Motorna ulja
Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Re: Motorna ulja
Da li se neko sretao sa Mogul uljima, baš Mogul ne Federal Mogul? Baš sam bio sa drugarom da kupimo kočnice za njegov auto i kod prilično proverene radnje vidim ova ulja i cena im je baš povoljna, niža čak i od ELF varijanti recimo 10W40 - 1200 din, 5W40 - 1800. Reče mi čovek Češka firma da uljima snabdevaju škodu, guglao i video da je zaista tako, hvale se da ispnjavaju sve VW zahteve po pitanju ulja, da je 40% tržišta Češke njihovo itd... Koliko vidim ulja pravi rafinerija Paramo, nisu baš mladi osnovani 1927. i kako vidim na Stalker-ovom blogu pre svega su poznati po proizvodnji baznih ulja.
Nisam koristio ali ovi oko mene jesu .Nemaju zamerke.Ne hvale ga nista specijalno ali uglavnom nisam cuo ni jednu zamerku .Iako je jeftiniji od Elf-a,ja bi ga uvek pre kosristio nego elf.Ja elf ne volim ....bruyoni wrote:Da li se neko sretao sa Mogul uljima
- bruyoni
Sa ELF/Total grupacijom imama samo pozitivna iskustva, šta više uvek im se vratim na svako treće-četvrto menjanje ulja jer osim što dobro podmazuju baš lepo peru motor.
Ja sam skeptik jer jako tesko na elfu provaljujem razliku izmedju org i falsare ,i verovatno zbog toga sam utuvio sebi u glavu da mi se ne svidja ....a onda su promenili pakovanje koje sam ja koristio ,pa posto sam tad vozio citroena, ja predjem sa Elfa na Total prvu zamenu ,i nakon toga na G-enerdzi i tako ostanem na njemu par menjanja.
Ne kazem da je Elf los,daleko od toga ,ali jednostavno kod elfa postoji crv sumnje(barem meni) ,dok na NIS-u kod G-energija sam duboko ubedjen da jos nisu poceli da ga flasiraju po podrumima.
Treba ovih dana da ispadne sa kamiona CATERPILLAR-ovo ulje,pa sve cekam to da vidim kako ce ga samara prihvatiti.Ocekujem da bude dobro....namenjeno je bas za ekstremne uslove u radu ...videcemo.
Bitno je samo da nije skuplje od mog auta

Ne kazem da je Elf los,daleko od toga ,ali jednostavno kod elfa postoji crv sumnje(barem meni) ,dok na NIS-u kod G-energija sam duboko ubedjen da jos nisu poceli da ga flasiraju po podrumima.
Treba ovih dana da ispadne sa kamiona CATERPILLAR-ovo ulje,pa sve cekam to da vidim kako ce ga samara prihvatiti.Ocekujem da bude dobro....namenjeno je bas za ekstremne uslove u radu ...videcemo.
Bitno je samo da nije skuplje od mog auta
samo da ne bude sae 30 za radne masine(bageri, rovokopaci,drobilice, itd...) 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- bruyoni
Ako ima bezinsku API gradaciju i odgovarajuću viskoznost... ali opet ne bih koristio ulje namenjeno dizelu ni pri svakoj zameni ni pun interval.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
ja sam koristio bergoline dok je bio u konzervi ko vojnicka hrana i cim su presli na lako otvorivu ambalazu prodavac rece menjaj ulje, u forda sipam u servisu ne znam kako se zove a drugar u pezoa sipa total i na satu ima 360000, niti duva a potrosi minimalno a to je i fabricki napisano, e sad svaka fabrika propise ulje za svoj auto a koje je za ladu dobro ko ce ga znati jer ljudi sipaju svasta.
Ja ranije dok sa prodavao ulje puno njih je sipalo ulje na točenje poznatije kao SAE30 i niko mi se nije zalio. Ulje sam kupovao u burićima od 200 l. Proizvodjači bell i fam. A traktoristi su tražili samo njega. Čak je i moja lada par puta probala to ulje.
Ipak mislim da je lukoil trenutno vrlo pouzdano i dobro ulje kod nas i da bi trebalo da je to onaj lukoil koji se prodaje u rusiji posto su i ovo neke njihove pumpe, ja licno imam vrlo dobra iskustva sa njim i to u gradacijama 10w-40 5w-40 i 5w30 genesis, posto sam ih sve koristio u bivsim kolima i odlicno su se pokazala jer nisam imao potosnju ulja uopste....
- bruyoni
Konzerva se lakše falsifikuje od plastičnih kanti tako da to nije nikakvo meriolo originalnosti.
Lukoil je dobro ulje i originalnost je skoro pa zagarantovana, slično kao i Gasprom i OMV, nekada je dovožen iz Rusije, rafinerija Perm, potom iz Bugarske, Burgas, i tada je izgubio dosta kupaca koje su pokupili jer je u početku bilo lošijeg kvaliteta nego ono iz Perma dok su se sada identična.
Koliko ja kupujem ulja što za motor što auto sam jako retko kupovao ulja kod distributera, kada sam i kupovao to su bili brendovi koji nisu bili interesantni falsifikatorima, preferiram da uzmem direktno od uvoznika. Stari nikada, čak i u ono najgore vreme, nije kupio ulje u flaši na točenje, uvek se nekako mogao nabaviti neki Galax, Novolin ili nešto iz Mađarske te varijante u flaši ne bih uzeo ni za dolivanje
Lukoil je dobro ulje i originalnost je skoro pa zagarantovana, slično kao i Gasprom i OMV, nekada je dovožen iz Rusije, rafinerija Perm, potom iz Bugarske, Burgas, i tada je izgubio dosta kupaca koje su pokupili jer je u početku bilo lošijeg kvaliteta nego ono iz Perma dok su se sada identična.
Koliko ja kupujem ulja što za motor što auto sam jako retko kupovao ulja kod distributera, kada sam i kupovao to su bili brendovi koji nisu bili interesantni falsifikatorima, preferiram da uzmem direktno od uvoznika. Stari nikada, čak i u ono najgore vreme, nije kupio ulje u flaši na točenje, uvek se nekako mogao nabaviti neki Galax, Novolin ili nešto iz Mađarske te varijante u flaši ne bih uzeo ni za dolivanje
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
kako ces konzervu da otvoris ili zatvoris bez neke ozbiljne masine, plasticnu ambalazu je lakse raditi
- bruyoni
Što bi otvarao i zatvarao konzervu? Lakše mu da napravi novu, pertluje dno, sune ulje i pertluje poklopac. Daleko je ozbiljnija mašina za duvanje plastike u te različite šašave oblike kanti za ulje od mašine za konzerve plus je mašinu za konzerve daleko lakše nabaviti polovnu jer se iste prave bez veće razlike 50+ godina. Plus je samu konzervu daleko lakše brendirati jer se štampa običnim preslikavanjem preko folije.
Ja kad sam počeo da prodajem ulje ulje na točenje nisam ni prodavao. Mene su na to naterali sami kupci, tražili su to ulje na točenje a ja im ponudim drugo pakovano a oni odu. I štaću morao sam nabaviti SAE30, SAE90 kasnije i 20/50.
Već sam negde pisao da mala privreda može da ti napravi kakvo hoćeš pakovanje od konzerve ili plastike, kupiš cisternu ulja i toči.
Već sam negde pisao da mala privreda može da ti napravi kakvo hoćeš pakovanje od konzerve ili plastike, kupiš cisternu ulja i toči.
jeronimo wrote:samo da ne bude sae 30 za radne masine(bageri, rovokopaci,drobilice, itd...)
..bure ce biti od 200l- tomo 110
- Automobil: lada 110 1.5 16v
Ova mi je druga godina za redom da sipam HC Power10w-40 Modrica,po meni ulje je grom.Imam pominato tocno 5441km, ni je mnogo.
Sipamaosam 3,5 litara a se iscedilo oko 2.3 lit(2.8lit manje 0.5l it od aditiva)+ ujle u filter+nesto sto promaklo
I ove godina sam resio da produzim sa HC Poverom,a pre toga malo aditiva za unjutrasno ciscenje motora SEA HORSE 0,5 lit. Pre aditiva da sipam u motor ulje je bilo tamno kafejavo ali poslem samo 5 min ,crno kao mazut.
Sipamaosam 3,5 litara a se iscedilo oko 2.3 lit(2.8lit manje 0.5l it od aditiva)+ ujle u filter+nesto sto promaklo
I ove godina sam resio da produzim sa HC Poverom,a pre toga malo aditiva za unjutrasno ciscenje motora SEA HORSE 0,5 lit. Pre aditiva da sipam u motor ulje je bilo tamno kafejavo ali poslem samo 5 min ,crno kao mazut.