Koje gume koristite zimi?

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

SERZAS wrote:ako je guma mekana i posle 2 godine onda je ok. A zavisi koliko leti vozis. Mekana guma leti se brze oljusti pri jacim kocenjima, a ovako moze da gura :)
Ne samo pri kocenju. Zimska guma se leti izuzetno trosi i pri brzoj voznji, odnosno uvek kada je preterano zagrevanje gume.

Najveci je problem sto se usled zagrevanja, zimskoj gumi promene svojstva, pa postane tvrdja i pocinju da se pojavljuju sitne pukotine na povrsini.

Alekre

Post by Alekre »

Moram da pohvalim i preporucim Winteru. Mi je ove zime imamo na Lajci i ne pamtimo da smo ikada ovako lako izlazili u brdo. Secam da me je redovno cale zvao da guram auto ali ove zime ne. Nezaustavilja je sa Winterama.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Wintera je dobra kad je nova, ali posle 2 godine max, vec vidis da pocinje da puca (sitne pukotine po njoj) iako su joj sare jos odlicne....

To je guma za one koji prelaze puno kilometara i koji uspeju da potrose gume pre nego sto pocnu da menjaju svojstva. Ipak je to Made in Srbija.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

kosta978

Post by kosta978 »

moje wintere su stare 3 godine, već im je istekla garancija.Vožene su i leti i zimi, prešle su sigurno do sad 40k km. Vide se sitne pukotine na protektoru ,mislio sam da neće valjati, al sam ove zime išao po raznim planinčinama, i nisu me nigde ostavile. Gde sam zamislio tu sam prošao. Tako da ne brinete, guma valja i kad nije nova.

dris

Post by dris »

bogami moje "prednje nove" wintere neće videti vruć asfalt, ako bog da u aprilu padaju nove

a neka mišljenja o gumama imate na http://www.4gume.com/

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

juce sam probusio zadnju desnu,pireli,neki metal od 4 cm se nabilo u gumu,i skroz ispustila,pa sam rezervnu /rusku/ stavio...uzas,nikad nije stavljana,puna plastike...al ajd,dok nesredim...
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

aleksa

Post by aleksa »

Evo nasao sam ovo na netu,pa reko mozda ce nekom biti od koristi. ;)

Image

Karakteristične oznake koje se nalaze na gumi:

1. Širina presjeka gume u mm.

2. Poprečni presjek u %.

3. Konstrukcija gume (R = radijalna).

4. Promjer naplatka u palcima.

5. Najveća nosivost (indeks nosivosti)

6. Simbol brzine

7. Guma bez zračnice.

8. Homologacijska oznaka i broj ECE.

9. Mjesto indikatora dubine kanala dezena.

10. M & S (blato i snijeg). Zimska izdržljivost..

11. Provjerena i potvrđena za uporabu u teškim snježnim uvjetima.

12. Datum proizvodnje (tjedan, godina: destljeće 1990 -1999).

13. Mjesto za simbol o prikladnosti za transport.

14. Kod proizvođača D.O.T..

15. Država proizvodnje gume.

16. Robna marka.

17. Podrobnosti o konstrukciji gume (D.O.T.).

18. Oznaka nosivosti i tlaka (D.O.T.).

19. Vrsta gume (radijalna).

20. Oznaka koju zahtijevaju propisi SAD o izvješćivanju potrošača (stupanj kakvoće).

21. Mjesto zimskoga indikatora dubine kanala

vigmir

Post by vigmir »

Pocetkom ove snezne zime sam na sluzbeni automobil Z 10 dobio zimske gume SAVA ADAPTO M+S i mogu vam reci da sam se odusevio i da ih toplo preporucujem svima.Znam da smo svi kritikovali njihov model ESKIMO 3 ali ove gume su neverovatne.Nema mesta gde nisu krenule ili bezbedno zaustavile automobil.Sledece godine cu ih sigurno staviti na moju Toyotu.Ove dimenzije za Z 10 165/70-14 su kostale negde oko 4000 din i stavljali smo ih u Kemo impexu na Novosadskom auto putu.Wintera je odlicna ali ovo je guma zmaj.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

ja sam prezadovoljan winterom,evo druga zima nema greske....... ;)
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Pera

Post by Pera »

Fulda Kristal Montero 3 bez dileme,prosto je neverovatno gde se Samara sve popela sa njima ove zime.

Pera

Post by Pera »

Nije bas po nazivu teme,ali valjda ce neko pomoci,hocu da uzmem sve 4 nove letnje gume 165/70-13,uzeo bih neke bolje i krug sam suzio na sledece:
1.Continental Conti Ecocontact 3
2.Dunlop SP 30
3.Fulda Diadem Linero
4.Goodyear Duragrip
5.Michelin Energy
6.Semperit Comfort-Life

Da li neko moze da preporuci neku od ovih guma,ili jos bolje ako je imao iskustva :)

Goxxy

Post by Goxxy »

Fulbu bih izbegao, imao sam je na Sputniku i jednostavno... nije to to, prebrzo se troše, ali stvarno prebrzo. Kupio sam ih nove što je najgore.

Michelin se takođe brzo troši (ima dobar grip), ali za ovaj Energy nisam baš siguran. Ustvari, ukoliko je to ona guma što je kao štedljiva, ne bi trebala da se troši prebrzo, ali samim tim ćeš malo izgubiti na prijanjanju.

Continental je na odličnom glasu, moram priznati. Razmisli i o Barum Bravuris gumi. To sam takođe imao na Sputniku (verovatno su i dalje na njemu), i odlična je guma. Super prijanja, ne troši se previše i jako je lepa šara.

Za Dunlop, GY i Semperit pravo da ti kažem, ne znam.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Fuldu i Semperit izbaci, a od ove 3 koje god odaberes neces pogresiti, najbolje Dunlop ili Continental.
Barum je teska nula od gume, cak je i Trayal bolji od njih. :roll:

djape1977

Post by djape1977 »

uvek michelin ako vec mozes da priustis. pogledaj sta ima na ponudi od TOYO i YOKOHAMA. odlicne su gume a nisu bas toliko skupe kao recimo MICHELIN
j***** auto bez kardana

Pera

Post by Pera »

..bem li ga,ovaj put cena nije problem,ali kopao sam po netu i maltene za svaku gumu na jednom mestu kazu da je odlicna,a neko kaze da nista ne valja,evo recimo Goxxy kaze da je Barum dobar,a Miljan ne i jos sto slicnih situacija.
Konkretno sa Fuldom,doduse zimskom,imam odlicno iskustvo,a za ovo jos moram da razmislim...
Eto recimo onda da ne bih uzeo Fuldu,ali npr.sta fali Semperit-u?ne znam,zato pitam...
Ne znam,sad razmisljam izmedju Dunlop-a,Michelin-a i Continentala,manje-vise isto i kostaju,pa da li bi neko mogao da da komentar na ovo?

Post Reply