Ko ne zna treba da pita ... (farbanje)

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Post Reply
elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Ko ne zna treba da pita ... (farbanje)

Post by elektronicar »

U farbari sam kupio pola seta za farbanje, e sad to prvi put pokusavam samostalno da uradim pa sam ustanovio da n eko mora da mi napise ili cu ponovo da zaboravim proceduru.
Znaci u pola seta u farbari dobio sam tri kantice. U jednoj je vec umesana baza sa razredjivacem, u drugoj je nekakav 'herter' ili ocvrscivac, a u trecoj kantici je lak.
Sa cime se mesa ovaj 'herter' ?
Ako neko ima dovoljno strpljenja da napise celokupan posao od smirglanja povrsine i kojom gradacijom smirgl papira, pa proceduru gitovanja i smirglanja sve do na kraju samog farbanja.
Imajte samilosti za nas amatere u farbanju jer mi imamo volju i alat al nemamo znanje a na svojim kolima i da pogresim pa nije strasno a niko od ozbiljnih majstora nece imati toliko strpljenja sa nasim starim vozilima koliko mi sami vlasnici.
Usput, gitovanje sam nekako zavrsio i nije perfektno ali za moje kriterijume vrednosti radova i vozila ispunjava ocekivanja. Sad je na redu ovo farbanje ali prvi put se susrecem sa 'set'-om za farbanje jer sam do sad koristio samo osnovne i akrilne boje.

Coa123

Post by Coa123 »

Hmm, ja sam pregitovanu povrsinu brusio masinom a negde i rucno rende (papir 80 ili 100, pa onda 240 da bude skoro idealno ravno, ali posto ne moze da bude idealno ravno, zbog sitnih neravnina i rupica nanosi se spric-git).

Posle toga ide spric-git, njega mesas prema onom lenjiru (2:1, 3:1, zavisi koji si kupio, sve je oznaceno na lenjiru).
Povrsinu na koju si naneo spric git ostavis da se osusi pa opet smirglanje vodenom smirglom p800 da bude idealno glatko, kao staklo (naravno moras stalno poljevati vodom i pazljivo da ne skines spric-git).

E sad, posto sam farbao u komori (brat i ja se ucili) majstor mi je smuckao farbu, isto sam uzeo baza lak, on ima i mixer. Pre samog farbanja u bazu je dodao taj ucvrscivac (omer ne znam), za prvi put me nije ni zanimalo... neko ovde ce ti vec objasniti.

Mene je zeznulo sto je nestalo nafte u komori (napolju -2,3) pa mi se lak slio na gepek vratima, a nikako da odvojim vremena da to ispoliram...

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Ko ne zna treba da pita ... (farbanje)

Post by Dare »

elektronicar wrote: niko od ozbiljnih majstora nece imati toliko strpljenja sa nasim starim vozilima koliko mi sami vlasnici.
100% tacno, plus vecina nasih majstora samo gleda da nabudzi to da se kotrlja, a nebitno kako ce da izgleda....

elektronicar

Post by elektronicar »

e ovako, ja nikako da se pomerim od tog farbanja :(
za peta vrata se ne trudim mnogo da ih izgitujem jer nisu bas sjajna ali izdrzace nekih dve godine pre nego dokraja istrune lim oko kedera stakla, za stub sofersajbne sam se pomucio ispravljajuci sitno udubljenje i poravnao gitom, a sto se zadnjeg ruba tice prvo sam poravnao rub posle varenja ('nastafkao' valjda tako majstori zovu), posle gitovao i smirglao i opet gitovao i smirglao i opet gitovao i smirglao i opet gitovao i smirglao i opet ... tako jedno 15 puta dok nisam shvatio da gitom ne mogu previse tanke slojeve da odradim i sitne neravnine da popunim - za to zavrsno gitovanje sluzi 'spric git' mada sam za to doznao prekasno
bilo kako bilo kad sam nakon nekoliko dana izgubio strpljenje poceo sam sa farbanjem, temeljna boja ispala super osim sitnih procurivanja koja sam poravnao posle susenja vodenom smirglom 800
tu dolazi sad onaj deo gde me hvatala panika - metalik boja i 'set' za farbanje
naspricam ja lepo metalik boju i opet se pojavi ponegde malo da procuri boja 'suza' al opet ja kad se osusilo uzmem smirglu 800 i sredim to pa ponovo prespricam metalik bojom - ispadne super za moje kriterijume
e u medjuvremenu obisao sam onu farbaru gde sam kupio set farbe i lepo mi objasne da se herter + razredjivac mesaju sa lakom neposredno pred upotrebu i nanosi na osusenu boju. I sve bi to bilo super da se nisam posvadjao sa kompresorskim pistoljem za farbanje. U stvari ja sam kriv, nisam probao na nekoj nebitnoj podlozi nego sam se zaneo da odmah na auto spricam i dobijem neke mehurice vazduha u laku preko farbe
e sad opet sledi smirglanje i sve iz pocetka
ovaj put kupio sam masinicu za smirglanje pa ce valjda ici lakse nego rucno smirglanje
razmisljam dal da smirglam do cistog lima pa da nanesem spric git ili samo da zamatiram dobro i poravnam povrsinu pa da ponovim farbanje preko postojece boje
u prvom slucaju gubim jos najmanje dva dana jer ne zaboravite da sam amater u farbanju ili da u drugom slucaju probam da sve zavrsim u toku sutrasnjeg dana

Coa123

Post by Coa123 »

:D
Ja sam farbao bure za pocetak, bitno je dobro namestiti pistolj i ravnomerno nanositi boju, ne mozes prvom rukom sve idealno pokriti... ali, na greskama se uci.
Zasto bi smirglao do lima? Matiras boju, prebrises antisilom i gas.

Gledao sam kako neki majstori pripremaju auto za farbanje i mogu slobodno reci da sam bolje pripremio nego mnogi od njih koji samo gledaju da ti uzmu pare i izbace auto iz komore i onda je na tebi da gledas kako otpada farba.
Ja sam se ubio da pripremim auto i na kraju farbanja mi prag svetliji od vrata ali... nadam se da nece biti sledeceg puta, ipak je to krs star 21 godinu.

elektronicar

Post by elektronicar »

ma radi se o ovoj novijoj 1.5 diesel Samari iz 1999 (prva registracija 2000) pa planiram da je zadrzim nekoliko godina, mozda ako se odlucim da kupim i Ladu 110 pa da dam kasnije zeni da vozi ovu dieselku
ipak je spremam kao porodicni auto i nije mi toliko do novca koliko sto nekako hocu da se malo i na ovom podrucju izvestim da ne moram za svaku sitnicu da cekam red kod farbara; lakse mi dodje da se pomirim ako nesto ne ispadne dobro ako sam sam pogresio nego ako vidim greske a smatrao sam da mi odradjuje profesionalac koji mi je za to jos uzeo pare

Pera

Post by Pera »

Elektronicar daj neku sliku da vidimo tu Samaru dizel,motor i tako to ;)
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

elektronicar

Post by elektronicar »

motor, menjac i struja kasnije, sad je auto oblepljen papirima zbog farbanja
evo kako izgleda amatersko farbanje kad nema boljih uslova (doduse mogao sam da zamolim da me neko pusti u komoru al to nije nikada dzaba, posle bih mozda morao odraditi duplo kroz moj elektronicarski posao
izgleda da u mom ratovanju sa kompresorskim pistoljem za farbanje pobedjuje moja zena; kaze jel to ide za izlozbu ? ako je za nas dobro je, a kad ona tako kaze meni je odmah lakse mada je daleko od dobro obavljenog posla
sad dok cekam da se baza osusi uhvatio sam malo vremena da slikam kako se amaterski farba:

Image

Image

Image

Image

peta vrata su bila crvena, a ne smeta me sto iznutra ostaje crveno jer vrata sam imao takva i nisu bas najbolja al bar nisu suplja i trula kao originalna
na stubu je bilo ulubljenje od klizeceg prolaza vozila do vozila prethodnog vlasnika pa je retrovizor tog drugog vozila ulubio stub (povrsine velicine kokosijeg jajeta i dubine 5-6mm) i polomio sofersajbnu, ja sam izbusio male rupice sa strane gde dolazi staklo (keder) zavukao alat i izvukao sto sam bolje mogao, posle aparatom za varenje popunio te rupice, pa gitovao i smirglao vise puta pa temeljna farba pa sad baza metalik siva
zadnji rub je od tog istog klizeceg sudara ostecen pa je dobio jednu flekicu velicine pakle cigareta na mestu gde je pocepao lim, a na drugim mestima gde je rub dobio ulubljenja tu nisam mogao da pridjem alatom da limarski izravnam pa je moralo gitom da se izravnava (dubina 4 - 5 mm)
vozaceva i putnicka vrata nisu dobila ulubljenja nego sam polir pastom skinuo naslage od gume kojom su verovatno bila ukrasena vrata tog drugog vozila pa su 'strafte' od klizanja nestale, ima stinih nedostataka farbe na bocnim vratima al o tom potom da vidim prvo kako ce ovo da ispadne, a mozda zafarbam i prednje krilo a mozda i nemora jer sam sitnim limarskim ispravljanjem solidno dobio bolje stanje, videcu kako ce ispasti nijansa boje u odnosu na originalnu i sta cu jos da farbam dok ne potrosim kupljenu boju (pola seta)

elektronicar

Post by elektronicar »

danas sam ponovo izbubio vreme sa farbanjem, sve je islo super do hertera i laka :(
ovaj put proba na nebitnom parcetu plastike je bila super
ali, ... uvek postoji ALI !
opet se pojavio problem sa mehuricima i grudvicama !
pazljivim trazenjem uzroka pronasao sam u samom herteru grudvice na dnu posudice u kojoj su mi prodali ! Ocigledno treba obratiti paznju da se herter ne mesa sa razredjivacem unapred ako farbanje zelite da radite za nekoliko dana. U farbari su mi zamenili herter (besplatno) i dali mi odvojeno razredjivac hertera, pri tom sam opet potrosio nesto novca na smirgl papir i obican nitro razredjivac za pranje alata.
Sutra sledi ponovo smirglanje pa farbanje. Ova avantura se nastavlja ...
Jedino za vozacev stub sam odustao da smirglam jer se tu u pocetku nije jako odrazilo pojavljivanje grudvica i mehurica. Boja je skoro identicna ! Boju su mi u farbari miksovali prema uzorku lima - poklopac prostora gde se nalazi cep za sipanje goriva u rezervoar.
Interesuje me samo kako se naknadno odrazava ako metalik boja nije dovoljno prekrivena lakom ? Meni izgleda ovaj stub sasvim ok iako sam lakom presao samo 'laganu ruku'.
Image

Post Reply