Ovo su 2 čuvena modela, koja su u ovdašnjem rudniku od 1968 pa do danas. Došli su posle čuvenih Tatri. Rudnik je za samo 10 godina bacio 300 Niva, a danas je ostalo par Uazova iz praistorije i mnogo novih Niva. Ovo su fotografije novih modela 31512 i 31514.
A ovo je prototip Fapa 13, čuveno bojno vozilo fabrike u Priboju.
Ja sam na sajmu, pre par godina, video ove 2 verzije u dizel varijanti, sa plastičnim ukrasom preko maske, a TTM preduzeće je bilo predstavnik. Imao sam prilike da se detalno upoznam sa modelom 31514. To je zmaj. Inače, čitav život sam bio uz ova 2 modela, a danas njih 100 ili više, trune po poligonu, dok je nekoliko u funkciji. Rado bih uzeo jednog, ali kupio bih novog za te pare koje bih dao za sređivanje. Inače, Hunter (jedna verzija), sklapa se u trenutno Hrvatskoj.
Još jedna zanimljivost. Znam čoveka koji je sa vašara sa 31514, prevezao više od 22 ljudi, i naravno, sedeli su i na haubi, krovu... Samo nisam siguran da li je tada u Uazu bio Tamov motor koji pasuje. Sedišta u starom 31512 i 31514, slična su kao u Sanosovim starim autobusima, sa šipkom na vrhu, a novi modeli imaju lepši, mada ne nešto kvalitetniji tapacir i naslon za glavu i malko plastike koja čini obod komandne table. Položaj ručne je tek priča za sebe...
Pre par godina su prestali da se prodaju na našem tržištu, zbog eko standarda. Cena je bila oko 6000 evra za ova 2 modela. Sada su u ponudi noviji modeli, i Hunter koji je nešto unapređeniji i ima euro 2. Ali tu nema plastike, to je sila bez dizajna, mada se meni ta linija sviđa.
nema tu brate nista da valja. kladim se da kao i vojska prodaju tek kad se skroz raspadne, osim ako nemas nekog u firmi da ti namesti neki upotrebljiv primerak.
Tri Tama (Dajca) sa barakom i radio opremom u sebi, konzervirana, u perfektnom stanju, koštala su 6000 evra. Po Crnoj Gori, kupuju Pincgauere pa ih onda sređuju i učestvuju na relijima. Oni malo troše a i udobni su...