Trebaju mi saveti za mog Ladilaka :)

Moderators: dejo, dejca, Rus

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Marko wrote:
Shone89 wrote:uz redovno odrzavanje neces naci ulja nigde. Ona fabricki trosi odredjenu kolichinu ulja na 1000km i to je normalno.
Prva stvar, ne mislim da ti curi ulje, vec da ga trosi. Kapis?

Druga stvar, dobar motor ne trosi ni kap.
To sto se fabrika "ogradjuje" oko potrosnje je drugo, ali na dobrom motoru nakon 10.000km, ulje se ne spusti ni DELIC milimetra, sto znaci da tvoj motor ipak trosi ulje...Karike, stubline, gumice ventila i mnoge druge stvari imaju udela tu.

By the way,
mozes i 40 petom pa nece da stuca.
Kazi mi samo jos nesto. Zasto motor u prvoj na 1100rpm ne stuca i ne trza, a petom na tim obrtajima trza i stuca?
Zato sto je odnos zupcanika u motoru u prvoj mnogo veci od odnosa u petoj u kojoj je cini mi se cak 1:1 ?
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

komplikovan

Post by komplikovan »

Hey, narode, a sto se vi raspravljate??? :?:
Svako ko smatra da tako neelastican motor kakav je ladin treba voziti u velikom stepenu prenosa uz neadekvatan broj obrtaja - neka to radi. A kroz (vrlo kratko) vreme ce shvatiti zasto to nije dobro raditi...

Nego, ja imam jedno off pitanje - pominjali ste poluosovinu kod lade i njeno skidanje. Posto inace imam tu (ne)srecu da mi na automobilima koje sam vozio propadaju delovi koji vrlo retko otkazuju, nije iskljuceno da ce mi se to jednog dana desiti... Kako se uopste skida poluosovina na ladi i kako se dolazi do nje??? Skida li se ceo diferencijal i rasklapa ili ima neka fora?
A zanima me i kako je pricvrscena za glavcinu i kako se uopste menjaju lageri na zadnjim tockovima?

Pa ako je neko to radio ili zna, a ne mrzi ga da kucka odgovor - bas bih voleo da znam...

Pozz!!!

djape1977

Post by djape1977 »

Nego, ja imam jedno off pitanje - pominjali ste poluosovinu kod lade i njeno skidanje. Posto inace imam tu (ne)srecu da mi na automobilima koje sam vozio propadaju delovi koji vrlo retko otkazuju, nije iskljuceno da ce mi se to jednog dana desiti... Kako se uopste skida poluosovina na ladi i kako se dolazi do nje??? Skida li se ceo diferencijal i rasklapa ili ima neka fora?
A zanima me i kako je pricvrscena za glavcinu i kako se uopste menjaju lageri na zadnjim tockovima?

Pa ako je neko to radio ili zna, a ne mrzi ga da kucka odgovor - bas bih voleo da znam...
komplikovano. :mrgreen:
j***** auto bez kardana

komplikovan

Post by komplikovan »

Polako, Mare, ima vremena - ja sam cist primer katastroficara!!! :lol: :lol: :lol:
Ovo me je informativno zanimalo, zato sto mi sve deluje tako nekako kompaktno, ne znas odakle da mu pridjes...
A sto si menjao srce diferencijala - zar i to propada Ruskinjama?!

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Shone89 wrote:
Marko wrote:Kako vi ne shvatate pa to nije normalno.
1400 obrtaja ne trazi ogromno podmazivanje u prvoj brzini, drugoj, zato sto se motor ne muci. Sve preko toga je izuzetno stetno.
By the way, taj Fordov je kilometrima daleko od Ladinog, ali nema veze, i njemu isto tako steti...

Uostalom, vozite kako hocete. Na moj nacin, Ladini motori posle 150.000km,uz relativno cepanje, ne trose ni kap ulja, a Djape ih menja na 1000km... Mora da je kvalitet u pitanju :roll: :mrgreen:
Moja Lada je sastavila 157000 takvom voznjom i uz redovno odrzavanje neces naci ulja nigde. Ona fabricki trosi odredjenu kolichinu ulja na 1000km i to je normalno.

A shto se tiche muchenja. Ako motor ne stuca i ne cima na 60 u petoj vozi ga petom nema problema. Problem moze da nastane kad hoces da ubrzas ali za to je vec kriv prenos itd... pa ga zato vratis recimo u trecu.To motoru ne smeta. :S
Doduse i ja vozim kola cetvrtom 60 ali ne ispod i to samo na konstantnom gasu , ali kad naidje brdo ili kad treba da povuce ja za svaki slucaj ubacim u nizu. I znam da takva vrsta voznje nije dobra za motor ali jebiga koliko kosta benzin ... manje trosi na nizim obrtajima. :mrgreen:
Ali citam ove postove i razmisljam kako neko ne kapira da je to stetno za motor i zbog cega. Znam da svako vozi kako hoce i to niko ne moze da mu zabrani niti ga tera da tako vozi.
Ali razmislite malo da li je i zbog cega je stetno pa onda pisite razne nelogicne gluposti...jebiga i sam vozim slicno tako ali bar razumem da to ne valja :wink:
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

Ne. I to se desava samo na 2104-2105-2107...
al za malo. na mom autu je sad ceo zadnji most sa 2101 i zuji kao autobus :roll:
i da predupredim komentare - zujao je i pre nego sto sam stavio motor od 100+ks
j***** auto bez kardana

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Al ima jos dosta da pregura :D
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

Al ima jos dosta da pregura
zuji on vec 40.000km, ali je naporan za medalju
j***** auto bez kardana

Shone89

Post by Shone89 »

darkmensale wrote:
Shone89 wrote:
Marko wrote:Kako vi ne shvatate pa to nije normalno.
1400 obrtaja ne trazi ogromno podmazivanje u prvoj brzini, drugoj, zato sto se motor ne muci. Sve preko toga je izuzetno stetno.
By the way, taj Fordov je kilometrima daleko od Ladinog, ali nema veze, i njemu isto tako steti...

Uostalom, vozite kako hocete. Na moj nacin, Ladini motori posle 150.000km,uz relativno cepanje, ne trose ni kap ulja, a Djape ih menja na 1000km... Mora da je kvalitet u pitanju :roll: :mrgreen:
Moja Lada je sastavila 157000 takvom voznjom i uz redovno odrzavanje neces naci ulja nigde. Ona fabricki trosi odredjenu kolichinu ulja na 1000km i to je normalno.

A shto se tiche muchenja. Ako motor ne stuca i ne cima na 60 u petoj vozi ga petom nema problema. Problem moze da nastane kad hoces da ubrzas ali za to je vec kriv prenos itd... pa ga zato vratis recimo u trecu.To motoru ne smeta. :S
Doduse i ja vozim kola cetvrtom 60 ali ne ispod i to samo na konstantnom gasu , ali kad naidje brdo ili kad treba da povuce ja za svaki slucaj ubacim u nizu. I znam da takva vrsta voznje nije dobra za motor ali jebiga koliko kosta benzin ... manje trosi na nizim obrtajima. :mrgreen:
Ali citam ove postove i razmisljam kako neko ne kapira da je to stetno za motor i zbog cega. Znam da svako vozi kako hoce i to niko ne moze da mu zabrani niti ga tera da tako vozi.
Ali razmislite malo da li je i zbog cega je stetno pa onda pisite razne nelogicne gluposti...jebiga i sam vozim slicno tako ali bar razumem da to ne valja :wink:
Daleko od toga da moram biti u pravu - medjutim ako na pitanje zasto? dobijem odgovor eto tako ..... ne vidim poentu? Ocigledno je da ja na prvi pogled ne primecujem da takva voznja steti motoru a kad je vec napisano da jeste stetno ja hocu da znam zasto? To da je lose podmazivanje batalimo odma jer smo se slozili da pumpa gura onoliko koliko je propisano za te obrtaje.... meni ovo sa snagom ne ide pod kapu?

djape1977

Post by djape1977 »

znam ja to. prvo su pocrkali semerinzi, onda su nastavili da ga voze dok nije ostao bez ulja i prozujao. poenta je u tome sto na ladama ti semerinzi redovno crkavaju. 80% lada u kojima sam se vozio zuji i zvizdi zbog toga. da naravno kad bi ljudi to kontrolisali i menjali na vreme... ali na vecini drugih kola to ne crkne nikad. i nemoj kategoricki tvrditi kad za suprotno ima primera koliko hoces. verujem da tvoja lajka ne zuji, nadprosecno je odrzavana, ali vecina ljudi jednostavno ne odrzava dok nesto ozbiljno ne crkne
j***** auto bez kardana

djape1977

Post by djape1977 »

e jbg. poklonicu ti moj ceo zadnji most kad ga zamenim, pa ga urami :mrgreen:
j***** auto bez kardana

SERZAS

Post by SERZAS »

:mrgreen: volim da procitam ovu temu jutru :D
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

djape1977

Post by djape1977 »

a jok. ide ceo zadnji most od 132 sa diskovima i sperom a bez one glupe kose stangle. taj se ne cuje i nece se ni cuti. imam ja tih ladinih difova i 41 i 39 ali ja to na kola vise ne stavljam
j***** auto bez kardana

Shone89

Post by Shone89 »

SERZAS wrote::mrgreen: volim da procitam ovu temu jutru :D
Uvek saznas nesto novo :)

komplikovan

Post by komplikovan »

Opet ja!
Mare, Djape - sta vam znace te oznake 39 i 41??? Razumem se u mehaniku toliko da ne moram za svaku glupost da idem kod mehanicara, ali toliko bas ne. I sta vam se to cuje i zvizdi???
Celo moje detinjstvo porodicno smo letovali po CG i Grckoj i svake godine vukli kamp-prikolicu; mislim - maximalno smo opterecivali transmisiju i nikada se nista nije pokvarilo u diferencijalu niti zvizdalo... (pretpostavljam da se takvi kvarovi desavaju kod vecih opterecenja ili silovanja auta)Naravno, ne racunam krstove kardana i hardijev zglob (a, djape, naucih kako se zove :roll: ), ali to i standardno propada...

Post Reply