Čišćenje lasera

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Post Reply
Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Čišćenje lasera

Post by Dare »

U poslednje vreme mi se dešavalo da plejer u jugu neće brzo da učita neki CD. U pitanju je JVC kd-g402 i znam kako je radio ranije, a kako sada. Probao sam da ga otvorim ali sam ubrzo shvatio da je do te mere komplikovan, da je jako velika šansa da ga pokvarim. Onda sam došao na sledeću ideju :

Image

Na pokvaren CD sam zalepio parče vlažne maramice ali osušeno. Znam da zvuči glupo (suva vlažna maramica :) ) ali bila mi je bitna tkanina. Da bude čista, tanka i mekana. Onda sam sve to ubacio u plejer. On se malo mučio, nekih 4-5 sekundi, i kad je shvatio da od čitanja nema ništa, sam je izbacio disk napolje. Komadić maramice je bio vidno zaprljan.
Posle sam ubacio ispravan disk. Očitava trenutno :)

ps.: Ovo svako radi na svoju odgovornost. Kasnije sam našao slične ideje na netu tako da ovo ipak nije moj izum ali važno je da funkcioniše.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Re: Čišćenje lasera

Post by aleko-2141 »

to je prosta i jeftino resenje, ima da se kupi disk za ciscenje

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Pređite na HU sa USB-om ili SD karticom... samo probajte, nema nazad; slično kao i sa klimom u kolima.
Ima polovnih firmiranih za 30-35€ Milina, ali milina. Udeneš flash, idealno neku micro varijantu, u komp; nasnimiš šta hoćeš i ubaciš u auto. Kada na radiju nema ništa pametno prebaciš i slušaš bez prekida i greški i pitanja hoće li se učitati... ma milina!

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

ja koristim cd i nikad problema, pionir je majka, na radiju svaki dan ista muzika tako da radi samo cd, imam nekoliko narezanih tako da imam vise muzike neko ovi sto puste na radiju

bruyoni

Post by bruyoni »

Aj što se CD-malo malo izgrebe i što kao audio prima samo 80 minuta ali problem je sve više naći CD. Pa ja u kompu više nemam cd/dvd...
Čak i projekte prilažem na onim fleševima što izgledaju kao vizit kartice brendirane sa logoom firme, ako mi neko baš hoće CD ili ga donese odradim u nekom laptopu.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

bruyoni wrote:Pređite na HU sa USB-om ili SD karticom... samo probajte, nema nazad; slično kao i sa klimom u kolima.
Ima polovnih firmiranih za 30-35€ Milina, ali milina. Udeneš flash, idealno neku micro varijantu, u komp; nasnimiš šta hoćeš i ubaciš u auto. Kada na radiju nema ništa pametno prebaciš i slušaš bez prekida i greški i pitanja hoće li se učitati... ma milina!
Imam u Nivi i cd i usb. CD nikad ne koristim. A i ovaj odlično radi sad, tako da neću da ga menjam još. Inače nikad ne režem audio CD ;)

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

nema od cega da se grebe kad je u kutiji, polako izlazi cd iz mode i sve vise memoriske ili flesevi, kad smo kod cd-a, idem juce kroz Bg auto putem i vidim u retrovizor nesto blica, kad dva klinca sa korsom izbacenih laktova kroz prozor do zemlje na 35 i kusur stepeni, suvozac uzeo cd i mlati kroz prozor i ometa vozace, sve poludelo i nema vise kulture.

bruyoni

Post by bruyoni »

Dare wrote:
bruyoni wrote:Pređite na HU sa USB-om ili SD karticom... samo probajte, nema nazad; slično kao i sa klimom u kolima.
Imam u Nivi i cd i usb. CD nikad ne koristim. A i ovaj odlično radi sad, tako da neću da ga menjam još. Inače nikad ne režem audio CD ;)
ma... mp3, aac, ogg, wma... šta god za narezati :D
aleko-2141 wrote:nema od cega da se grebe kad je u kutiji, polako izlazi cd iz mode i sve vise memoriske ili flesevi, kad smo kod cd-a, idem juce kroz Bg auto putem i vidim u retrovizor nesto blica, kad dva klinca sa korsom izbacenih laktova kroz prozor do zemlje na 35 i kusur stepeni, suvozac uzeo cd i mlati kroz prozor i ometa vozace, sve poludelo i nema vise kulture.
ma gde nema; kutije su i ovako kljakave, pa zaštita od prašine na plejeru, pa temperaturni šokovi leto/zima, hvatanje CD-a prstima (hvatanje sa strane... malo morgen, to sam hvatao orginale dok ih nisam bacio u FLAC, a originale ne bih odneo u kola da mi plate. Ovako kada znaš da ga možeš narezati grabi i noktima nije bitno)

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

Ma de,vozacka kultura nam je u opstem haosu.Stajem na zrenjanincu na pesacki da bi ljudi sa leve strane presli na desnu (ali ja sam bio sa desne strane).U levoj traci niko ni da pomisli da stane.

Ja imam memorisano 6 radio stanica (koje su mi najbolje) i toliko vrte muziku da vise ne znam koju da pustim.Pa sam ubacivao i na USB,ali kad dodjem kuci ne mogu da se setim pesama koje da ubacim i na kraju se opet vratim na radio.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

gledao sam na netu neki pionir i nesto mi se sad ne daju pare za radio tako da sam kupio fm transmiter, najvise zbog fieste jer tamo je fabricki radio tj audio cd

Post Reply