Putovao sam ovih dana na more Ladom i evo mojih iskustava!
Auto je ovog leta bio temeljno pregledan i osvezen. Za ono sto me je interesovalo pitao sam Vas, postovane clanove foruma i u skladu sa dobijenim savetima prikrpio staru Lajku za dug put!
Zamenjeni su: glava upravljaca, prednji i zadnji amortizeri, krstovi kardana i Hardijev zglob, zupcasti kais, gumice balans stangle, filter za vazduh, promenjeno ulje u menjacu i diferencijalu i stavljen je manji volan. Tata je nekoliko meseci ranije menjao kugle na viljuskama i vrhove spona, a ja sam pred put jos uradio reglazu trapa, popravio bravu na zadnjoj haubi i podizac stakla na zadnjim desnim vratima i sundjerom nabudzio zadnje sediste koje je bilo suvise mekano.
Vozio sam od Knjazevca do Sutomora i nazad uz malo voznje po crnogorskoj obali, presao ukupno 1236 kilometara i potrosio oko 85 litara plina!
Ladilak je vozio moju cetvoroclanu porodicu i prtljag, ukupno oko 270 kilograma tezine!
Voznja je bila sasvim OK, gutala je Lajka kilometre i pristojnih i loshih puteva i nije se mnogo bunila osim na usponima gde sam na pojedinim deonicama morao da prebacujem i u drugu!
Moji dragi putnici kazu da im je bilo udobno a bilo je i meni koji inache imam dugogodisnje probleme sa kitchmom! Ledja me nisu bolela kako inace znaju da bole posle duzeg sedenja!
Put od nesto vise od 500 km u jednom pravcu presao sam za desetak sati neto teranja. Nisam zurio ponajvise zbog klinaca, ali uostalom, nasi i crnogorski putevi sa velikom gustinom letnjeg turistickog saobracaja zaista nisu za trkanje!
Problemi sa vremesnim kolima! Ah, svakako, bilo ih je taman toliko da ne bude dosadno i monotono!
Kod Cacka je pukla zadnja desna guma! Promenjeno!
Usli u Crnu Goru, dosli u Sutomore oko 7 ujutru, nasli smestaj i prilegli da se odmorimo! Oko 6 popodne meni kroz glavu proleti zlehuda misao: Uh jebem mu patku, dal sam ostavio SVETLA UPALJENA? Pojurim ka parkingu, dodjem do kola pogledam kroz prozor i vidim prekidach u polozaju UPALJENO!!!!
U meduvremenu je na parkingu stara Lajka svojoj kolekciji ogrebotina dodala jos jednu na zadnjem desnom krilu! Iskreno se nadam da je vinovnik tog nedela razbio neko svoje prednje ili zadnje stakalce jer mi visina ulubljenja na Ladi ukazuje na takvu mogucnost! I neka mu je!
Vece pre polaska resim ja da konacno zakrpim puknutu gumu! Odem kod vulkanizera i pitam moze li da mi skrpi jedan tocak za rezervu od neke polovne gume( kada mi je kod Cacka pukla guma jos jedno stotinak metara sam terao trazeci zgodno mesto da pristanem i pri tome je skroz unishtio )? On veli da ne prodaje polovne vec samo nove. Ako je tako, kad vec mora, pazarim ja DVE nove tigrove Sigure za po 39 EUR po komadu( 165/80 13 ), sa ugradnjom i montiram to pozadi!
I taman kada sam pomislio da je prici sa pneumaticima dosao kraj, na povratku, u sred kanjona Morache dozivimo jos jedno pucanje gume! I kaze meni tada zena: E Ristivoje, a ti si cak pomishljao i da uopste ne krpis onu gumu u CG vec da to uradis u SRB! Koji si ti...
Puknutu gumu sanirao sam kod vulkanizera u Raskoj!
Eto to bi bilo to! Stari auto se odlichno izborio sa svim izazovima duzeg putovanja a navise je stradao jadni akumulator zbog ljudske gluposti!
I da ne zaboravim, u celoj storiji motor nisam pominjao jer je sve bilo OK! Mogu da kazem samo to da sam ukupno dolio oko 0,8 litara ulja! Toliko je potrosila mashina kojoj dim iz auspuha obilno izlazi samo posle startovanja i u prvom minutu rada!
Evo i nekih fotografija sa puteshestvija: