Menjac
Moderators: dejo, dejca, Miljan
-
vladimir81
Menjac
Pozdrav, u pitanju je lada 2107 1.5 menjac 5 brzina. Desava mi se kada upalim auto, izbacen je iz brzine znaci radi u leru, stisnem kvacilo necuje se nista ali cim pustim kvacilo cuje se ujanje.
Mislim da je do menjaca a zanima me vase misljenje.
Da li bi pomogla zamena ulja ili neki aditiv, odnosno neki savet
pozzzz
Mislim da je do menjaca a zanima me vase misljenje.
Da li bi pomogla zamena ulja ili neki aditiv, odnosno neki savet
pozzzz
-
vladimir81
Re: Menjac
Proletos sam dosipao ulje, rebalo bi da ima al provericu sutra pa javim kakvo je stanje. Kontao sam da promenim dvoumim se da sipam sae-90 ili 80w90
Aj da pitam i ja nesto u ovoj temi posto se tice isto menjaca... Kad je menjac u 3. ili 4. brzini cuje se tiho konstantno kuckanje ,kad se nasloni ruka na menjac cuje se glasnije. Sta bi to moglo biti ?
mene interesuje,ispada mi menjac iz pete brzine, ali salt hebli ostaje u poziciji za petu brzinu. sad menjac je otvaran, zamenjena viljuska, sinhron i zubcanik su dobri a on i dalje ispada , kao da ne moze da dohvate zupci. Sta bi moglo da bude , ako neko zna.
Ja mislim da je nezahvalno menjac popravljati, pogotovo ako majstor nagadja sta je kvar. Mnogo je manje muka i para da sa zameni drugim polovnim, jedino je problem sto su petobrzinci retki i skupi ali cetvorobrzince imas za ispod 50 e.
Ja sam tako na zastavi popravljao menjac tj. majstor je to radio i nista nije uradio. Morao sam kupiti polovan i njega namotirati.
Ja sam tako na zastavi popravljao menjac tj. majstor je to radio i nista nije uradio. Morao sam kupiti polovan i njega namotirati.
zameni se ceo set 5 brzine i nema problema, kod tebe je ostalo ono sto je bilo pojedeno...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
najverovatnije nije vracena jedna od 4 kuglice koje "drze" u brzinischnell wrote:mene interesuje,ispada mi menjac iz pete brzine, ali salt hebli ostaje u poziciji za petu brzinu. sad menjac je otvaran, zamenjena viljuska, sinhron i zubcanik su dobri a on i dalje ispada , kao da ne moze da dohvate zupci. Sta bi moglo da bude , ako neko zna.
j***** auto bez kardana
nisu kuglice, rasturio sam ga , sve kao ispravno . sad, malo su oranjeni zupci na kandzi i zubcaniku ali niu to nije razlog. Jednostavno samo jedan ipo mm se zakacuju, tako da sam izbrusio zubcanik i onu biksnu po kojoj se okrece za nekih mozda dva mm i sad lepo psauje. Plus sam razbusio otvor za sraf na viljusci , da moze dublje da gurne kandzu i sad radi perfektno.
Da se nadovezem na ovo ,slicno je... Kod mog drugara je mali problem sto kad je malo hladniji nece lako da ubaci u drugu brzinu,nekad se cuje da malo zubcanici... Kasnije normalno ulazi u 2. brzinu...
I jos jedno pitanje ... Koje ulje da koristim za menjac i diferencijal ,koja su kvalitetna(po mogucstvu marka) ,koja da ne kupujem i gde to mogu naci ovde on - line ako neko zna.... ? Hvala u napred...
I jos jedno pitanje ... Koje ulje da koristim za menjac i diferencijal ,koja su kvalitetna(po mogucstvu marka) ,koja da ne kupujem i gde to mogu naci ovde on - line ako neko zna.... ? Hvala u napred...
potrosen sinhron i/ili kandza 2 brzine
u menjac 1.8L bilo kog sae90 ulja, diferencijal 1.5L
u menjac 1.8L bilo kog sae90 ulja, diferencijal 1.5L
j***** auto bez kardana
Da li postoji razlika tu sto hocu da sipam tipa castrol 80w90w ,umesto da uzmem optimu 80w90w ... Jel postoji neka velika razlika u boljoj funkciji ili ne ?