jeronimo wrote:ili sredstvo za ispiranje rashladnih sitema pa posle ispiranje cesmovacom u hladnjak na ugasenom motoru posle ispustanja....(i onda nema trnja u motoru,za Bokija ) http://www.europaparts.com/liqui-moly-r ... 00-ml.html
Vec radjeno, rezultat nikakav. Jbg 10 godina stajanja antifirza je previse kako god obrnes Ovo sa sircetom nisam probao,probacu na prolece kada antifriz i rashladni sistem ne budu kriticni kao zimi (garaza mi jos nema grejanje ) pa cu videti sta dalje ...
bruyoni wrote:A protiv trunja samo, ko što kažeš, čestit antifriz a ne najjeftiniji ko što boki savetuje Gagu.
Nisam mu rekao da kupi najkrsevniji vec da ne kupuje neki skupocen. Kod mene je trunje nastalo opet ne kupovinom krsevnog vec losom politikom kuliranja zamene.
Nego kad smo kod creva, skoro sam namontirao ono balakovo sto si mi doneo i za sada nema greske. Sto je iz mog dosadasnjeg iskustva skoro pa fantasticno jer su mi se "originalna ruska" raspadala u roku od mesec/dva. Hvala!
Nema na čemu Balkovo i onako važi za OK proizvođača, meni su zapali za oko zbog semeringa.
Pa sad kako se Gago izrazio ispalo da kupi najjeftiniji a ni svaki g12 nije isti. Ima recimo nekih naših Adeco, ao se dobro sećam, koje je jedan član uzeo, ne mogu da se setim imena, i koji se uprkos dobrom mešanju zaledio oko termostata. To su ti ne skupoceni.
Ako se dobro ispere i sipa čestit antifriz ne sme da ima problema sa rđom. U krajnjem slučaju možeš da napuniš blok sirćetom i da ostaviš da odstoji 4-5 sati čisto da pasivizira čelik. Ali kao što rekoh ispirao sam dosta sistema i kada se sve odradi kako treba nema rđe. U principu možeš da ispiraš i 3-4 dana svaki dan voziš sa njom i na kraju je ispustiš i uspeš novu destilovanu ali sada je rizik jer kreće minus. Kod mene sam sistem ispirao dva dana jer sam sjebao dobar wirth dolivši neki krš koji nije ispoštovao standard. Prvi dan ispuštanje, sipanje česmovače sa otvorenim čepovima, punjenje česmovačom, pustio da radi 5-10 minuta minuta, ispustio, ususo destilovanu, vozio sa njom ceo dan i onda treći dan ispustio i usuo antifriz i eno sada se plavi ko blesav. I naravno uvek unutra sunem trećinu boce LM zaptivača za hladnjak, neka cirkuliše.
bruyoni wrote:Nema na čemu Balkovo i onako važi za OK proizvođača, meni su zapali za oko zbog semeringa.
Balakovo je po svemu sudeci za nase mogucnosti i vise nego dobar proizvodjac gumenih delova. Proletos sam zamenio semering na poluzi biraca i evo ga dan danas fercera bez greske, od onda je proslo oko 10000km. Od njih sam uzeo i remontni set za kljesta pa ce se i to probati kad dodju topliji dani
bruyoni wrote:Ako se dobro ispere i sipa čestit antifriz ne sme da ima problema sa rđom. U krajnjem slučaju možeš da napuniš blok sirćetom i da ostaviš da odstoji 4-5 sati čisto da pasivizira čelik. Ali kao što rekoh ispirao sam dosta sistema i kada se sve odradi kako treba nema rđe. U principu možeš da ispiraš i 3-4 dana svaki dan voziš sa njom i na kraju je ispustiš i uspeš novu destilovanu ali sada je rizik jer kreće minus. Kod mene sam sistem ispirao dva dana jer sam sjebao dobar wirth dolivši neki krš koji nije ispoštovao standard. Prvi dan ispuštanje, sipanje česmovače sa otvorenim čepovima, punjenje česmovačom, pustio da radi 5-10 minuta minuta, ispustio, ususo destilovanu, vozio sa njom ceo dan i onda treći dan ispustio i usuo antifriz i eno sada se plavi ko blesav. I naravno uvek unutra sunem trećinu boce LM zaptivača za hladnjak, neka cirkuliše.
Ovo mi lici na odlican savet. Nisam znao da sirce moze da "pasivizira" celik, pa cu svakako da probam. Opet, to ce morati sl. godine jer svaki iole masivniji posao mi je sada riskantan. Bivstvovanje na bolovanju mi je jako skupa zabava, pa svaki rizik koji to nosi sa sobom moram da zaobilazim.
Uslovno rečeno, pasivizacija jer će se zbog postojanja oksida sa kiselinom stvoriti sloj soli ali nešto sitno jer je sirće blag rastvor kiseline. U principu najbolje bi bilo fosfatnu sipati ali ne znam kako bi gumeni delovi i zaptivke izdržali
pa mozes sa sredstvom za ispiranje u starom antifrizu da vozis i par dana nije problem. mislilo se na normalno zaprljane siteme sa onim do pola sata. sredstvo ne nagriza zdrav metal i semeringe i jedina opasnost postoji ako je nesto toliko korodiralo da nagrizanje rdje moze da izazaove curenje. a to je bolje da pokaze kad ga par dana vozis u lokalu nego ako si recimo krenuo na more u grcku, jer sam antifriz razara koroziju ako je dobar ali polako ....inace balakovo je od 80-tih oem proizvodjac gumenih delova za vaz , naravno bilo je nekoliko serija i bez, usled krize ili rekonstrukcija ali tako bi trebalo da bude obicno...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Ima li nekorišćen antifriz koji je još u fabričkoj ambalaži rok trajanja. Imam neki antifriz star možda i dest godina i sad bih njega da sipem u ladu. Zaostao mi od kad sam nekad tu robu prodavao.
Tad na to nismo ni gledali, sipali smo samo ako ispunjava uslove na merenju tačke smrzavanja.
Ako je koncentrad i od normalnog proizvođač u originalnoj ambalaži, znači sa zapečaćenim čepom, onda nema rok trajanja.
Ako je već spremna mešavina onda je rok trajanja oko dve godine, opet mora biti u zapečaćemoj ambalaži ako je otvarano onda 3-4 meseca
Ah industrija sve će da izmisle samo da bi prodali. Sećam se ranije to sipeš i tera se to dok ne procuri negde. I u mojoj ladi je star preko 4 godine i sve je to bistro i čisto. Antifriz nagrize kad se supe jači koncentrat, to sam ja lično video. Ranije dok sam ga prodavao antifriz sam ljudima i menjao u kolima. I naidje jedan jugo i u hladnjaku tečnost boje rdje. Pitam čoveka što je to tako i on mi kaže sipao jednom sve 100% i eto ti rezultata.
Antifriz gubi antikorozivna svojstva i zato leti nakon 2 ili vise godina u zavsnosti od tipa. Nije ti previse da se igras sa time .. Ove godine sam krv propisao na tu temu ...
ako je organski g12 i ostali onda moze 5 godina ili 120 000 km ako je starinski 2 godine ili 60 000 zavisi sta istekne
ako je u hermetickoj ambalozi 100% i nije drzan na suncu moze. ako ne onda predavanje negde jer se radi o 1 kategoriji otrova(Etil -glikol) koji su veoma opasni ako ih toplokrvni organizmi unesu jos imaju i sladak ukus.
dejca naravno da se teralo dok ne procuri a procurevalo je svake 3 -4 godine jer bi stari antifrz nagrizao ili lule sitema za cirkulaciju vode ili glavu motora...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Danas sam proverio antifriz, i nekako mi izgleda dosta mutan,nije proziran,menjamga na 2 god.na ovaj rok zamene je u januar.Koristim Fam-ov na 2god.
Sada se pitam dali je do Antifriza ili je nesto drugo,dali neko ima slicne simptome?
Neka preporuka za antifriz, izbegao bi nesto malu privredu? Iskustva sa Nisotekovim (njega imam da kupim na pumpi kod mene)?
Koji tip uzeti za Nivu 2010, Euro 4. Pretpostavljam G12 ili G12+?
Ovo pise u knjizici
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo