Fiatov motor u Ladu

Moderators: dejo, dejca, Rus

Bubu

Post by Bubu »

Pozdrav ljudi!

Ne znam da li sam negde napisao pre da posedujem Ladu Rivu posto dugo vremena nisam koristio ovaj forum iako sam bio clan. Naime, pomenuti auto ce za najvise pola godine biti iskljucen iz redovne exploatacije i tada ce dospeti u moje ruke da mogu da se igram sa njime kako ja zelim. Vec neko duze vreme razmisljam o ubacivanju dosta ozbiljnijeg motora u Rivu a posto vidim da se ovde o tome prica, resih da se oglasim u ovoj temi. Citao sam neke teme i pratio malo na internetu zbivanja i nekako mi najvise pase taj 2.0 DOHC FIAT motor sa karburatorom i da ostane Ladin menjac iz razloga sto ne mogu da posvetim previse vremena raznim modifikacijama na autu a i zato sto mi nije potreban taj motor zbog povecanja krajnje brzine auta vec zbog popularnog driftovanja za svoju dusu.. 8)
Jedno vreme me je drzao trip da ubacim motor od Alfe 75 3.0 V6 posto ga je komsija prodavao ali sam odustao zato sto motor nije bio ispravan a ja nisam imao previse novca za opravku!
Dakle, ako neko zna gde moze da se nabavi pomenuti motor i zvono od Fiat-a, neka javi.
Inace, posedujem i Ladu Nivu sa cijim motorom sam nedavno imao peh ali se ipak sredjuje motor da izdrzi sezonu dok se ne nabavi Fiat 1.9 TD da cucne u nju!!! :)
Pun gas,zivot na kocku!

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Ne znam bas koliko ti je pametno da taj motor kacis na Ladin menjac - pogotovu ako je 4b.... E sad sto se nabavke motora tice to ce ti najbolje objasniti djape :)
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

stalker92
Site Admin
Site Admin
Automobil: '81 Ford Taunus TC3

Post by stalker92 »

Pricao sam nesto sa Baxom sinoc na sajmu u NS, zagledao sta i kako, i sve vise me vuce ova ideja... :)

Djape, kako si ti kod sebe resio kvacilo? Gledam kod Baxa u temi, kod njega je to ovako uradjeno:
Image

Uploaded with ImageShack.us

Kod tebe isto tako ili si nesto drugacije smislio?

I drugo pitanje. Posto nisam u toku bas sa Fiatima, koliko je komplikovano naci kod nas 1.8/2.0, + menjac i kardan, i po kojoj ceni? I koliko bi kostali delovi za osvezavanje tog motora? :?
'81 Ford Taunus TC3 1.6 L
'07 Zastava Yugo Koral In 1.1 DMB
'99 Peugeot 306 GTI-6
'02 BMW 330i E46
'04 Suzuki SV650

djape1977

Post by djape1977 »

kod mene je drugacije, ja sam isekao sekciju fiatovog zvona menjaca gde je kacenje sajle kvacila i ubacio sekciju sa nosacem hidraulicnog cilindra kvaclia od ladinog zvona menjaca. i jedno i drugo je aluminijum pa se bez frke vari sa TiG aparatom. hidraulika sad stoji kao i inace na ladi. to mi je jedna od glupljih odluka u vezi cele te konverzije jer je kvacilo i dalje tvrdo kao na ladi i hidraulicni cilindri jednako crkavaju kao i inace na ladi. trebalo je da ostavim fiatov sistem na sajlu jer je meksa pedala i redje crkava. na drugoj ladi koju pakujem cu tako i uraditi.

fiatov 1.6/1.8/2.0 + menjac + kardan je oko 200e ili jos bolje kupi ceo 131/132/argenta za 300e pa ces imati jos brdo korisnih sitnica za cerupanje.

generalka motora i menjaca je oko 500e bez placanja ruku majstora i svakako je treba uraditi jer su sve to motori od 25-40 godina stari i nerealno je ocekivati da ce biti u dobrom stanju.

inace u zavisnosti od verzije
1,6 je 95-105ks
1,8 je 107-112ks
2,0 je 111-130ks
tako da su razlike realno male i skoro da je sasvim svejedno koju ces verziju izabrati.

ako si voljan da se upustis u zezanciju razmisli i o SOHC motoru iz 131. imam jedan od 1,6 i 86ks za prodaju i dao bi ga sa zvonom menjaca koje pasuje na ladin menjac tako da tu ne bi imao sta da prepravljas. cak su mu i usis/izduv na desnoj strani kao na ladi. za razliku od ladinog motora, ima zupcasti kais i zbog hoda/precnika klipova (68/84mm) neuporedivo je zivlji od ladinog motora.
j***** auto bez kardana

stalker92
Site Admin
Site Admin
Automobil: '81 Ford Taunus TC3

Post by stalker92 »

Aha, pa nemam pojma, nisam jos nista konkretno odlucio oko motorizacije, samo razmatram ideje trenutno... Idem sutra u SUP da vidim neke stvari oko papirologije, pa onda zovem limara da pogleda auto i da misljenje i neku okvirnu cenu, pa cemo videti za dalje... :)
'81 Ford Taunus TC3 1.6 L
'07 Zastava Yugo Koral In 1.1 DMB
'99 Peugeot 306 GTI-6
'02 BMW 330i E46
'04 Suzuki SV650

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

Ako ubacis taj motor u Ladu,i uz to budes hteo da ga uvedes u saobracajnu,racunaj da ces morati da radis atest na Masinskom fakultetu,posto je motor od druge marke vozila,a i snaga se bas ne poklapa :)...Sto se tice Ladinog menjaca-bas taj sa 4 brzine ce bez problema izdrzavati motor 2.0.
Licno sam ipak pristalica izvlacenja snage iz Ladinih motora...

djape1977

Post by djape1977 »

sto se atesta tice, kosta 50e i nije nikakva posebna mudrost, u sustini ih jedino zanima da nisi bas napravio neku totalnu glupost tipa provukao creva za benzin pored auspuha, i da ne moze da motor ispadne iz auta. posto ladina traverzna ostaje na svom mestu - nema problema. snaga nema nikakve veze.
inace, idiotizam je posebnog kalibra sto za fiatov motor u ladu treba atest a za fiatov motor u zastavu ne treba. pa i lada i zastava su jednako fiatova vanbracna deca.

sa 4 brzine i ladinim diferencijalom bi dobio drasticno prekratak prenos. auto bi isao maksimalno isto kao i sa ladinim motorom jer je maksimalni broj obrtaja motora skoro isti ali bi imao ludacka ubrzanja. za bilo koji jaci motor je realno potrebno ubaciti petu brzinu sa prenosom duzim od 1:1 ili duzi diferencijal.
kod mene je uz 2,0 motor bio menjac sa petom 0.78:1 i diferencijal 3.9:1 i opet je bilo prekratko za drumsku voznju dok je po gradu bio neprekidni izvor veselja. u pocetku sam uz isti menjac imao 1,8 motor i 4.3:1 diferencijal i to tek nije bilo normalno. jednako je ubrzavao trecom i petom ali je maksimalna brzina bila oko 160km/h a pri 140km/h, sto je po meni neka normalna brzina za autoput, motor je vrteo oko 5000 o/min sto je previse zbog buke a da i ne pominjem habanje i potrosnju.

ladin menjac je kopija collotti menjaca koji su se koristili na fiatima 1300/1500, 124, 125 i 132 prve serije. projektovani su za motore do 80ks. dok zabari nisu uveli DOHC motore, sve je bilo ok. vec u 124 special T od 90ks su ti menjaci poceli da crkavaju pre motora. u 124 spider i sport koji su isli do 135ks ti menjaci su trajali 60-80.000km. u 125 i 125 special, koji su imali 90 do 105ks, nema kome nije crko menjac. u 132 prve serije, 1592cc 95ks, je bio takodje collotti menjac i imali su iste probleme.
1974. su sa pokretanjem modela 131 mirafiori i 132 druge generacije uvedeni ZF menjaci projektovani po fiatovoj narudzbini za motore do 150ks. nisu neunistivi ali im je radni vek oko 300.000km sa motorima od oko 115ks. svi koji su ikad koristili stare fiate na trkama su prvo izbacivali collotti menjace i ubacivali ZF. ima primera automobila koji se voze i dan danas i to sa motorima nabrijanim i na 300ks koji koriste potpuno standardne ZF 131/132 menjace. u ostalom, fabricki 131 abarth sa 200ks je koristio potpuno serijski ZF 131/132 menjac.

iz mog dosadasnjeg iskustva, rusi u ladama nisu nista pametnije ni bolje uradili od zabara u fiatu 124 tako da ne vidim po kojoj logici je ladin menjac bolji od collotti menjaca. cetvorobrzinci su izdrzljiviji od petobrzinaca koji su tesko djubre, ali ni oni nisu bas nesto. svi su bucni, grubi i generalno bangavi u poredjenju sa ZF 131/132 menjacem. mislim da bi ladin petobrzinac izdrzao tri ostra starta sa motorom od 100ks ili vise dok ne bi obrijao zube a cetvorobrzinac bi prozujao posle tri a obrijao zube posle 5 ostrih startova. na oba bi sinhroni druge i trece brzine crkli prvi put.
mozda bi ladin menjac izdrzao fiatov 1,6 SOHC od 86ks uz voznju bez divljanja.

inace, cak i ladin diferencijal, onaj od 4.3:1 iz stare lade 1200 sam uspeo da sahranim sa 1,8 motorom i to bez divljanja tipa burnout pod rucnom i sl.
pri trkanju od semafora do semafora je na prelazu iz prve u drugu je ostao bez 12 zuba...

opet, kao sto smo ovde vec 1000 puta prezvakali, dok iz ladinog motora izvuces 100ks ima da rodis mecku, i to sa sirokom lajsnom, i da potrosis 2.000e i da dobijes motor koji ce da traje 5.000km dok sam sebe ne sahrani.
kod fiatovih motora dobijas za 20% cene tih 100ks u fabrickom izdanju koje prelazi po 200.000km.
j***** auto bez kardana

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Treba atest za sve sto nije fabricki ugradjivano u taj model, treba i za Fiatov motor ako se ugradjuje u Zastavu, ako je jaci od 1,3.

vladista

Post by vladista »

Djape uz duzno postovanje-ali sam siguran da bi hard guma ili lamela mnogo pre pukle nego sto bi ladin 4-ro brzinac pokidao zube...sto se tice putne brzine slazem se da bi ta kombinacija bila ,,kratka,, ali ako covek hoce da drifta od toga mu ne treba bolje...i ubrzanja su ludacka...imao sam licno priliku da vozim 2105,4 brzine(kratki prenos),10/43 dif. i motor od 1600 kubika iz Nive(samo spustena glava i ventili sire nastelovani,elektro pumpa benzina...)...to do 120-130km/h polece...

djape1977

Post by djape1977 »

hardijev zglob puca od zamora materijala, ne od snage motora. naravno da ce jaci motor brze "zamoriti" materijal ali sa kvalitetnim delovima nema problema. kad sam ubacio fiatov motor stavio sam novu djuntu za ladu iz radnje od 800din i trajala je celih 3.000km. onda sam stavio polovnu sa 132 iz '75. i trajala je 40.000 a sad je vec oko 30.000 na autu "birth" djunta, belgijska od 25e i radi jos uvek.

lamela ce da crkne naravno, i to ce da pokida srce. zato se stavi lamela za 132/argenta dizel jer je mnogo jaca i predvidjena za motor sa skoro duplo vecim obrtnim momentom.

ne kapiram sto se svi kunete u te cetvorobrzince??? meni su vec tri komada dosad crkla a uskoro ce i cetvrti. postao je prilicno bucan i nece jos dugo...

pretpostavljam da je to isto kao sto i bivsi vlasnici jugica i stojadina sad hvale svoje nove dacije. ko ne zna za bolje... da jednom provozas 131 ili 132 video bi sta je menjac
j***** auto bez kardana

vladista

Post by vladista »

To sto kazes za hard gumu-stoji-imam drugara mehanicara koji tvrdi da ce duze trajati polovna hard guma sa polovne Lade iz 80-tih nego nova koja se kupi u radnji-kvalitet novih delova je uzas...Vozio sam 132-ku par puta,nema tu slicnosti sa ladom,ni sto se tice udobnosti,buke,lezanja na putu...al ja sam nekako pristalica te ,,grube,,ruske skole...valjda malo i navika...

ackopk
Automobil: Lada 2107 1.5, plin

Re: Fiatov motor u Ladu

Post by ackopk »

Pre svega pozdrav svima.

Vidim da se ovde prica o temam koje su meni itekako interesantne. :D :D

Ja sam Aleksandar, iz Prokuplja, `93 godiste. I..i... Uzeo sam dozvolu u petak i ne izlazim iz kola :D :D :D
Nisam mogao vise da cekam na tu dozvolu. :D Pre sam se sve krio od policije i izbegavao da vozim po gradu. ;) Nedaj boze da su me uhvatili... ;)

Koliko vidim ovde se prica o Fiatima.. a.?

Evo ovako... sada imam (tj. moj cale ima :D ) ladu rivu 1500, `87, plin. Pre par godina je radjena limarija jer je bila udarena sa desne strane. Moj cale je kupio od tog coveka i popravio sa prijateljem. Od tog doba je proslo jedno 5g i pocela je da pokazuje. Desni prag je izgleda otisao skroz kao i krilo. Otsalo je manje-vise ok.
Sto se tice motora nema da trosi ulje i radi solidno ali problem je sto ona ne ide preko 90 eventualno 100km/h. :) :) :) Menjac je sa 4 brzine.

Od automobila imam: Fiat 132 2.0l sa dve bregaste, Fiat 131 1.6l-produvao, 2x Fica 750, Buba 1300, Lada riva 1500, Zastava confort 1.1 `79.

Buba nije vozena nekoliko godina ali motor nije zaribao. Zastavu sam kupio pre par dana, na motoru je radjena generalna i od tog doba nije prosla 150km, limarija je solidna. Kosevi su zdravi kao i pragovi, samo su izbile pecke na vratima i na rubovima ali mislim da bi se to sredilo kad bi se prespricala i prefarbala. Motor od 131 je produvao... a presao je.. ni sam bog ne zna... Na kraju svoje karijere trosio je 2:1. 2l benzina na 1l ulja :D :D :D
Onda je cale kupio motor od 132 i ubacio ga na 131, kasnije je taj covek ostao bez para pa ja cale od njega uzeo i skoljku od 132 i dva menjaca. To je trebalo da se namesti ali cale nije imao volje tako da je vozio ladu.

Ja bih hteo da ugradim ovaj motor od 2000ccm u ladu ali cale nece. :( :( Znam da pasuje, imam i tri menjaca (sto od 132 sto od 131). Ipak to ima 115ks i 2000ccm... Ide kao ludo. Dok je Fiat vozen ladno je u 3 stepenu isao 110-120. :D :D :D Mada ga cale nikad nije vozio preko 140 jer je limarija bila losa (sada je katastrofalna). A o startovanju... 1...2...3 i jos slajfuje :D :D

Pre par dana sam razgovarao sa caletom oko zamene motora ali vidim da to on nebi radio. ;) Rece da mora da se posle toga radi neki atest na masinskom fakultetu.???

Koliko je to isplativa investicija.? I sta mi preporucujete, sta da radim sa svim ovim kolima.?

Ukoliko nista ne uradim za par meseci verovatno ce sve osim lade i zastave zavrsiti na otpadu... :( :( :(

Motor od 132 su mi trazili jedni ljudi, hoce da ga ugrade u kampanjolu. Voze sa njima drva iz sume (verovatno na crno :D ).

Veliki pozdrav svima.

Ackopk.

PS. Izvinjavam se sto vadim stare teme.

djape1977

Post by djape1977 »

slikaj te 132ke i 131, zanimaju me ako nista drugo onda za delove
j***** auto bez kardana

ackopk
Automobil: Lada 2107 1.5, plin

Post by ackopk »

Evo slike od 132. To je sto imam trenutno u kompu. Kad budem isao za selo slikacu jos. 131 je napred skroz trula, kosevi kao i da ne postoje :D

Image

Image

Sta vi meni predlazete sa svim ovim kolima.?

Da sredjujem Ladu, stojadinku ili nekog Fiata.? Ili da iskombinujem Fiata i Ladu.

Na 132 imaju elektronski podizaci stakala. Koliko posla treba da se to premesti u ladu.?

Pozdrav.!

Ackopk.

djape1977

Post by djape1977 »

132 je uobicajena katastrofa, puna gita, korozije i lose ofarbana. ako imas ikakve mogucnosti, skloni oba auta sa trave i zemlje, upropastice ih vlaga odozdo ako vec nije.

slikaj mi enterijer oba auta, i molim te branike na 131.

fiati su ipak bolji automobili ali znajuci koliko su propali i koliko se tesko nalaze delovi, bolje radi ladu ili z101. realno, sredi auto na kojem je najbolja limarija. i enterijer.

elektro podizace sa 132 dok ubacis u ladu ima da rodis mecku. i to sa sirokom lajsnom. nemaju nikakve slicnosti po konstrukciji i principu funkcionisanja tako da mozes da ubudzis bilo koje. jednako je komplikovano i da uzmes od mecke ili bmw-a, opela itd. 132kini podizaci su za moderne kriterijume spori a posle 30 godina verivatno i nisu bas na vrhuncu ispravnosti. bolje uzmi podizace od nekog novijeg auta ili univerzalne za naknadnu ugradnju
j***** auto bez kardana

Post Reply