Prije nešto manje od dvije godine kad sam uzeo auto promijenio sam amortizere, opruge, nosače amortizera skupa sa ležajima (šolje amortizera), čaure vilice....stavljene nove gume i odrađena optika trapa.
Sve je bilo ok do prije par mjeseci. Tada sam primjetio malo čudan osjećaj na volanu. Kada smotam puni volan i krećem osjećam kako prednji točkovi "prokilzavaju" kao da jedan ne prati putanju drugoga.
Pregledam prednji trap, čini mi se sve u redu. Odem do trapdžije on pregleda, provjeri optiku kaže sve je u redu.
Odem kod još jednog trapdžije i tako mu kažem sve simptome. Pregleda i on, provjeri optiku i kaže i on da je sve u redu da tu ne treba ništa dirati. Kaže to ti je što su gume malo otvrdnule. Gume nove Goodyear.
I tako prije par dana pukne amortizer. Namontiram stari i sad je osjecaj na volanu super. Nema proklizavanja sve super.
Amortizeri su Boge, šolje amortizera SKF sa ležajevima. To sam sve uredno namontirao, a zašto je puklo pojma nemam.
Auto nije nikada naletio na neku rupetinu ili slično. Vidio sam na kutiji da je jedan amortizer proizveden u Njemačkoj, a drugi u Turskoj. Sad koji je pukao ne znam. Kontaktirao sam trgovca u vezi garancije pošto sam sačuvao račun međutim on ne zna dal je 12 ili 24 mjeseca garancija, a vjerovatno garancije na neke lomove nema. Kad uhvatim vremena malo ću se pozabaviti tim al mislim da od toga nema nista. Amortizere sam kupio u BiH i garancije tamo i nije baš poznata stvar.
Najvjerovatnije ću ovaj puknuti amortizer skratiti, narezati navoj 30 mm. Kad ga montiram mogu ga podići 10 mm. Tako isto i onaj drugi amortizer. Opuge neću ništa dirati. Bit će na kraju auto malo niži al ništa strašno.
ma baci to sto dalje i ne okreci se. taj turski je verovatno imao neke greske u termickoj obradi stuba amortuzera i mikropukotine odrade stvar(a mozda i nije trmicki obradjen nego iglodan ko zna od cega ). igranje sa trapom i kocnicama je glava u torbi, stavi stok kako treba i teraj...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Početkom ljeta neki opel se naslonio bratu na branik. Inače ovi branici su jako loši i pucaju ko staklo.
To sam brzo popravio. Naručio novi prednji branik. Zadnji sam nešto povario što je puklo.
Sve sam to odradio u vlastitoj režiji. Lakirao u vlastitoj garaži, dobro je oprao, natopio pod malo vodom i ostalo je zaista super.
Uhvatile se samo dvije sitne mušice, al to je zanemarivo.
Usput promijenio zadnje stabilizatore, jedan je pukao i zadnji lonac koji je propao unutra. Bio je kao protočni. Vani nije ispuštao iako je dobro prohrđao. Sad mi baš žao, imao je tako dobar zvuk kad ga stisnem.