zdravo svima. imam (zvanicno jos uvek caletovu) 2105 '90. god, 1,3... nekoliko nejasnoca i puno ideja
1.DIFERENCIJAL
cale tvrdi da je proizvodjeno tri modela sa razlicitim brojem zuba tj. brzi i sporiji, i, kao, ovi brzi su isli u zapadnu i severnu Evropu a sporiji dolazili kod nas (kao, kod nas su losiji uslovi za voznju, ide se sporije ali se vise tereta tovari i trampili smo brzinu za snagu...). koliko modela diferencijala postoji? da li su svi istih dimenzija tj. moze li se menjati samo sustina diferencijala a da trube, poluosovine i ostalo ostanu iste (cale je, bez ikakvih problema, sa 2102 tako prebacio na nivu ali zbog ogromne razlike u ispravnosti a ne brzini)
2.MENJAC
imam cetvorostepeni, zelim petostepeni. zanima me da li su u njemu(5) prvih cetiri stepena prenosa isti kao u ovom prvom(4)? da li bi eventualnom montazom brzeg diferencijala i/ili menjaca izgubio na snazi (2-3 puta godisnje vucem relativno tesku prikolicu po prirodi tj. neasvaltiranim, planinskim putevima i tada mi treba sva snaga koju lajka ima)
3.PUSTANJE FILMOVA
razmisljao sam o nekim radikalnijim promenama (koje bi sprovodio kad lada postane samo moja) pa me zanima sta mislite o tome:
-vazdusni jastuci umesto zadnjih opruga. gledao sam nekog amera na discovery-ju kako budzi neki taksi, spustio ga je do zemlje i ugradio vazdusne jastucice. slicni su kao oni na busevima i kamionima samo manji. postoji li tako nesto na trzistu? sta mislite o njima?
-na zadnjoj klupi ima suvise malo mesta tj. prednja sedista su suvise blizu pa sam razmisljao o mogucnostima pomeranja sedista (zadnjih) u nazad. da ih skratim i uglavim izmedju zadnjih tockova, ne bi bilo mesta za vise od dva putnika ali bi se oni osecali super (po mojoj proceni). koliko bi to bilo komplikovano izvesti?
-siber
ako nadjem negde neki siber verovatno bih, bez vecih problema mogao da ga ugradim? mislim, treba iseci relativno veliki deo krova, nece li to umanjiti cvrstinu vozila?
-vrata
posmatrajuci treca (na caletovoj nivi) i peta vrata (na propaloj 2102 koja stoji u selu) uocio sam veliku moc gasnih amortizera i krenuo da analiziram mogucnost prepravljanja vrata za putnike (na 2105). ako ojacam (ZNACAJNO OJACAM) deo iznad prozora i lepo ga usrafim u krov mislim da bi vrata (uz gasne amortizere) mogla da se otvaraju na gore. mogao bih (pretpostavljam) i da skratim donji deo da bi bila laksa i da bi zahtevala manje prostora za otvaranje. sta mislite?
....
4. koje su razlike izmedju 2105 i 2107? od kad do kad se koji model proizvodio? kakva je bila paleta motora?
nadam se da ce se medju vama koji ste iskusniji od mene naci neko dovoljno uporan da odgovori bar na nekoliko mojih pitanja
nekoliko pitanja
Ne, ne, ne, ne može to tako. Prvo se predstaviš ovde:
viewforum.php?f=2
A tek onda saveti, prodaja, kupovina, i sve što ide uz to.
Sorry, pravila foruma.
Marko, možda da stavimo OGROMAN banner na vrhu gde piše - "PRVO REGISTRACIJA, POSLE KUKANJE!"
viewforum.php?f=2
A tek onda saveti, prodaja, kupovina, i sve što ide uz to.
Marko, možda da stavimo OGROMAN banner na vrhu gde piše - "PRVO REGISTRACIJA, POSLE KUKANJE!"
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- josif visarionovic
- Site Admin

Sto se tice diferencijala, postoje dva modela.
Ova prica gde se koji ugradjivao nije tacna.
Na modelima 2103,2106 i 2107 je brzi, a na 2105, zavisno od motora su se ugradjivali i jedan i drugi, jer 2105 se pravila sa 1200ccm, 1300ccm, 1500ccm, 1600ccm, 1700ccm, 1700 i.
Znaci, koju god ladu specijal da vidis, znaj da ima brzi diferencijal.
Naravno da moze da se promeni samo srce diferencijala, a da sve ostalo ostane isto, poluosovine, ceo zadnji most,....Zamena nije teska, samo treba skinuti dobose, poluosovine malo izvuci, skinuti kardan sa diferencijala i zameniti ga.
Menjac sa 5 brzina je skroz razlicite konstrukcije, ima krace hodove,.....
Ako vuces tesku prikolicu, onda je sporiji diferencijal bolji.
Ugradnja sibera je veoma moguca, a za ostalo
Bez komentara.
Ova prica gde se koji ugradjivao nije tacna.
Na modelima 2103,2106 i 2107 je brzi, a na 2105, zavisno od motora su se ugradjivali i jedan i drugi, jer 2105 se pravila sa 1200ccm, 1300ccm, 1500ccm, 1600ccm, 1700ccm, 1700 i.
Znaci, koju god ladu specijal da vidis, znaj da ima brzi diferencijal.
Naravno da moze da se promeni samo srce diferencijala, a da sve ostalo ostane isto, poluosovine, ceo zadnji most,....Zamena nije teska, samo treba skinuti dobose, poluosovine malo izvuci, skinuti kardan sa diferencijala i zameniti ga.
Menjac sa 5 brzina je skroz razlicite konstrukcije, ima krace hodove,.....
Ako vuces tesku prikolicu, onda je sporiji diferencijal bolji.
Ugradnja sibera je veoma moguca, a za ostalo
- josif visarionovic
- Site Admin

- josif visarionovic
- Site Admin