Trebaju mi saveti za mog Ladilaka :)
Zvao sam majstora koji je vec popravljao anlaser (pre 4 meseca je radjen remont) trebalo bi da zavrsim to sutra. Ne znam, mozda je i regler bem li ga, nasao sam anlaser (hvala Djape) i ebo onog ko na namestio, srecom pod uglom moze da se pridje sipkom...
Videcu sa ovim i za regler, hvala na savetu.
Videcu sa ovim i za regler, hvala na savetu.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!
[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]
Ovu "odrzavam u zivotu" dok joj u septembru ne istekne registracija, neki planovi se ispunjavaju vec pa cu uzimati ili Punta ili Stila nadamo se
)
U svakom slucaju, ako bude morala u staro gvozdje (posto od prodaje nema vajde), cucemo se.
P.S. Mozak mi polako isisava to je sigurno danas sam hteo da ujedam i opet nista nisam uspeo da uradim, lupao, drndo, proveravo kablove - jok :S
U svakom slucaju, ako bude morala u staro gvozdje (posto od prodaje nema vajde), cucemo se.
P.S. Mozak mi polako isisava to je sigurno danas sam hteo da ujedam i opet nista nisam uspeo da uradim, lupao, drndo, proveravo kablove - jok :S
- Milan 2107
- Automobil: 2107 e39 525D
Kao i obicno, ovde redovno radim update nepredvidjenih desavanja sa mojim Ladilacom
) Lepo vreme, otisao do ortaka na Zvezdaru da operemo njegovu Kiu i moju Ladu, sve zavrsili, izglancali sijaju se obe masine, usisali, namirisali - ja vec merkam kako cu polako da se provozam po centru pa da je parkiram ispred zgrade napokon cistu - kad OCES! Nisam ni sisao iz sporedne ulice u Bul. Dimitrija Tucovica - kazaljka za temperaturu presla pola. Na skretanju u Beogradsu - ugasi se - ja prebacio na benzin kontam nemam vremena da se akam sad na sred ulice da upali na plin opet (a kad se ugasi tako na plinu treba joj 3 dana da opet upali), popeo se do Bul. Kralja Aleksandra kazaljka u crvenom. Pustim ja da duva grejanje - duva hladno! Kontam mozda se istripovala kazaljka - epilog price:
stojala je ta kazaljka zakucana do kraja ja vozio ko manijak - ispred zgrade za 7 minuta stigao, dizem haubu - sisti ko luda negde sa leve strane motora dole, nisam uspeo da provalim odakle al bije para. Dam kontakt, ventilator ni da mrdne! Poludeo sam, sutra cu da se zavucem da vidim jesu spale buksne (mada nemam pojma ni gde su te koje idu na termostat, termodavac, ventilator bem li ga - ne znam ni sta da gledam al kontam nema Lada mnogo kablova koji vise - nacicu ih) i nadam se iskreno da nisam razje*ao motor :S
Pouka: Ladu ne treba prati, usisavati i sredjivati ... doslo mi je opet da je zapalim
Lepo Djape rece - da bacim go*no i nadjem nesto drugo ... jedno je sigurno - vise je necu registrovati
Odsluzila je svoje - nek posluzi po NBGu do isteka registracije.
P.S. Obozavam je ... bez nje bi mi najobicnija voznja po gradu bila zaista dosadna
stojala je ta kazaljka zakucana do kraja ja vozio ko manijak - ispred zgrade za 7 minuta stigao, dizem haubu - sisti ko luda negde sa leve strane motora dole, nisam uspeo da provalim odakle al bije para. Dam kontakt, ventilator ni da mrdne! Poludeo sam, sutra cu da se zavucem da vidim jesu spale buksne (mada nemam pojma ni gde su te koje idu na termostat, termodavac, ventilator bem li ga - ne znam ni sta da gledam al kontam nema Lada mnogo kablova koji vise - nacicu ih) i nadam se iskreno da nisam razje*ao motor :S
Pouka: Ladu ne treba prati, usisavati i sredjivati ... doslo mi je opet da je zapalim
P.S. Obozavam je ... bez nje bi mi najobicnija voznja po gradu bila zaista dosadna
proveri ima li uopste vode u sistemu za hladjenje. najverovatnije je negde iscurila.
nema vode - nema ni grejanja
nema vode - nema sta da da signal termoprekidacu da ukljuci ventilator hladnjaka
termodavac za kazaljku temperature u stvari pokazuje tamperaturu glave motora a ne rashladne tecnosti, nebitno ima li je ili ne
nema vode - nema ni grejanja
nema vode - nema sta da da signal termoprekidacu da ukljuci ventilator hladnjaka
termodavac za kazaljku temperature u stvari pokazuje tamperaturu glave motora a ne rashladne tecnosti, nebitno ima li je ili ne
j***** auto bez kardana
Ipak je moja greska - ostala je bez vode - potpuno... E sad sa motorom je da kucnem u drvo sve ok (rus je to radi danas ko sat kad sam sipao vodu) ALI izgleda da je vrisnula pumpa za vodu, ili se negde zachepilo, naime vode ima al kao da je ne vrti kroz motor tako da se on opet greje. Ovih dana ce ortak da je preslepa do majstora, pa cu videti sta dalje

1.prvo napuni hladnjak do vrha i napuni ekspanzionu posudu do pola. polugu za ukljucivanje grejanja u kabini gurni do kraja u desno ka crvenom.
2.upali motor i pusti ga da radi u leru dok kazaljka temperature ne dodje malo preko pola skale. uhvati rukom gornje crevo sto izlazi iz hladnjaka. teba da bude vrelo toliko da mozes da ga drzis rukom sekundu ili dve da se ne opeces. zatim isto rako uhvati i donje crevo. pazi da ti prsti ili rukav ne zavrse u remenisi alternatora ili ventilatoru hladnjaka. verovatno je najpametnije da to donje crevo uhvatis odozdo tako sto ces da legnes ispred auta. treba da i donje crevo bude jednako vrelo kao i gornje.
3.ugasi motor i prebaci malo vecu krpu preko cepa hladnjaka i pazljivo ga otvori. postoji sansa da sikne vrela voda kad to uradis. zato je tu krpa da te ne zalije. dopuni hladnjak opet do vrha i zatvori. ekspanzionu posudu opet dopuni do pola ako treba.
4.upali motor i ponovi proceduru pod 2.
5.ako su creva jednako vrela ili postoji mala razlika u temperaturi termostat je ispravan. ako je jedno crevo bitno hladnije od drugog termostat je zaglavio u zatvorenom polozaju.
6.pusti motor da radi dok se ne upali ventilator hladnjaka ili dok se kazaljka temperature ne priblizi crvenm polju. ako se ventilator ne pali znaci da je crko termoprekidac na hladnjaku koji ukljucuje ventilator.
7. izvuci sipku za ulje i vidi kako izgled ulje na njoj. ako nije sivo ili kao majonez, sve je ok. ako vise ne izgleda kao ulje onda je crko dihtung glave.
8. voda iz sistema je negde iscurela. prati situaciju narednih dana a bi ustanovio kuda voda odlazi.
2.upali motor i pusti ga da radi u leru dok kazaljka temperature ne dodje malo preko pola skale. uhvati rukom gornje crevo sto izlazi iz hladnjaka. teba da bude vrelo toliko da mozes da ga drzis rukom sekundu ili dve da se ne opeces. zatim isto rako uhvati i donje crevo. pazi da ti prsti ili rukav ne zavrse u remenisi alternatora ili ventilatoru hladnjaka. verovatno je najpametnije da to donje crevo uhvatis odozdo tako sto ces da legnes ispred auta. treba da i donje crevo bude jednako vrelo kao i gornje.
3.ugasi motor i prebaci malo vecu krpu preko cepa hladnjaka i pazljivo ga otvori. postoji sansa da sikne vrela voda kad to uradis. zato je tu krpa da te ne zalije. dopuni hladnjak opet do vrha i zatvori. ekspanzionu posudu opet dopuni do pola ako treba.
4.upali motor i ponovi proceduru pod 2.
5.ako su creva jednako vrela ili postoji mala razlika u temperaturi termostat je ispravan. ako je jedno crevo bitno hladnije od drugog termostat je zaglavio u zatvorenom polozaju.
6.pusti motor da radi dok se ne upali ventilator hladnjaka ili dok se kazaljka temperature ne priblizi crvenm polju. ako se ventilator ne pali znaci da je crko termoprekidac na hladnjaku koji ukljucuje ventilator.
7. izvuci sipku za ulje i vidi kako izgled ulje na njoj. ako nije sivo ili kao majonez, sve je ok. ako vise ne izgleda kao ulje onda je crko dihtung glave.
8. voda iz sistema je negde iscurela. prati situaciju narednih dana a bi ustanovio kuda voda odlazi.
j***** auto bez kardana
Deo ovoga sam juce probao, sipao sam kao sto si rekao vodu do pola ekspanzionog i do vrha hladnjaka. Upalio sam auto, pustio ga da radi, kazaljka dosla malo preko pola, okrenuo sam krug oko zgrade (dakle sve zajedno nije ni 200 metara) kazaljka za temperaturu je otisla skoro u crveno. Vratio se ugasio motor, cep od hladnjaka je bio potpuno hladan da sam bez problema mogao da ga otvorim. Voda iz ekspanzionog nije se uopste spustila.
Nisam proveravao ulje i nisam pipao creva - to cu danas jos da proverim. Hvala puno na pomoci Djape
Nisam proveravao ulje i nisam pipao creva - to cu danas jos da proverim. Hvala puno na pomoci Djape
Epilog price - crevo od termostata (valjda) do bloka motora (ono malo sugavo parcence od 5-6 cm) je puklo i tu je "pisala" voda - samo ne znam zasto ja to nisam video, nego tek danas kad sam odvezo kod majstora na kanal i kad je skinuo neki poklopac ispod kartera, znaci nije da kaplje nego curi li curi. Crevo promenjeno (nisam nasao Ladino original pa smo uzeli Zastavino i skratili) i sad radi ko sat