Grejac zadnjeg stakla kao radio antena

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Post Reply
Lenjin

Grejac zadnjeg stakla kao radio antena

Post by Lenjin »

Posto mi se ne busi krov za monitiranje spoljnje antene reko da probam sa ovim.
Nigde nisam video neko detaljnije objasnjenje-uputstvo kako ovo izvesti. Kapiram da bi izmedju ostalog trebalo povezati neki kondenzator za antenski ulaz u radio prijemniku da odvoji jednosmernu struju kad je grejac ukljucen, medjutim nemam pojma koje kapaciivnosti. Sta bi jos i kako trebalo povezati? Jel neko pokusavao ovo da izavede ili ima neku ideju?

finaldesign

Re: Grejac zadnjeg stakla kao radio antena

Post by finaldesign »

ne bih ti to preporučio :? Antena bi trebala odgovarati fekvencijskom opsegu za koji je namijenjena... A to se treba izračunati. Poanta je da bukvalna duljina antene (duljina žice) treba odgovarati formuli za određeni frekvencijski opseg koji bi antena trebala primati... U ovom slučaju radi se dakle o FM radio prijemniku, trebaš kalkulirati nešto ovakvo:

http://www.ehow.com/how_5844770_build-f ... radio.html

E sad vrlo je malo vjerojatno da će ti ukupna duljina vodljive "žice" grijača stakla odgovarati po formuli... :roll:

stalker92
Site Admin
Site Admin
Automobil: '81 Ford Taunus TC3

Post by stalker92 »

A sto jednostavno ne uzmes neku od onih kao unutrasnjih antena sto se lepe na soferku iza retrovizora? :?
'81 Ford Taunus TC3 1.6 L
'07 Zastava Yugo Koral In 1.1 DMB
'99 Peugeot 306 GTI-6
'02 BMW 330i E46
'04 Suzuki SV650

Lenjin

Post by Lenjin »

Mislio sam sto da uzimam tu unutrasnju kad vec imam jednu-grejac :) a i uvek su sladja uradi sam resenja. Nisam znao da je ovo resenje tolko lose.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Ja imam unutrasnju,iz desno stub sam je stavio,donji deo usrafio,a kraj antene zalepio,stoji super,nikom ne smeta.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

kondenzator ne verujem da ce odvojiti struju. Samo mozes da spalis radio kad ukljucis grejac. Jos nesto, trebalo bi grejac spojiti sa radiom koaksijalnim kablom, sto je tesko izvodljivo. Osim toga, kabal bi bio predugacak pa bi se eventualno uhvacen signal izgubio

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Zablude i neznanja, izvinjavam se i bez uvrede.
Kad je auto radio antena u pitanju tu obicno parce zice ili nabijeni srafciger u antensku uticnicu moze omoguciti prijem.
Proracun antene se radi kad se radi o predajniku. Proracun moze da se radi i ako je potrebno primiti slab signal neke udaljene radio stanice, jer proracunom obezbedjujemo najbolje pojacanje primanog signala. U savremenim gradskim uslovima ima toliko mnogo jakih signala da radio u autu zaista dobro radi i sa pola metra zice smotane oko sistema grejanja, ali kad se izadje na otovreni prostor dalje od gradova onda je ipak potrebno obezbediti malo kvalitetniji prijem.
Kad je u pitanju auto radio prijemnik onda on radi sa bilo kakvim improvizovanim parcetom metala. Koaksijalni kabel ima ulogu da spreci smetnje tipa motorica brisaca ili od platinskih dugmadi u razvodniku i sl.
Znaci klasican komad antenskog kabla od radio prijemnika do sofersajbne moze biti resenje za sprecavanje radio smetnji.
Problem ce biti naci antenski utikac za radio. Cemu sve ovo kad u Rodi megamarketu imas gotovu krovnu antenu za 250 din ???
Sto se tice prikljucenja na grejac zadnjeg stakla tu nisam siguran tacno koliki i kakav kondenzator se stavlja al vecina starih radio aparata na ulazu (u sebi) posle uticnice ima bas taj kondenzator pa mogu da pogledam. Imam negde i originalni (fabricki) antenski pojacivac sa Volvo S80 kojii je koristio zadnji grejac kao antenu pa mogu da pogledam.

blok kondenzatori se koriste u tu svrhu jer sprecavaju prolaz jednosmerne struje a propustaju naizmenicnu komponentu (UHF frekvenciju) ako su vezani na red

mnogi od vas su pri kupovini muzickog stuba kao antenu dobili obicno parce zice, ako je neko kupio tv tuner karticu za pc isto je za fm antenu dobio obicno parce zice, naravno za kvalitetniji prijem signala potrebno je prikljuciti ozbiljniju antenu

djape1977

Post by djape1977 »

bas tako. kod mene vec deset godina unazad u svakom autu radi ista antena - metar obicne zice zaboden u ulaz za antenu i udenut u keder sofersajbne sa unutrasnje strane. bilo koji krsten radio tako hvata sve stanice a Clarion cak i u sred terazijskog tunela
j***** auto bez kardana

Lenjin

Post by Lenjin »

Hvala vam svima na pomoci.
Empirski dokazano: zica nabijena u antenski ulaz i namotana oko ventilacione cevi resava problem! Nadam se samo da ce signal biti stalan-bez vecih smetnji i u toku voznje.
Ovo sa grejacem sam cuo na vise mesta pa reko da probam, medjutim eto sad tek vidim da nema potrebe.
Kao sto rekoh nisam hteo da busim krov a za unutrasnje sa pojacavacem sam od vise ljudi cuo da ne valjaju, verovatno zavisi od prozivodjaca. Eto zica radi poso i bez dodatnog pojacanja :)

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Samo dobar radio i rokaj, ja imam prastari sony i vata sve živo ( na unutrašnju antenu) dok komšija sa nekim kinezima nevata ništa (na istoj lokaciji).

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Meni se pokvario Cd pa sam sad stavio blaupunkt Radio (bez kasete i cd-a) koaksijalni kabl od starog mreznog kabla (jer je tanji od obicnog) + pojacavac za prijem radio signala koji se lepi na soferku ali nisam lepio na soferku vec sam ga stavio tik do vrata gepeka i krova !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

aleksd
Automobil: Golf, Niva

Post by aleksd »

Konačno pronađoh knjigu gde je opisano kako se ovo radi. Ne znam da postavim šemu ali je jednostavno pa ću probati da objasnim. Na kraju grejača gde je masa postaviti prigušnicu koja se mota bakarnom lak žicom debljine 1mm na feritnom valjku (jezgru) prečnika 6mm i dužine 20mm. Potrebno je namotati 25 navoja i jedan kraj ide na grejač, a drugi na provodnik koji dovodi masu. Na drugom (+) kraju postaviti istu takvu prigušnicu i blok-kondenzator 4,7nF, po jedan kraj i jednog i drugog na grejač. Drugi kraj prigušnice ide na (+) provodnik, a kondenzatora na koaksijalni kabl do antenskog ulaza. Prigušnice sprečavaju prodor visokofrekventnog napona koji se indukuje u grejaču, a kondenzator odvaja jednosmernu komponentu u kolu grejača (kada je uključen) od antenskog ulaza. Nije komplikovano i potrebna su samo 3 elementa izuzev koaksijalnog kabla, pa ako i dalje imaš volje 8)
langsam, aber sicher

Post Reply