Iskrivljeni ventili !!!

Moderators: dejo, dejca, Rus

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Re: Iskrivljeni ventili !!!

Post by Milan 2107 »

jeronimo wrote:ja recimo ne bi stavio kais sve i da mi plate ugradnju ;) . na novim je spaner veci, lanac jednoredni manji i hidrizatezac ni na jednoj koju duzim nema problema a evo ih od 2003 i sa preko 250 000 na cajgeru ne gase se...lanci NIKADA nisu menjani...
na mojoj je na solidnih 138 000(privatna) jedino sto moze da zezne sitem je lose ulje ili zapusavanje bajpasa do hodrozatezaca sto se resava tako sto se koriste ulja sa visim procentom deterdzenata ili "engine flush" u staro ulje na svaku drugu zamenu(15 minuta u radu na leru BEZ turiranja pa ispusti)...
e to je uredu lanac ali pazi jesi li ikad vidio čelo klipa na 1.3 zašto nisu takvo napravili na motoru koji ima lanac?
moja teorija je da su mislili da im sveti lanac neće preskočiti pa da ne gube snagu sa takvim čelom ali prc čak i na mercu preskoči
:roll:
Last edited by Milan 2107 on Tue Jun 28, 2011 6:23 pm, edited 1 time in total.
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

milane lepo razmisljanje, slazem se, ali prezubiti lanac pogotovu kod starih lada sa mehanickim spanerom, gotovo nemoguce... jedino ako covek zeli da ga namerno prezubi pa nabije cepove u usi i pritisne lepo, onda moze svasta da se desi
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

jedna Honda recimo koja se "kune " u remen je od 2008 presla na lanac i to plasticni a hvale se kako ide sigurno 200 000 :D
oni koji su valjali nikada kais nisu ni stavljali(izmisljen je da se uzmu pare na odrzavanju i pojeftini prizvodnja)
navodno za dobro slusnog aparata korisnika. inace u rusiji ima da se uzmu i titanijumski razvodni lanci ,tek je to vrh ali je i cena poprilicna...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

jeronimo wrote:jedna Honda recimo koja se "kune " u remen je od 2008 presla na lanac i to plasticni a hvale se kako ide sigurno 200 000 :D
oni koji su valjali nikada kais nisu ni stavljali(izmisljen je da se uzmu pare na odrzavanju i pojeftini prizvodnja)
navodno za dobro slusnog aparata korisnika. inace u rusiji ima da se uzmu i titanijumski razvodni lanci ,tek je to vrh ali je i cena poprilicna...
Ako imaju titanijumske lance onda moraju praviti i titanijumske lancanike inace ce ih taj titanijumski lanac vrlo brzo pojesti...

Jeronimo o kakvom odrzavanju kaisa pricas? Jedino odrzavanje koje trazi je njegova zamena na oko 50000-80000km (na 1.3 Riva 40-50000km,a na sadasnjoj 110-ki 1.5 8v servisni interval zamene je 80000km)i kosta te oko 800 dinara, i na dva menjanja kaisa jedan lezaj-spaner koji je oko 1000din.Znaci govorim konkretno o Ladinim motorima....A cena odrzavanja lanca,interval zamene....vidim ljudi gore pominju neke stotine hiljada kilometara sa lancem...mozda,ali fabricki....Cim bilo sta promenis sa ovim nasim ,,dobrim,, delovima....Koliko bi te sluzio lanac koji je ovde kod nas kupljen,spaneri,lancanici.....I kolika je cena toga? I i dalje mi niko konkretno nije odgovorio.....Zbog cega konstrukcijski na motorima 1.6,1.7 i stari 1.2 i 1.5 nije zupcasti kais? Koje su to prednosti lanca a mane zupcastog kaisa?
Pa najnoviji tipovi BMW i Audi TDI motori imaju ,, kilometarske,, duge zupcaste kaise-ne lance..

djape1977

Post by djape1977 »

stefanm wrote:djape, necemo da se vredjamo, ali ako ja lupam onda ti brate lupas pa razbijas od lupanja... jel ti citas malo postove ovih drugih clanova, izgleda ne...evo covek ti pise presao 250 k km i jos nije prezubila, ja sam promenio jedno 100 lanaca i spanera i nijedna od tih 100 lada nije bila prezubila, a ti cim si vec dva puta krivio ventile zbog lanca onda ili si jak majstor ili extra odrzavas vozilo.. o tome koliko ja znam o ladama, najmanje si ti merodavan da ocene dajes..posto citam i ostale tvoje postove i vidim koliko ti je znanje, pa ljudima nudis da u ladu koja vredi 600-700 eura kupe tvoje brembo diskove i plocice od 100 eura.. he he he ... e sad posto si toliki strucnjak bas cekam tvoj post da mi objasnis kako to "rikne" zatezac lanca
prvo i osnovno, juce si stigao na forum i danas vec delis pamet na sve strane. pokazi malo postovanja prema ljudima koji su ovde vec godinama, ukljucujuci i mene.

ok, deoba pameti nije zabranjena, ali se munjevito svrstavas u kategoriju ljudi koji lupaju koliko su teski, pocev od price o diskovima pa do price o lancima i zatezacima.

zasto kocnice od 100e na auto od 600-700? zato sto 20% kraci zaustavni put znaci razliku izmedju auta od 600-700e i auta od 0e i kazne od 300e ili ne daj boze necije glave. logikom odrzavanja o kojoj ti pricas, sve ove lade koje vozimo ce jos brze postati sekundarne sirovine.

lanci i lancanici? vidis, prvo i osnovno, nikad nisam kupio novu ladu pa da mogu da kazem da je od prvog dana propisno odrzavana. uglavnom su mi zapadale tudje olupine koje je trebalo vracati u zivot. karavanka '97 koju sam kupio prosle godine je dozivela havariju ventila zbog lanca i lancanika na 82.000km. bila je sluzbeni auto i redovno je odrzavana u autokuci zastava vozdovac. uz nju sam dobio i uredno popunjenu servisnu knjigu. koji su je idioti vozili, odrzavali i na kraju sj*****, pise lepo imenom i prezimenom. cisto ilustracije radi, glava volana je menjana na 70.000km. kvalitet do mojega u prevodu. sta se konkretno desilo lancu i zatezacima? pukao je umirivac lanca, onda je to nastavio da voz sivonja koiji je terao dok nije pukao i gornji klizac, onda je otislo sve u p.m.
taj motor sam otvorio, stavio NOV set lanca, dakle sve zatezace, umirivac, lanac i lancanike. kroz NOV zatezac lanca je curilo ulje! ne oko, nego kroz. ako si mehanicar sa iskustvom onda si to video. delovi su inace kupljeni u prodavnici delova za lade u kojoj ni jednog drugog dela osim ladinih nema. posle par stotina km je na gornjem klizacu lanca pukao limeni deo sa donje strane u koji spaner upire. kako je pukao? tako sto se odvojio deo koji je zapunktovan. ok, promenio sam ga i usput stavio i drugi zatezac jer je KROZ ovaj curilo ulje i pored nekoliko pokusaja dotezanja, dihtovanja itd. drugi po redu NOV zatezac je trajao par hilkjada km kada je motor ponovo pokrivio ventile. zasto? zato sto je zatezac koji je bio propisno podesen i zategnut i nekog razloga resio da se vrati u pocetni polozaj. kasnije sam otkrio da je to jer je navoj lose narezan i nemoguce ga je stegnuti tako da klip koji gura gornji klizac bude 100% fiksiran. dakle problem je kvalitet delova, fabrickih ili aftermarket, jednako.

inace, ko se razume iole u princip funcionisanja lanca i lancanika kapira da lanac ne moze da "preskoci". zato kazem da lupas. kad se lanac popusti zbog crkavanja nekog od elemenata koji ga drze propisno zategnutog, bregasta zakasni i eto veselja.
sto se buke tice, i toga ko je sivonja a ko ne, savrseno nastelovan ladin motor zvuci tako da kad bi mi se fiat DOHC tako cuo ja ne bi imao petlju da ga vozim. da u neki krsten motor ubacim saku sitnog sljunka, dobio bi zvuk lade.

koliko je sitem lanca kod lade pouzdan? toliko da su rusi uveli hidro zatezac. ako znas jos koji jesik osim srpskog, procunjaj malo po ruskim i madjarskim sajtovima da vidis kako se ljudi dovijaju na temu zatezaca i klizaca. bice da su svi ludi kad to rade
j***** auto bez kardana

stefanm

Post by stefanm »

djape moram ti odgovoriti, cisto da ne pomosle ostali clanovi da sam se postideo tebe i da moji postovi nisu u redu. e ovako, posto si napisao referat moracu da ti odgovorim na svaku tvoju, pojedinacno
- kao prvo, to sto sam od juce na forumu, po tebi treba da znaci da ja treba da cutim i cekam da mi neko dozvoli da iznesem svoje misljenje? he he naprotiv..to sto si ti godinama na forumu, i sto si admin ili sta vec, ne pravi od tebe boljeg majstora nego sto jesi, a iskreno pocinjem i da sumnjam u tvoje znanje citajuci tvoje postove. sto se tice deljenja pameti, prednjacis u tome, moji postovi su tu pa kome se svidjaju nek poslusa, kome ne, nemora. ako se ja svrstavam u kategoriju ljudi koji lupaju koliko su teski, (pricom o diskovima i lancima), ti si onda davno pre mene svrstan u kategoriju tih istih ljudi. e sad malo o kocnicama. nudis brembo diskove za ladu od 100 eura????? tu si moram priznati nadmasio mnoge inzinjere i naucnike. kao prvo, za mnogo jaca i brza vozila (kojima su potrebnije bolje kocnice) od lade, idu diskovi koji kostaju upola jeftinije nego sto ti prodajes ove tvoje, a kocenje je i te kako efikasno i zadovoljava sve propisane norme i zakone. po tebi ispada da svi koji nemaju brembo, nemaju kocnice i nek stave u dzep 300eura za kazne. ja licno vozim vozilo koje ide 200km/h, i koje nema brembo, vec QH i DELPHY diskove i plocice i koje koci 3 puta bolje od lade( diskovi par su 3000din plocice 1200). tako da je suludo i razmisljati o brembu na ladi koja jedva da moze i do 150km/h.
sad o lancima.. to sto nikad nisi kupio (mozda nisi ni vozio) novu ladu ne opravdava te nista i nije ti nikakav plus u vezi odrzavanja. karavanku iz 97, koji si kupio, ma kako ona bila odrzavana, cim si upalio, i cuo zvuk motora, ako si iole majstor, cuo bi da lanac nije dobar i resio bi to pre havarije. svaki lanac i lancanik, pre bilo kakvog defekta, jasno pokazuju neispravnost (olabavljenost, ostecenost spanera i td) samo za to treba imati uvo koje ce prepoznati zvuke upozorenja. to mi je i bio cilj da ti objasnim, ali ti ne kapiras dobro. svaki, ama bas svaki lanac jasno pokazuje kad je neispravan i to se resava navreme, za razliku od kaisa gde nema nikakvih simptoma (osim mozda vizuelnih) i gde se kvar desava za par sekundi.
sto se tice menjanja glave volana... glava volana na ladi se menja jedino i iskljucivo u kompletu kod mehanickog ostecenja kucista glave, u svim ostalim slucajevima se vrsi remont, koji daje odlicne rezultate a jeftiniji je za oko 40%od nove glave.
dalje bas me ovo nasmejalo... pises "pukao umirivac lanca i onda nastavio sivonja da vozi", pa o cemu ja pisem, neko vozi auto i kad mu svetli kontrolna sijalica da nema ulja u motoru.. nisi napisao koji je to sivonja...o kvalitetu delova necemo raspravljati uopste, ali si bas lepo napisao koliko si problema imao (curi ulje, pukao limeni deo na gornjem klizacu, drugi zatezac) iresavao si navreme. sve do ponovne havarije, gde pises da je prvo bio propisno podesen i zategnut a tek kasnije si otkrio da nije bio narezan lepo i nije bilo moguce fiksiranje klipa 100%. kasno otkrivas probleme majstore, i to probleme koji kostaju 500din, otkrijes tek kad se desi steta o 5000din. jesi li citao nekad kolika je sila zatezanja te da je tako nazovem matice na zatezacu??? nisi, vidi se. da si to zategnuo kako treba, to bi drzalo ili bi proklizilo jos odmah, pa bi taj zatezac bacio i stavio novi. tvoja greska... znam ja da lanac nemoze da preskoci, ali znas li ti sta taj lanac radi po motoru kad je toliko istegnut da kasni bregasta???? pa to se brate cuje na kilometar, taj se auto ne pali uopste...uporedjivati ladin i DOHC motor je suvisno, koliko ja sistem lanca pouzdan? taj sistem je toliko puzdan da na recimo 100.000 vozila, samo jedan slupa ventila. ovo o jezicima cu ti odbiti kao glupost..
eh, za kraj zamalo da zaboravim, sad procitah, delis savete ljudima da u ladu sedmicu sipa g12 antifriz. u kojoj literaturi si to procitao, u kom prirucniku, u kom uputstvu za ladu????? ponavljam, izgleda da si veci strucnjak od inzinjera koji su konstruisali ladu.. pozz

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

samo cu za kocnice da prokomtarisem....imam te diskove i 5 puta bolje koce sa lukas plocicama a to sto ti diskovi kostaju 70e to je povoljno,i lada bolje koci kraci je zaustavni put i lepo se ponasaju ce civile itd i ti sad kazes da je puno dati 70e zavoju glawu pa ti si lud covek onda...a lada ako kosta 500e onda kosta 500e ali tih 500e mozes malo da ulozis pa da uzivas u voznji svoje lade a ne ko neki sto voze lade ko konje.
a sto se tice djapeta procitao sam dosta njegovih postova i neke postove sam uradio kao za diskove npr i nisam se pokajao....

djape1977

Post by djape1977 »

imas warn, posle sledi ban od 7 dana, ako nastavis, permanentni ban.

opet ne umes da citas. diskovi su 70 par i plocice 30. procitaj koliko je svabazr platio diskove i plocice.
ko hoce nek izvoli, ko nece zlopatice se sa fenox, mastr sport ili nekim no name diskovima i plocicama. kod krstenih delova nema odstupanja u merama. srafovi koji drze disk za glavcinu su tu samo da se disk ne bi pomerao kad skidas i vracas tocak. centriranje diska se postize tesnim naleganje, na glavcinu sa zazorom manjim od 1/10mm. ideja da se centrira sa dva m8 srafa govori o nepoznavanju osnovnih principa mehanike.

sa kakvim kocnicama ti vozis tvoj auto je tvoja stvar ali da si ikad kupio kvalitetne diskove i plocice znao bi o cemu pricam. cak i to tvoje cudo od 200kmh bi drasticno bolje kocilo kad bi se otvorio za ljudske delove. svaki serijski auto osim mozda ferarija, porsea i slicnih zverova moze da se unapredi kvalitetnijim komponentama. i moj dobar drugar je vozio textar na sijeri turbo koja ide preko 200kmh dok mu za rodjendan nisam kupio lukas plocice. otad je progledao.

sad si se dohvatio i glave volana! ima na forumu primera nekoliko ljudi koji su je remontovali i crkla je ponovo posle par hiljada km. da, moze se remontovati i remontuje se kad imas gde da kupis kvalitetne delove za remont. posto u srbiji nema gde, mozes samo da stavis lezajeve od zvake i da se prekrstis i oteras auto direkt na bubanj potok. dokaz teoriji da ne znas o cemu pricas je cinjenica da se u srbiji lada vozi sa 10cm lufta u volanu dok god je ikako moguce odrzati je na putu. kad najzad dospe do majstora, pojedeni su zupcanici, razvaljeni lezaji i osteceno kuciste. da si ikad rasklopio neispravnu glavu volana znao bi o cemu pricam.

g12? da, u ladu, kao i u svaki drugi auto koji ima aluminijumsku glavu motora. moze i paraflu ili ekvivalentni antifriz drugih proizvodjaca. suvise puta sam video ostecene glave, blokove i cevi kao posledicu upotrebe jeftinih antifriza...

lanac se ne moze istegnuti, osim ako je od zvake. koliko ja znam od celika je pa se eventualno moze isrtositi.

kad crkne spaner ili gornji klizac, lanac se opusti i dodje do kasnjenja bregaste. o tome govorim. u karavanku '97. sam pre paljenja stavio nov set lanca pre prvog paljenja i posle par nedelja je napravila sranje. opet ne citas.

evo ti domaci zadatak pa kad skapiras zasto cela rusija i pola istocne evrope muci istu muku, javi se da popricamo po jednu

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
j***** auto bez kardana

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

U potpunosti se slazem sa Pedjom, bolje da kupim kvalitetan deo i da dam vise u startu nego da nekoliko puta kupujem neki krs... Volim da mi auto bude siguran i da znam za sta sam dao pare... Ali svako zna svoje i odrzava auto kako hoce, oko toga ne moze da se raspravlja :) evo recimo u firmi u kojoj radim je nedeljno menjana lamela i korpa na jednom autobusu i onda je direktor narucio SACHS lamelu i korpu koja je placena duplo vise, a mozda i vise, i od tad je proslo dva meseca i nema vise nikakvih problema, bus samo brije :D
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

stefanm

Post by stefanm »

he he he izgleda da ne vredi polemisati sa tobom.ovi crtezi su neciji rucni rad, nekog majstora ili....?? .....auto se odrzava delovima propisanim od strane proizvodjaca i konstruktora samog auta... ali neka bude po tvom.... kocnice brembo, plocice lukas, iskljucivo g12, dot 4, u motor i menjac cista sintetika, amortizeri iskljucivo monroe ili kayaba, spone i jabucice delphy i td, itd itd. bolje odrzavati pasata, forda ili merdzu, jeftinije je od lade.
svejedno....valjda si i ti neki majstor....
(upozorenje se pise WARM, ne warn) pozzzz

Pera

Post by Pera »

Hahaha,pa nece bas biti.
WARM-topao
WARN-upozoriti

Ja se takodje slazem sa Pedjinim sistemom,kvalitetni delovi renomiranih proizvodjaca i druga prica.
O kvalitetnim ruskim delovima mi ovde mozemo da sanjamo.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

ovi crtezi su iz knjige za odrzavanje lade ako nisi znao...

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

@ tako je her Pero :xixi :xixi :mrgreen:
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

darkmensale
Automobil: Lada 2107

kocnice brembo, plocice lukas, iskljuRe: Iskrivljeni ventili

Post by darkmensale »

kocnice brembo, plocice lukas, iskljucivo g12, dot 4, u motor i menjac cista sintetika, amortizeri iskljucivo monroe ili kayaba, spone i jabucice delphy i td, itd itd. bolje odrzavati pasata, forda ili merdzu, jeftinije je od lade.
svejedno....valjda si i ti neki majstor...
Upravo tako ;) samo si pogresio za kociono ulje, DOT3 se sipa u ladu ;)
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

u motor i menjac za 2101-2107 moze sintetika ali 15-40, nikako 5-40 i slicno. naravno, sad ces me ubedjivati da 15-40 nije sintetika. e pa moze da bude.

sta je skupo a sta jeftino? kugla od 4e koja traje 10.000km je svakako jeftinija od kugle od 9e koja traje 50.000km. ako planiras da vozis auto na reciklazu.
diskovi od 10e kom su svakako jeftinji dok ih ne bacis u kantu za djubre posle nedelju dana.

inace crtezi su ako nisi primetio oznake, na ruskom...
j***** auto bez kardana

Post Reply