Plinski sistem i njegovi problemi
Moderators: dejo, elektronicar, choksi
Plinski sistem i njegovi problemi
Otvaram ovu temu jer verujem da ce biti clanova foruma, sa problemima ovog sistema. Teziste ove teme bih prebacio na venturi ( karburatorski ) sistem. Iz jednostavnog razloga, sto bi sami clanovi mogli mnoge probleme da odrade sami.
Re: Plinski sistem i njegovi problemi
Evo jednog, nadam se interesantnog primera ( kada se duze vreme ne vodi racuna o sistemima ubrizgavanja goriva ). Vlasnik lepog ocuvanog Pola 1,0 vw grupacije.
Problem se ogleda sto auto lose radi na leru, dok je na benzinu. Karburator opran kod svog majstora, zamenjena razvodna kapa i razvodna ruka. Stavljene nove svecice, ali se nista nije promenulo.
Detaljnom kontrolom benzinskog i plinskog sistema usanovljeno sledece greske:
- el. ventil na benzinskom vodu koji treba da iskljuci dotog benzina neispravan. Stalno pusta odredjenu kolicinu benzina,
- el ventil plina ( glavni - tecna faza ) kad se iskljuci dugo ostaje ( 15 - 20min ) otvoren ( mehanicki kvar ) i
- losi spojevi el. instalacije kod el. ventila ( zardjale i labave buksne - stopice ).
Zamenom oba ventila i sredjivanjem instalacije, dobilo se normalno sagorevanje plina i benzina. Sta moze da uradi nebriga vlasnika kad je rec o sistemima ubrizgavanja goriva, odnosno plina.

Problem se ogleda sto auto lose radi na leru, dok je na benzinu. Karburator opran kod svog majstora, zamenjena razvodna kapa i razvodna ruka. Stavljene nove svecice, ali se nista nije promenulo.
Detaljnom kontrolom benzinskog i plinskog sistema usanovljeno sledece greske:
- el. ventil na benzinskom vodu koji treba da iskljuci dotog benzina neispravan. Stalno pusta odredjenu kolicinu benzina,
- el ventil plina ( glavni - tecna faza ) kad se iskljuci dugo ostaje ( 15 - 20min ) otvoren ( mehanicki kvar ) i
- losi spojevi el. instalacije kod el. ventila ( zardjale i labave buksne - stopice ).
Zamenom oba ventila i sredjivanjem instalacije, dobilo se normalno sagorevanje plina i benzina. Sta moze da uradi nebriga vlasnika kad je rec o sistemima ubrizgavanja goriva, odnosno plina.
https://youtu.be/aQnJHC01Gxg
Postovani
Posedujem osobeno voZlo VAZ 2108 sa pogonskim agregatom od 1300ccm sa dvogrlim karburatorom (kopija solexa).Pored benzina ,imam ugradjen TNG sistem kao alternativno gorivo.Sistem je marke LANDI

Kao varijantu za uvodjenja TNG-a u sistem za sagorevanje,koristim mesac(sa dva izvoda), koji stoji na karburatoru.Regulaciju plinske smese vrsim preko plasticne stel racve.Ovakve

Pitanja koja imam za vas su sledeca:
- Kako se pravilno steluje plin u mom slucaju ,gde je za cilj neophodna normalna potrosnja i normalno ubrzanje svojstveno ovom modelu vozila.
- Zeleo bih da instaliram fabricki karburator koji je PROBUSEN i sada poseduje izvode za plin.Na taj nacin bih izbegao mesac koji stoji na karburatoru i rupe na kucistu filtera koje su probusene zbog uvodnih creva i sad vuku fals vazduh .Ne zanimaju me zive gume ,silikoni i ostale alternative.
Kako je vase savetovanje po pitanju odabira ove varijante .
Hvala unapred na odgovorima
S,postovanjem
Skora
P.S.
Batali Spaceke i Pola
.....nauci nas kako Lajke da ukrotimo sa potrosnjom ,a da pritom ne izgubimo na performansama 
Postovani
Posedujem osobeno voZlo VAZ 2108 sa pogonskim agregatom od 1300ccm sa dvogrlim karburatorom (kopija solexa).Pored benzina ,imam ugradjen TNG sistem kao alternativno gorivo.Sistem je marke LANDI

Kao varijantu za uvodjenja TNG-a u sistem za sagorevanje,koristim mesac(sa dva izvoda), koji stoji na karburatoru.Regulaciju plinske smese vrsim preko plasticne stel racve.Ovakve

- Kako se pravilno steluje plin u mom slucaju ,gde je za cilj neophodna normalna potrosnja i normalno ubrzanje svojstveno ovom modelu vozila.
- Zeleo bih da instaliram fabricki karburator koji je PROBUSEN i sada poseduje izvode za plin.Na taj nacin bih izbegao mesac koji stoji na karburatoru i rupe na kucistu filtera koje su probusene zbog uvodnih creva i sad vuku fals vazduh .Ne zanimaju me zive gume ,silikoni i ostale alternative.
S,postovanjem
Skora
P.S.
Batali Spaceke i Pola
Moja lada je upoceku kad sam ugradio plin prvih nekih pet godina radila savrseno. Kasnije je to pocelo da neradi kako treba.
Kad upalim ladu (leto zima) ispod 1500-2000 obrtaja nece da radi gasi se. Kada se zagreje motor radi na 800 obrtaja. Ja sam tad miseo da su otisli gumeni delovi u isparivacu i njega skinuo i odneo na remont. Majstori rekli glavna membrana je dobra i promenili neke druge gumice. Kad sam namestio isparivac na ladu ona radi opet isto. Ja je tako vozim i navikao sam je ali sad kada bih je dao nekom drugom da je vozi taj dok bi se snaso....
Ima li tu nekog leka.
Kad upalim ladu (leto zima) ispod 1500-2000 obrtaja nece da radi gasi se. Kada se zagreje motor radi na 800 obrtaja. Ja sam tad miseo da su otisli gumeni delovi u isparivacu i njega skinuo i odneo na remont. Majstori rekli glavna membrana je dobra i promenili neke druge gumice. Kad sam namestio isparivac na ladu ona radi opet isto. Ja je tako vozim i navikao sam je ali sad kada bih je dao nekom drugom da je vozi taj dok bi se snaso....
skora wrote:https://youtu.be/aQnJHC01Gxg![]()
Postovani
S,postovanjem
Skora![]()
P.S.
Batali Spaceke i Pola.....nauci nas kako Lajke da ukrotimo sa potrosnjom ,a da pritom ne izgubimo na performansama
Svidja mi se tvoje razmisljane sto zelis da vratis pripadajuci karburator. Sto se tice podesavanja plina imas na isparivacu zavrtanj za podesavanje lera. I na crevu podesavas smesu na turazi. Podesavanje plina bi prepustio nekome ko ima analizator izduvnih gasova, da ti se pravilno podesi sagorevanje. Imao sam prilike da vidim kako su se karburatori ostetili ( cuvam neke delove kao uzorak ) zbog loseg podesenog plina. Drugo, sam motor trpi vece mehanicko habanje....
Morao bih da pogledam kako je sve postavljeno, verujem da nesto nije u redu kad se ispod 1500 O/min gasi. Ako te put nanese prema Bgd, rado cu ti pogledati i drugarski izaci u susret.....dejca wrote:Moja lada je upoceku kad sam ugradio plin prvih nekih pet godina radila savrseno. Kasnije je to pocelo da neradi kako treba.
Kad upalim ladu (leto zima) ispod 1500-2000 obrtaja nece da radi gasi se. Kada se zagreje motor radi na 800 obrtaja. Ja sam tad miseo da su otisli gumeni delovi u isparivacu i njega skinuo i odneo na remont. Majstori rekli glavna membrana je dobra i promenili neke druge gumice. Kad sam namestio isparivac na ladu ona radi opet isto. Ja je tako vozim i navikao sam je ali sad kada bih je dao nekom drugom da je vozi taj dok bi se snaso....Ima li tu nekog leka.
Nisi me razumeo ....OBA karburatora su fabricka ,stim sto je jedan probusen sa izvodima za plin ,a drugi je obcija sa mesacem koji se postavlja na njega .Tesla wrote:Svidja mi se tvoje razmisljane sto zelis da vratis pripadajuci karburator.
Pitanje je bilo KOJI JE TVOJ SAVET za ovaj sa probusenim izvodima za plin.Koristiti ti ga ili ne ,jer masa mastora za karb saveuju NE.Ako i ti savetujes NE,pitanje glasi - Zasto ???
....nemam na rasprsivaci sraf za stelovanje lera.Elektonac jeTesla wrote:Sto se tice podesavanja plina imas na isparivacu zavrtanj za podesavanje lera.
Znam da ga imas ti .Koliko kosta podesavanje plina kod tebe u servisu sa analizatorom ?Tesla wrote:Podesavanje plina bi prepustio nekome ko ima analizator izduvnih gasova,
Last edited by skora on Wed Apr 01, 2015 10:42 pm, edited 1 time in total.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
ne znam sto kazu ne za probusen al meni auto bolje radi i manje trosi na probusen
Pa vrati mi ga breeeeee

Postavi karburator u kome su postavljene uvodnice - olive za plin. Imaces bolji rad motora.
nisam se udubljivao u problematiku, ali sva kola koja sam dosad imao su bolje radila sa rasprsivacem iznad karburatora nego ona kojima je bio probusen karb.
imam jedan mesac koji je predvidjen da se montira ispod karburatora. to me zivo zanima kako ce da funkcionise
imam jedan mesac koji je predvidjen da se montira ispod karburatora. to me zivo zanima kako ce da funkcionise
j***** auto bez kardana
Ok ,hvala na savetu ....Tesla wrote:Postavi karburator u kome su postavljene uvodnice - olive za plin. Imaces bolji rad motora.
to su obicno mesaci za monopoint i one prvi sisteme ubrizgavanja plina pre sekventa.sada usis je najjaci na suzenom delu karburatzora pa sve prema usisu . mozda bude malo vise lenja nego sa rasprsivacem na usisu...? ko bi ga znao, dok se ne proba ali obavezno bi trebalo ici na analizator da se isparati rad kroz obrtaje...djape1977 wrote:nisam se udubljivao u problematiku, ali sva kola koja sam dosad imao su bolje radila sa rasprsivacem iznad karburatora nego ona kojima je bio probusen karb.
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Nijedan mesac se ne postavlja ispod karburatora, jer motor nemoze na taj nacin da radi. Doslo bi do presisavanja motora sa gorivom - plinom...
Last edited by Tesla on Thu Apr 02, 2015 6:11 pm, edited 1 time in total.