U Pirot ništa novo šljaka se od jutra do mraka (pečemo u gume u Tigar da se raja vozi)
Inače, za ostale članove foruma, reč QUO, tj KVO - osnovna uzrečica u istočnoj Srbiji (od Leskovca do Zaječara), prigodna za svaku priliku
A njen najpopularniji oblik je upitna forma "Quo ti? Koristi se obicno posle pozdrava a vrlo cesto i kao samostalan pozdrav, medju dobrim drugarima. Bar je tako u mom( knjazevackom ), kraju!kosta978 wrote:Inače, za ostale članove foruma, reč QUO, tj KVO - osnovna uzrečica u istočnoj Srbiji (od Leskovca do Zaječara), prigodna za svaku priliku
isto se kaže i kod nas.drris66 wrote: A njen najpopularniji oblik je upitna forma "Quo ti? Koristi se obicno posle pozdrava a vrlo cesto i kao samostalan pozdrav, medju dobrim drugarima.

Samo da dodam da se slazem sa tvojom konstatacijom da je to u osnovi isti govor!kosta978 wrote: Ovde kod nas u Tigru radi jedna cura iz Knjaževca, i kao mi priča priču, te u Knjaževcu se priča drugačije nego u Pirotu... kažem joj, sestro mojne da se.eš kad pričamo istim Torlačkim dijalektom.... ,nego odosmo u offff
Ja bih rekao da to nije uzrecica, vec da je to latinska rec sa svojim pravim znacenjem, koja se, kao i nemali broj drugih latinskih reci koje se koriste na jugoistoku Srbije, izgovara u svom izvornom obliku.kosta978 wrote:Inače, za ostale članove foruma, reč QUO, tj KVO - osnovna uzrečica u istočnoj Srbiji (od Leskovca do Zaječara), prigodna za svaku priliku
Legendo u pravu si! Dve godine sam u srednjoj skoli učio Latinski i ni u jednom trenutku dok smo Kosta i ja pisali one postove nije mi palo na pamet da do kraja objasnim stvar.lengenda wrote: Ja bih rekao da to nije uzrecica, vec da je to latinska rec sa svojim pravim znacenjem, koja se, kao i nemali broj drugih latinskih reci koje se koriste na jugoistoku Srbije, izgovara u svom izvornom obliku.
QUO, tj. kvo, znaci "sta", "zasto", a koristi se u malo slobodnijoj interpretaciji i kao "kako", "kakvo"
Na babinom zubu sam zbog svog posla vrlo cesto u svim godisnjim dobima. Doduse, poslednji put sam se na planinu popeo ove zime sredinom marta da snimim skijase za neki promotivni film. Isao sam ladom i stigao savim OK!kosta978 wrote:...možda se vidimo zimus na Babin Zub
Tako je brate, Planinarski dom je divno mesto za opustanje!:Dkosta978 wrote: meze i špricer u planinarski dom