1.
definitivno prvi problem je hidraulika kvacila. u 90% slucajeva prvo crkne donji cilindar a oce i gornji mada redje. sedi i placi. problem je naci kvalitetan deo. iz mog iskustva - METELLI nije los, trajao mi je 3 godine. sada mi je na autu FERODO, videcemo jeli cemu. FENOX mi je trajao 2 nedelje okruglo, neki navodno ruski oko 3 meseca. kontaktiraj Dragana iz AUTODISKONTA
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=999 011/31-66-441
hoce da pomogne, naci ce ti kvalitetan deo, cene su ok, poslace ti post expresom. mozes zameniti i sam, trebace ti neko da pomogne sa odzracivanjem sistema posle, isto kao za kocnice. savet: kupi oba cilindra, i glavni i pomocni (gornji i donji), crevo koje ih povezuje (sve su sanse da neces mocu da ga odvrnes bez ostecenja ako nije skoro skidano) i pola litra dot4 kocionog ulja. OBAVEZNO DOT4 jer sva ostala zderu gumice u cilindrina munjevito.
2. tresenje pri polasku svakako potice iz sistema prenosa. moze biti da se raspada lamela ili korpa. to ne mozes proveriti bez skidanja menjaca. ako je nesto od toga crklo, menjaj sve, korpu, lamelu i druk lager. zamajac odnesi na proveru, moze i on da bude problem.
NE OBRADJIVATI ZAMAJAC BEZ PREKE POTREBE!
ako ima riseva na zamajcu, a nisu preterano duboki (do 1mm) ne diraj nista. zamajac se obradjuje samo ako je iskrivljen a i to kad bolje razmislim, bolje ga baci i kupi drugi polovan, i tako ces ga dobiti po ceni starog gvozdja. ono, ima ga jedno 20 kila... moze od bilo koje lade 2101-07. u zavisnosti koji pogodis, moze da se desi da dobijes malo brzi motor sa malo manje obrtnog momenta ili malo sporiji a sa vise ob. momenta.
pre skidanja menjaca vredi proveriti i stanje kardana. za to ti treba kanal i da isprljas ruke jer je sve masno odozdo. uz dobru lampu treba ti 3 minuta. pregledaj hardijev zglob (djuntu, krofnu ili kako je ko vec zove), to je ono sestougaono cudo na izlazu iz menjaca. oce da ispuca guma, da se raspadne bukvalno. to trese katastrofalno. drugo je centralni nosac sa lezajem kardana. ja nisam nikad video da je crko lkezaj ali guma oko njega redovno crkava. ako mozes da mrdnes kardan kod nosaca vise od 5mm u bilo kom pravcu - menjaj. trece je nosac menjaca. nategni pajserom menjac na gore i vidi sta se desava sa gumom u nosacu pozadi ispod menjaca. ako se odvaja od metalnog dela - menjaj. cetvrto i poslednje - proveri krstove kardana. uhvatis jednom rukom prednji deo a drugom zadnji deo kardana. pokusas da okrenes u razlicitim pravcima. tako proveravas prednji krst. zatim sa povucenom rucnom pokusas da okrenes kardan u neku stranu i gledas nazad gde ulazu u zadnju osovinu. ako ima imalo lufta - menjaj.
ako treba da menjas nesto u sklopu kardana pitaj pa cu ti objasniti gde sta i kako, mrzi me sad da vise kucam.
za kvacilo isto