh da ga ne ostatim ...
Ja na zalost ne mogu ni leti da upalim bez sauha, a zimi i da ne pricam
Tj barem do sada nisam mogao, kako ce biti kad se auto sredi videcu ...
Ja na zalost ne mogu ni leti da upalim bez sauha, a zimi i da ne pricam
- bruyoni
Ma daj naši prevodi uputstava za ladu su smejurija, kod mene piše da u menjač stavim 10W40.
Samo sipaj PS može i ful sintetika ja pred zimu sunem 5W40, ni cene više nisu problem pošto sam ELF Excellium platio nešto preko 2000 din
Samo sipaj PS može i ful sintetika ja pred zimu sunem 5W40, ni cene više nisu problem pošto sam ELF Excellium platio nešto preko 2000 din
A je l' i dalje vlada misljenje da u Samarin menjac ide motorno ulje? Menjao bih ga iduce godine, pa da znam da li se nesto promenilo 
Samo Samara Srbina Spasava