j**** vulkanizere, govorim ti iz sopstvenog iskustva. za 15 godina voznje sam na 10 razlicitih automobila vozio bukvalno sve gume koje postoje na nasem trzistu.
ako je na skali od 1-10 trajal 1, onda je tigar 2, sava/barum/kumho 3, goodyear/fulda/dunlop 6, toyo 7, a michelin/yokohama 10.
upravo sam stavio na moju lajku zimske tigar gume napred, skoro nove, imaju 6mm sare i razlika u odnosu na dunlop SP sa 3mm sare je drasticna. jedino sto su udobnije, sve ostalo je debeo minus
Originalna velicina guma za Ladu Riva 2104 kockica,1999.god.
Re: Originalna velicina guma za Ladu Riva 2104 kockica,1999.
j***** auto bez kardana
Zar dunlop nije malo bolji!?djape1977 wrote:govorim ti iz sopstvenog iskustva...dunlop 6,
ne. drasticno je losiji od michelin-a. naravno, ima mnogo kriterijuma za ocenjivanje gume a i svaki proizvodjac ima razne modele sa razlicitim namenama i performansama.
napr. goodyear aquathread je bolja od michelin pilot na kisi i udobnije su ali je drzanje na suvom drasticno losije. generalisao sam da bi pojednostavio stvar.
generalno recimo englezi rade tvrde gume i dobre za kisu a japanci mekane i dobre za suvo. zavisi sta hoces a naravno uvek ima izuzetaka. imao sam na fiatu bravo firestone i zapanjio sam se koliko su tvrde i neudobne a to je kod japanaca retkost.
michelinMXV/pilot su najbolje po meni koje sam dosad imao po pitanju drzanja, ali su po mokrom truba.
goodyear f1 - savrseno po mokrom, osrednje po suvom.
yokohama AVS - jako dobro po suvom, pristojno po mokrom
tigar wintera - truba po suvom, osrednje po mokrom, osrednje po snegu.
goodyear ultra grip - savrseno po snegu, dobro po mokrom, osrednje po suvom
semperit top grip - odlicno po snegu, dobro po mokrom, osrednje po suvom
toyo idimidodjimi koji vec model, zimske - odlicno po mokrom, dobro po suvom, dobro po snegu. recimo u poredjenju sa winterom je prohodnost po dubokom snegu 50% veca
napr. goodyear aquathread je bolja od michelin pilot na kisi i udobnije su ali je drzanje na suvom drasticno losije. generalisao sam da bi pojednostavio stvar.
generalno recimo englezi rade tvrde gume i dobre za kisu a japanci mekane i dobre za suvo. zavisi sta hoces a naravno uvek ima izuzetaka. imao sam na fiatu bravo firestone i zapanjio sam se koliko su tvrde i neudobne a to je kod japanaca retkost.
michelinMXV/pilot su najbolje po meni koje sam dosad imao po pitanju drzanja, ali su po mokrom truba.
goodyear f1 - savrseno po mokrom, osrednje po suvom.
yokohama AVS - jako dobro po suvom, pristojno po mokrom
tigar wintera - truba po suvom, osrednje po mokrom, osrednje po snegu.
goodyear ultra grip - savrseno po snegu, dobro po mokrom, osrednje po suvom
semperit top grip - odlicno po snegu, dobro po mokrom, osrednje po suvom
toyo idimidodjimi koji vec model, zimske - odlicno po mokrom, dobro po suvom, dobro po snegu. recimo u poredjenju sa winterom je prohodnost po dubokom snegu 50% veca
j***** auto bez kardana
djape1977 da ne znas cene ovih guma koje si nabrojao,otprilike?
Odes na http://www.kemoimpex.com i pronadjes sta ti treba 
Evo upravo citam iz teh. uputstva.Kaze:175/70 SR 13'' ili 165/80 R 13''.Sad,sta mu znaci ovo "SR" pojma nemam 
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
SR - Steel Radial