stefanm wrote:djape, necemo da se vredjamo, ali ako ja lupam onda ti brate lupas pa razbijas od lupanja... jel ti citas malo postove ovih drugih clanova, izgleda ne...evo covek ti pise presao 250 k km i jos nije prezubila, ja sam promenio jedno 100 lanaca i spanera i nijedna od tih 100 lada nije bila prezubila, a ti cim si vec dva puta krivio ventile zbog lanca onda ili si jak majstor ili extra odrzavas vozilo.. o tome koliko ja znam o ladama, najmanje si ti merodavan da ocene dajes..posto citam i ostale tvoje postove i vidim koliko ti je znanje, pa ljudima nudis da u ladu koja vredi 600-700 eura kupe tvoje brembo diskove i plocice od 100 eura.. he he he ... e sad posto si toliki strucnjak bas cekam tvoj post da mi objasnis kako to "rikne" zatezac lanca
prvo i osnovno, juce si stigao na forum i danas vec delis pamet na sve strane. pokazi malo postovanja prema ljudima koji su ovde vec godinama, ukljucujuci i mene.
ok, deoba pameti nije zabranjena, ali se munjevito svrstavas u kategoriju ljudi koji lupaju koliko su teski, pocev od price o diskovima pa do price o lancima i zatezacima.
zasto kocnice od 100e na auto od 600-700? zato sto 20% kraci zaustavni put znaci razliku izmedju auta od 600-700e i auta od 0e i kazne od 300e ili ne daj boze necije glave. logikom odrzavanja o kojoj ti pricas, sve ove lade koje vozimo ce jos brze postati sekundarne sirovine.
lanci i lancanici? vidis, prvo i osnovno, nikad nisam kupio novu ladu pa da mogu da kazem da je od prvog dana propisno odrzavana. uglavnom su mi zapadale tudje olupine koje je trebalo vracati u zivot. karavanka '97 koju sam kupio prosle godine je dozivela havariju ventila zbog lanca i lancanika na 82.000km. bila je sluzbeni auto i redovno je odrzavana u autokuci zastava vozdovac. uz nju sam dobio i uredno popunjenu servisnu knjigu. koji su je idioti vozili, odrzavali i na kraju sj*****, pise lepo imenom i prezimenom. cisto ilustracije radi, glava volana je menjana na 70.000km. kvalitet do mojega u prevodu. sta se konkretno desilo lancu i zatezacima? pukao je umirivac lanca, onda je to nastavio da voz sivonja koiji je terao dok nije pukao i gornji klizac, onda je otislo sve u p.m.
taj motor sam otvorio, stavio NOV set lanca, dakle sve zatezace, umirivac, lanac i lancanike. kroz NOV zatezac lanca je curilo ulje! ne oko, nego kroz. ako si mehanicar sa iskustvom onda si to video. delovi su inace kupljeni u prodavnici delova za lade u kojoj ni jednog drugog dela osim ladinih nema. posle par stotina km je na gornjem klizacu lanca pukao limeni deo sa donje strane u koji spaner upire. kako je pukao? tako sto se odvojio deo koji je zapunktovan. ok, promenio sam ga i usput stavio i drugi zatezac jer je KROZ ovaj curilo ulje i pored nekoliko pokusaja dotezanja, dihtovanja itd. drugi po redu NOV zatezac je trajao par hilkjada km kada je motor ponovo pokrivio ventile. zasto? zato sto je zatezac koji je bio propisno podesen i zategnut i nekog razloga resio da se vrati u pocetni polozaj. kasnije sam otkrio da je to jer je navoj lose narezan i nemoguce ga je stegnuti tako da klip koji gura gornji klizac bude 100% fiksiran. dakle problem je kvalitet delova, fabrickih ili aftermarket, jednako.
inace, ko se razume iole u princip funcionisanja lanca i lancanika kapira da lanac ne moze da "preskoci". zato kazem da lupas. kad se lanac popusti zbog crkavanja nekog od elemenata koji ga drze propisno zategnutog, bregasta zakasni i eto veselja.
sto se buke tice, i toga ko je sivonja a ko ne, savrseno nastelovan ladin motor zvuci tako da kad bi mi se fiat DOHC tako cuo ja ne bi imao petlju da ga vozim. da u neki krsten motor ubacim saku sitnog sljunka, dobio bi zvuk lade.
koliko je sitem lanca kod lade pouzdan? toliko da su rusi uveli hidro zatezac. ako znas jos koji jesik osim srpskog, procunjaj malo po ruskim i madjarskim sajtovima da vidis kako se ljudi dovijaju na temu zatezaca i klizaca. bice da su svi ludi kad to rade