Antifriz

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

travelman

Re: Antifriz

Post by travelman »

Znaci, sve ove godine sam bio u zabludi i zadnjih 10 godina dzabe menjao antifriz na Samarama jer nisam odvijao i taj sraf ... :oops: ...

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Ja znam poslednji put kada sam menjao antifriz da kada je odvijen taj sraf izaslo je 2-3 litra antifriza...

Tako da si sad prosvetljen i odvijaj :kez
Samo Samara Srbina Spasava

Boki78

Post by Boki78 »

travelman wrote:Znaci, sve ove godine sam bio u zabludi i zadnjih 10 godina dzabe menjao antifriz na Samarama jer nisam odvijao i taj sraf ... :oops: ...
Pa gledaj, ako ti realno iskapa oko 6 do daj boze 7l kada radis kako treba, koliko je efekta bilo ako si menjao pola, a pola nisi ...

Gago

Post by Gago »

Ja samo znam da sam najvece prosvetljenje po pitanju antifriza dobio kada sam se lozio da kupim bolji antifriz koji se menja na pet godina, kada mi je Boki rekao da ga ne kupujem i ne bacam pare, jer lako moze da se desi da cu zbog npr menjanja creva mora morati da dolivam, a taj antifriz je skuplji... :prvi

I tako i bi, sigurno sam bar litar do sada kupio za dolivanje, jer se prosulo kada su menjana neka creva, uvek se nadje negde da curi i slicno :mrgreen:
Sada je na pomolu jos jedno crevo da se zameni, jer vlazi na spoju sa ekspanzionim sudom, tako da ce i tu biti rashoda :D

travelman

Post by travelman »

Ja opet ispa najgori od sve dece ... :oops: ...
Znaci, sve ove godine sam bio u zabludi i zadnjih 10 godina dzabe menjao antifriz na Samarama jer nisam odvijao i taj sraf ... :oops: ...

Pa gledaj, ako ti realno iskapa oko 6 do daj boze 7l kada radis kako treba, koliko je efekta bilo ako si menjao pola, a pola nisi ...
Efekta je bilo maximalno jer cim nije ledio tokom zimskih noci na Kopaoniku, dobro sam i ispravno menjao antifriz ... :!: ...

Za Lade ne znam, ali znam da na Zastavama pojedini majstori to nisu hteli da odvijaju plaseci se problema koji moze da bude u najavi. Ako nesto 30 i vise godina stoji pored izduvne grane i stalno se greje i hladi, niko me ne moze ubediti da ce taj sraf lako i bezbedno odviti. Pa i cepovi koji su predvidjeni da se automatski izbiju kada se zaledi voda u motoru nekada ne odigraju svoju ulogu jer su zapekli.

Naravno, ovo je moje misljenje. Samo se rukovodim pricama koje sam cuo od iskusnijih.

Kao primer, procitajte Daretov problem sa odvijanjem svecice.

A sraf na bloku ... ne, hvala ... necu pokusavati da ga odvijem.

Boki78

Post by Boki78 »

travelman wrote: Efekta je bilo maximalno jer cim nije ledio tokom zimskih noci na Kopaoniku, dobro sam i ispravno menjao antifriz ... :!: ...
To nije jedini efekat koji te interesuje. Pored toga sto sprecava smrzavanje antifirz mora imati jos i antikorozivno svojstvo koje taj matori nema jer se po prirodi stvari gubi vremenom. Naravno sve moze, mozes i kao kabrio cipelan da sipas cesmovacu u hladnjak i istroseno motorno ulje u menjac, ali ti bas svoja kola ne tretiras kao wc solju :mrgreen:

Kod mene je za vreme gazdovanja mog old mana antifriz stajao ~10 godina nepromenjen, opet po savetu iskusnih vukova. Za tih 10 godina ni jednom nije zaledio, ali zato sad svakom zamenom antifirza vadim i trunje iz bloka ....

Inace posle deset godina stajanja je taj sraf odvrnut bez problem, tj dzaba se tronjas :kez
Last edited by Boki78 on Fri Nov 21, 2014 7:21 pm, edited 1 time in total.

travelman

Post by travelman »

mozes i kao kabrio cipelan da sipas cesmovacu u hladnjak i istroseno motorno ulje u menjac, ali ti bas svoja kola ne tretiras kao wc solju
Kabrio cipelic umesto cesmovace koristi iskljucivo alpski sneg za razblazivanje antifriza ... :!: ...

Image

Slazem se sa tvojim misljenjem, antifriz menjam na dve godine. Obecavam, sledeci put cu da odvijem i taj sraf pa makar se zalomio ... :mrgreen: ...

Boki78

Post by Boki78 »

travelman wrote: Kabrio cipelic umesto cesmovace koristi iskljucivo alpski sneg za razblazivanje antifriza ... :!: ...
To tvoje je kabrio ali nije cipelan, tj nije ponsoni nosac prestiznih kabriolet cipela, model jesen/zima 1951 ljakse level pro edition :mrgreen:

travelman

Post by travelman »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Moram da priznam, tek malo pre sam skapirao sta si hteo da kazes i na koga se odnosi ... :oops: ....

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

lada nije zastava, travelmane i malo sta se poklapa pogotovo u materijalima za izradu bloka, ja sam juce odvio taj sraf na vozilu koje ima na cajgeru 210 000 ali sam ga i vratio kilo kljucem sa 20 nm silom zatezanja... ;) a inace je galvanizovan i od materijala koji ne reaguje sa blokom, pa nema ni medjureakcije ni zalepljivanja... :)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

travelman

Post by travelman »

Za Lade ne znam, ali znam da na Zastavama
Znam da Lada nije Zastava i znam da je Lada bolja od Zastave.

U predhodnom postu sam se i ogradio da nisam dovoljno kompetentan za svoje tvrdnje.

Hvala za pojasnjenje, pri sledecoj zameni odvijam i ja taj sraf kod mene ... :) ...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Naodvro te se ja tih šrafova sa bloka na nebrojenim vozilima i isto toliko zastava i nisam ni jedan naleteo da je zapekao ili da sam kojim slučajem zalomio.
To zalamaju one cirkadžije koje pomažu prijateljima pred kraj radnog vremena pa krenu odvrtati u desno. A inače sam pobornik da se pri zameni pre usipanja novog uvek propusti jedna tura destilovane, makar ona nije skupa.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ili sredstvo za ispiranje rashladnih sitema pa posle ispiranje cesmovacom u hladnjak na ugasenom motoru posle ispustanja....(i onda nema trnja u motoru,za Bokija ;) )
http://www.europaparts.com/liqui-moly-r ... 00-ml.html
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ta sredstva samo ako je pomešao vodu i ulje za sve ostalo se pre zamene doda 0.5-1 l sirćeta u sistem i voza dva dana.
A protiv trunja samo, ko što kažeš, čestit antifriz a ne najjeftiniji ko što boki savetuje Gagu.
Evo Febi koncentrat 1,5l 515 din da je skuplje od destilovane jeste, ali nije skupo.

Gago

Post by Gago »

čestit antifriz a ne najjeftiniji ko što boki savetuje Gagu
Samo da dopunim da mi nije rekao da kupujem najjeftiniji, moj izbor je bila Modrica, ali on sa tim nije imao veze, nego da ne uzimam one sto traju 5 godina, kada postoji velika mogucnost da mi neko crevo pocne pustati vodu i slicno...

Kad smo vec kod toga, moracu iduce nedelje da te angazujem za jedno crevo :mrgreen:

Post Reply