Farbanje doboša - DIY
Moderators: dejo, elektronicar, choksi
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Znam kako moze da zapekne, drugaru na Yugu kad sam menjao, trebalo nam je po 3 sata za svaki dobos, da ne poverujes, bili su kao zavareni, ali drugom drugaru na 2105 nisu uopste bili zapekli, relativno lako smo ih skinuli, uz blago kuckanje cekicem, sami su spali, a nisu bas skoro skidani.
Resenje je da se namaze tovatna mast na centralnu rupu i deo gde naleze na glavcinu, nema sanse da zapekne onda.
Resenje je da se namaze tovatna mast na centralnu rupu i deo gde naleze na glavcinu, nema sanse da zapekne onda.
- josif visarionovic
- Site Admin

Ja sam na svakoj ladi koju imam, deo na glavcini na koju naleze dobos, smirglom skinuo materijala milimetar debljine, ceo krug.
Desi se da ne skidam dobose po 30 000 km i ne zapeknu.
Na 2101-2107 su taj deo napravili sa jako malom tolerancijom, a obavezno dodje do reakcije izmedju aluminijuma i celika, pa se stvori debeo sloj rdje od kojeg ne moze da se skine dobos.
Desi se da ne skidam dobose po 30 000 km i ne zapeknu.
Na 2101-2107 su taj deo napravili sa jako malom tolerancijom, a obavezno dodje do reakcije izmedju aluminijuma i celika, pa se stvori debeo sloj rdje od kojeg ne moze da se skine dobos.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Ala vi nemate pojma rus je napravio radapcoger oni mali shafovi shiljati koji sluze za pozicioniranje felni (fabrickih) se odshafe i zashafe u rupe koje su na doboshu odmah pored kluch 10 ili 11 nisam siguran ushafljavate ih ako imate 2 komada shto vise ushafljavate dobosh se vishe skida probajte pa ce te videti .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
- draganjakov
1. savet.... ako se zapeknu katastrofalno ... A HOCE TO DA URADE!!!! #@$!@#$!@#
skini oba tocka, stavi u brzinu malo gas, i stisni kocnicu dok ne proklize par krugova....
onda posle malo WD40 i skinu se dok se lako...
2. farba je odlican izolator, tako da kad ofarbate dobose ZNACAJNO smanjujete kolicinu toplote koju odvodi vazduh ..... pa jeste da lepo izgleda ... ali znacano menja karakteristiku hladjenja, dobosi su i napravljeni od aluminijuma jer ima veci stepen provodjenja toplote od gvozdja ...
skini oba tocka, stavi u brzinu malo gas, i stisni kocnicu dok ne proklize par krugova....
onda posle malo WD40 i skinu se dok se lako...
2. farba je odlican izolator, tako da kad ofarbate dobose ZNACAJNO smanjujete kolicinu toplote koju odvodi vazduh ..... pa jeste da lepo izgleda ... ali znacano menja karakteristiku hladjenja, dobosi su i napravljeni od aluminijuma jer ima veci stepen provodjenja toplote od gvozdja ...