Farbanje doboša - DIY

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Kako se toliko mucite sa dobosima, ja sam ih skinuo bez problema kad sam menjao drugaru paknove.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Znam kako moze da zapekne, drugaru na Yugu kad sam menjao, trebalo nam je po 3 sata za svaki dobos, da ne poverujes, bili su kao zavareni, ali drugom drugaru na 2105 nisu uopste bili zapekli, relativno lako smo ih skinuli, uz blago kuckanje cekicem, sami su spali, a nisu bas skoro skidani.

Resenje je da se namaze tovatna mast na centralnu rupu i deo gde naleze na glavcinu, nema sanse da zapekne onda.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Ja sam na svakoj ladi koju imam, deo na glavcini na koju naleze dobos, smirglom skinuo materijala milimetar debljine, ceo krug.

Desi se da ne skidam dobose po 30 000 km i ne zapeknu.
Na 2101-2107 su taj deo napravili sa jako malom tolerancijom, a obavezno dodje do reakcije izmedju aluminijuma i celika, pa se stvori debeo sloj rdje od kojeg ne moze da se skine dobos.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ala vi nemate pojma rus je napravio radapcoger oni mali shafovi shiljati koji sluze za pozicioniranje felni (fabrickih) se odshafe i zashafe u rupe koje su na doboshu odmah pored kluch 10 ili 11 nisam siguran ushafljavate ih ako imate 2 komada shto vise ushafljavate dobosh se vishe skida probajte pa ce te videti .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

SERZAS

Post by SERZAS »

Nikad nikakvih problema pri skidanju dobosa nisam imao.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

draganjakov

Post by draganjakov »

ja sam pokusavao sa srafovima da skinem dobos ali koliko je dobos zapekao za poluosovinu samo je iskidao lozu na kobosu. i na kraju 4brzina 80km/h i kocnica i tako ponovio 3-4 puta i to je to. :)
lada je zakon

dusan-

Post by dusan- »

1. savet.... ako se zapeknu katastrofalno ... A HOCE TO DA URADE!!!! #@$!@#$!@#
skini oba tocka, stavi u brzinu malo gas, i stisni kocnicu dok ne proklize par krugova....
onda posle malo WD40 i skinu se dok se lako...

2. farba je odlican izolator, tako da kad ofarbate dobose ZNACAJNO smanjujete kolicinu toplote koju odvodi vazduh ..... pa jeste da lepo izgleda ... ali znacano menja karakteristiku hladjenja, dobosi su i napravljeni od aluminijuma jer ima veci stepen provodjenja toplote od gvozdja ...

Post Reply