stari karburator
stari karburator
trebam savjet za moju 2103. nisam narocito vican tome pa mi treba vas savjet. cini mi se da je karburator odsluzio svoje. svi mi govore da se uzme novi i da nema narocitog smisla reparirati stari. sta vi mislite o tome? ako se odlucim na kupovinu novog na sta da pazim? u banjaluci ima "lada-auto". oni su zvanicni distributer za lade i dijelove u BiH. kupovao sam ranije dijelove kod njih i nisam se pokajao. oni u ponudi imaju karburator koji se ugradjuju u rive. nije identican kao ovaj stari originalni (ima oznaku 2106) ali me oni uvjeravaju da to nije problem, i da se on fino ugradjuje. mnogi me upozoravaju da ima laznjaka na trzistu i da budem oprezan. kada ih pitam na sta da pazim niko mi ne zna odgovoriti. znate li sta o tome (ima li neka caka prilikom kupovine)?
inace nakon sredjivanja motora (karike, nova bregasta, ventili i jos para dzidza midza) istina da je lada propjevala, ali poslije nekog vremena izgubi na zustrini a u leru varira broj okretaja odnosno ima sitne prekide u radu. to se najbolje cuje i vidi na auspuhu (prducka u nepravilnim intervalima). majstor je onda nastimavao karburator (onako preko uha) i onda ide super mada opet ima "ispada" u leru. kasnije (samo nakon 100-tinjak km) lada izgubi na zustrini (sporije ubrzava i nije to to) a i vidim da trosi osjetno vise.
inace nakon sredjivanja motora (karike, nova bregasta, ventili i jos para dzidza midza) istina da je lada propjevala, ali poslije nekog vremena izgubi na zustrini a u leru varira broj okretaja odnosno ima sitne prekide u radu. to se najbolje cuje i vidi na auspuhu (prducka u nepravilnim intervalima). majstor je onda nastimavao karburator (onako preko uha) i onda ide super mada opet ima "ispada" u leru. kasnije (samo nakon 100-tinjak km) lada izgubi na zustrini (sporije ubrzava i nije to to) a i vidim da trosi osjetno vise.
- josif visarionovic
- Site Admin

Nije stos u oznakama.
Karburator je sigurno odsluzio svoje.
Nije problem samo u diznama. U donjem delu tela karburatora ( onaj deo koji se srafi na granu, a od gornjeg dela je razdvojen nekom plasticnom, ili bakelitnom plocom) postoji splet sitnih kanalica, koji kada se zapuse vremenom, prave velike probleme. Prosto, njihovo ciscenje nikada nije dalo rezultate, ili su rezultati bili kratkog daha, najbolje i najjeftinije resenje je nov karburator.
Nov karburator se veoma isplati, jer je voznja prijatnija, a usteda goruva visestruka.
Bilo da kupujes 2105 ili 2107 model larburatora mora da plocici sa strane da pise DAAZ 2105-1107010 ili DAAZ 2107-1107010-00
Moraju biti upakovani u kartonsku kutiju za svetloplavom nalepnicom preko poklopca ili sa strane. Ako nije u takvoj kutiji i ne njoj ne pise DAAZ, ne kupuj.
Prosto je mala verovatnoca da na novom karburatoru pise 2106.
Moja je preporuka 2105 ili 2107.
Ponavljam da sam vec vise puta pisao o tome, da su novi karburatori vec nastelovani na radnom stolu i da ih je potrebno samo montirati i nista ne cackati.
To sto pucketa na auspuh nije do karburatora, nego ugao pretpaljenja i zazor na platinskim dugmadima nije dobar.
Nadj nekog ko ima stroboskopsku lampu i ko zna da nasteluje paljenje, neka ti to uradi. Trebalo bi na auspuh da se cuje ujednacen rad bes prekida.
Karburator je sigurno odsluzio svoje.
Nije problem samo u diznama. U donjem delu tela karburatora ( onaj deo koji se srafi na granu, a od gornjeg dela je razdvojen nekom plasticnom, ili bakelitnom plocom) postoji splet sitnih kanalica, koji kada se zapuse vremenom, prave velike probleme. Prosto, njihovo ciscenje nikada nije dalo rezultate, ili su rezultati bili kratkog daha, najbolje i najjeftinije resenje je nov karburator.
Nov karburator se veoma isplati, jer je voznja prijatnija, a usteda goruva visestruka.
Bilo da kupujes 2105 ili 2107 model larburatora mora da plocici sa strane da pise DAAZ 2105-1107010 ili DAAZ 2107-1107010-00
Moraju biti upakovani u kartonsku kutiju za svetloplavom nalepnicom preko poklopca ili sa strane. Ako nije u takvoj kutiji i ne njoj ne pise DAAZ, ne kupuj.
Prosto je mala verovatnoca da na novom karburatoru pise 2106.
Moja je preporuka 2105 ili 2107.
Ponavljam da sam vec vise puta pisao o tome, da su novi karburatori vec nastelovani na radnom stolu i da ih je potrebno samo montirati i nista ne cackati.
To sto pucketa na auspuh nije do karburatora, nego ugao pretpaljenja i zazor na platinskim dugmadima nije dobar.
Nadj nekog ko ima stroboskopsku lampu i ko zna da nasteluje paljenje, neka ti to uradi. Trebalo bi na auspuh da se cuje ujednacen rad bes prekida.
- josif visarionovic
- Site Admin

- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Kako li si dosao do tog zakljucka ?Marko wrote:Ako se bas odlucis za nov karburator, mozes birati izmedju karburatora sa 2105 i 2107 lade. 2105 ima manje dizne, tako da ce trositi dosta manje od standardnog, a neces izgubiti na performansama.
Pa na sta ce onda da radi motor, na vazduh, ako ima iste performanse, a manje trosi ?
To nikad nije bilo niti ce da bude.
hvala ljudi:) evo sad sam sisao do garaze pa sam uslikao karburator. 210 pa ugraviran 6 (valjda je 6). ma nije to vazno. nista, sutra cu vidjeti za ler diznu. davno sam kupio neki repair set (bjeloruski ako se ne varam) pa ako ga nadjem u garazi ugradicu. nisam bas siguran da ce uspjeti al eto da probam . hvala jos jednom.
evo slike:

evo slike:
- josif visarionovic
- Site Admin

Marko je u pravu. Pisem iz licnog i iz iskustva mojih prijatelja. Cak i motor 1600ccm bolje radi sa novim DAAZ 2105, nego sa starim karburatorom.Miljan wrote:Kako li si dosao do tog zakljucka ?Marko wrote:Ako se bas odlucis za nov karburator, mozes birati izmedju karburatora sa 2105 i 2107 lade. 2105 ima manje dizne, tako da ce trositi dosta manje od standardnog, a neces izgubiti na performansama.
Pa na sta ce onda da radi motor, na vazduh, ako ima iste performanse, a manje trosi ?
To nikad nije bilo niti ce da bude.
Provereno 100%.
- josif visarionovic
- Site Admin

Sa Weberom nemam nikakvog iskustva, ali to bi opet znacilo polovan karburator?
Zasto budziti kada sa DAAZ 2105 moze da smanji potrosnju i zadrzi performanse.
Koliko znam u pocetku se u ladu 2101 ugradjivao Weber, a kasnije su pravili po licenci Webera.
Miljane jel imas slike tog Weber karburatora ili neki link gde moze da se vidi kako izgleda. Od kojeg je to modela automobila karburator, koji preporucujes za ladu?
Zasto budziti kada sa DAAZ 2105 moze da smanji potrosnju i zadrzi performanse.
Koliko znam u pocetku se u ladu 2101 ugradjivao Weber, a kasnije su pravili po licenci Webera.
Miljane jel imas slike tog Weber karburatora ili neki link gde moze da se vidi kako izgleda. Od kojeg je to modela automobila karburator, koji preporucujes za ladu?
- Miljan
Polovan Weber moze vrlo lako i jeftino da se nadje i uz jedno sredjivanje bude kao nov, ali ima da se kupi i nov, 4000-8000 din. ali pitanje da li je stvarno nov (izgleda kao da jeste) ili je remontovan, a moze i da se naruci iz inostranstva (ja sam moj tako narucio), a cena je 50-250 eura, zavisi kako gde.
P.S. Posto je to originalni deo za Fiat moze da se naruci kod firme Delta M za neverovatnih 708,00 eura
Ugradjivao se na razne Fiate, 127, 128, X1/9, Uno, Ritmo, Regata, Tipo, Tempra i mozes da biras model 30/32, 32/32, 32/34, 34/34... sa obicnim sauhom, sa automatskim, sa el. ler diznom, sa obicnom, sa vakuumom za razvodnik, bez njega...
Evo slika:

P.S. Posto je to originalni deo za Fiat moze da se naruci kod firme Delta M za neverovatnih 708,00 eura
Ugradjivao se na razne Fiate, 127, 128, X1/9, Uno, Ritmo, Regata, Tipo, Tempra i mozes da biras model 30/32, 32/32, 32/34, 34/34... sa obicnim sauhom, sa automatskim, sa el. ler diznom, sa obicnom, sa vakuumom za razvodnik, bez njega...
Evo slika:

- josif visarionovic
- Site Admin

Hm, imaju neke komponente identicne kao DAAZ. Kao sto sam i rekao, radjen je po licenci Webera.
One dve pipe za creva koja dovode benzin mi nisu jasna. Zasto dve?
Donja ploca je jako slicna i ne bi bio problem da se stavi na ladu, jedino ne znam kako bi se montiralo kuciste filtera vazduha, poluge za gas i sajle sauga?
Cija je masina na prvoj slici?
One dve pipe za creva koja dovode benzin mi nisu jasna. Zasto dve?
Donja ploca je jako slicna i ne bi bio problem da se stavi na ladu, jedino ne znam kako bi se montiralo kuciste filtera vazduha, poluge za gas i sajle sauga?
Cija je masina na prvoj slici?
- josif visarionovic
- Site Admin

Nazad u rezervoar, nemaju svi karbovi povratni vod, no to je vec druga tema. Karb 32/34 je dosta jak, sto znaci veca potrosnja. Sta ima veze, bitno je da ide. Ima jos jedna bolja varijanta, dva dvogrla horizantalna weberova karburatora
Mada mora druga usisna grana, pa kad vec menjamo usisnu, moze i izduvna. Recimo 4 - 1

Mada mora druga usisna grana, pa kad vec menjamo usisnu, moze i izduvna. Recimo 4 - 1

- Miljan
Jedan prikljucak je dovodni za gorivo, a drugi povratni, od koga crevo i cev ide nazad do rezervoara, na plovku se pored prikljucka za povlacenje goriva iz rezervoara nalazi jos jedan isti za povratni vod. To je mnogo bolje resenje jer nije opterecen iglicasti ventil, kao i pumpa za gorivo kroz koju stalno protice gorivo i tako je hladi.
Kuciste filtera nije problem da se montira, uz male prepravke leze bez problema, a moze i da se napravi adapter, parce lima koje se isece da tacno legne na karburator i prisrafi se za kuciste filtera. Sajla za sauh ide isto bez problema posto je na istom mestu, e jedino moze da bude problem poluga gasa, na istom je mestu, ali se pokrece U DRUGOM SMERU pri davanju gasa, ali bi trebalo da moze da se okrene onaj deo na poklopcu ventila koji pokrece polugu da bi isla u suprotnom smeru.
Na prvoj slici je masina od Fiat Ritma 75 (1,5) u Stojadinu koja je spolja potpuno ista kao 1,1 osim precnika i hoda klipa.
Kuciste filtera nije problem da se montira, uz male prepravke leze bez problema, a moze i da se napravi adapter, parce lima koje se isece da tacno legne na karburator i prisrafi se za kuciste filtera. Sajla za sauh ide isto bez problema posto je na istom mestu, e jedino moze da bude problem poluga gasa, na istom je mestu, ali se pokrece U DRUGOM SMERU pri davanju gasa, ali bi trebalo da moze da se okrene onaj deo na poklopcu ventila koji pokrece polugu da bi isla u suprotnom smeru.
Na prvoj slici je masina od Fiat Ritma 75 (1,5) u Stojadinu koja je spolja potpuno ista kao 1,1 osim precnika i hoda klipa.