PRVO:
Kupi originalnu gumu, a ne plagijat. Kupi u UKR Komercu u Beogradu i trazi deklaraciju
DRUGO:
Obavezno zameni krstove kardana i srednji lezaj gde se spajaju kraci i duzi deo kardana.
Odatle dolaze vibracije i debalans koji se stvara na kardanu pri obrtanju i kida gumu.
Meni su se uvek dsavale najmanje moguce stavri, kada je lada u pitanju, ali ako auto nije lupan i prevrtan, nasadjen na pod, pa ostecen menjac i slicno, malo je verovatno da je menjac.
Ipak, ta guma trpi velika naprezanja i mora biti veoma visokog kvaliteta. Ako je kardan u debalansu, sto se cesto desava posle 150 000km i vise (otpadnu tegovi za balansiranje ili se na neki drugi nacin razbije balans) i ako krstovi kardana ne valjaju ili su fabricki losi (plagijati male privrede) onda se sve to veooma odrazi na gumu kardana, koja se pokida u toku voznje.
Nije redak slucaj da pri otpadanju kardana u voznji, dodje do prevrtanja lade, jer u momentu udara kardanskog vratila u asfalt ili beton, kardan moze da okrene ceo auto.
Ako je i menjac u pitanju, sto je, ponavljam, malo verovatno, moze se lako utvrditi kod dobrog automehanicara da li je ispravan ili ne u smislu kacenja gume i kardana.
Saznao sam ovih dana da je ta lada udarena, i kada je varena, nije to bas uradjeno precizno.... To mi rece tip koji je centrirao trap. Kaze uvek ce da vuce malo ulevo ....
Da li to moze da prouzrokuje kidanje gume ?
Prednji trap, sam, ne moze, ali mozda moze ako motor stoji ukrivo, na nosacima, pa samim tim i menjac ne stoji u pravcu sa karanom, ali i tada ne bi smela da se kida, jer kardan moze da se pomera po x i y osi, na zglobovima, jer kako bi drugacije zadnji most, koji je "krut" mogao da osciluje gore-dole u voznji?
Sa druge strane, da motor stoji ukrivo, a zbog toga i menjac, kako bi se zadnji deo menjaca zasrafio na patos auto. Vidi iz nekog kanala, da nisu mozda budzeni ti brezoni, koji drze menjac.
Inace, kako god de je udareno bilo, prednji trap moze da se namesti da ne vuce u stranu. Preblem je sto vecinu momaka koji rade na optici mrzi da se zezaju oko toga, pa ostave ne namesteno, a vlasniku kazu da to tako mora.
Nije lako, ali se moze namestiti. Treba puno vremena i truda, pa im je neisplativo da rade. Nece cak ni platne da vade ili podmecu, kada se namesta nagib, a o odvrtanju zapeklih spona da ne pricamo.
U mom mestu, ako hoces da ti urade optiku, prvo moras sve sam da razradis(dan ili dva posla ili kod majstora koji ima zivce) pa onda oteras da oni za 10min nasteluju trap.
ma ljudi ovde se prodaje djubre od rezervnih delova,
kupi gumu kardana "BIRTH" ima ih po radnjama, neka belgijska firma, rade delove za sve i svasta. Odgovara od fiata 124. 125. 132. argenta. dok tu nisam stavio, promenio sam ih 5-6