Kondezat

Moderators: dejo, dejca, Miljan

Post Reply
vladimir81

Kondezat

Post by vladimir81 »

Zanima me da li je normalno kada upalim auto lada 2107 da na auspuh ide voda u vidu kapljica i cuje se pucketanje iz auspuha

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Kondezat

Post by Dare »

Ako radi na plin onda je normalno.

nemanjaelite
Automobil: lada

Post by nemanjaelite »

Meni se javlja na benzinu, jer ja vozim samo na benzin. Ali nema pucketanja, kako rece "vladimir81".
Trebao bih prestelovati ventile, ali da mogu naci nekog dobrog majstora, koji stvarno ume da nasteluje ladi ventile. Ne ovi majstorcici. Nisam ih, stelovao ko zna kada!?...

dejo

Post by dejo »

Nije neka mudrost na ladi preštelati ventile, potrebno je imati samo široki špijun.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

sirok spijun ili djape ako si blizu bg-a

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

Ma imam dva siroka spijuna 0,15 kupio sam od Rusa u Bubanj potoku, ali sta vredi kada tu mora iskustvo. Razmisljao sam da probam, ali nisam smeo. Konsultovao sam se sa mnogima, 99% njih su mi rekli na koji nacin se to radi, i da malo ljudi zna da ih podesi najbolje.

Ima jedna prica pre 20-tak godina, u Svilajncu covek kupio novu 2107-cu, i sada zvao kuma i jos neke rodjake, i prijatelje da casti. Kada je dosao, stari kum (mehanicar), on mu cestita i kaze da odmah dotera da mu presteluje ventile. Pazite nova lada, sa 200-300 km predjenih i da se presteluju ventili!? Malo cudno, ali istinito. Posle stelovanja lada trosila 5 litara. Moj cale, licni svedok. Kaze da nisam bio prisutan, da je nova lada sa prestelovanim ventilima, trosila 5 litara NE BIH verovao. Pricam za benzin, jer tada nije bilo plina. Samo, ko je vrhunski majstor moze ladi precizno podesiti ventile. Dobar mehanicar ne treba da bude skolovan, nego se radja talentovan....

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

aleko-2141 wrote:sirok spijun ili djape ako si blizu bg-a

Ma ja jesam u BG-u, ali lada mi je zimi u selu, videcu na prolec kada je doteram, da je oteram kod djape, da je pretrese... I da vidi moje igrarije sa karburatorima i HHO uredjajima...

dejo

Post by dejo »

nemanjaelite wrote: Ima jedna prica pre 20-tak godina, u Svilajncu covek kupio novu 2107-cu, i sada zvao kuma i jos neke rodjake, i prijatelje da casti. Kada je dosao, stari kum (mehanicar), on mu cestita i kaze da odmah dotera da mu presteluje ventile. Pazite nova lada, sa 200-300 km predjenih i da se presteluju ventili!? Malo cudno, ali istinito. Posle stelovanja lada trosila 5 litara. Moj cale, licni svedok. Kaze da nisam bio prisutan, da je nova lada sa prestelovanim ventilima, trosila 5 litara NE BIH verovao. Pricam za benzin, jer tada nije bilo plina. Samo, ko je vrhunski majstor moze ladi precizno podesiti ventile. Dobar mehanicar ne treba da bude skolovan, nego se radja talentovan....
Ništa to nije čudno da bi na novoj ladi bili nepodešeni ventili. Zato je i postojao servis na 1000 km da se sredi sve što treba.
A ta priča o potrošnji od 5 lit, to ti je šuplja priča, odnosno za malu djecu :D :D :D

veco
Automobil: lada riva 1300

Post by veco »

Lada i 5 litara mi je malo previše napuhano, možda to nije bila Lada ;)

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

Nove lade koje su stizale u ex. jugoslaviju su bile lose nastelovanje.

Mnogi pricaju, da je to stelovanje ventila specificno za njih. Cak I onaj Rus - Porosin - kaze da je mnogo lose stelovanje spijunima i plocicama, jer se to izvodi jedino ladinim komparaterom. [ https://www.youtube.com/watch?v=vqHgmS8YIFo ]

Da mogu naci nekog, ko joj zna dusu kao pok.SVILAJNČANIN, ne bih zalio para, da je podesi.

Covek cija je bila lada gore iz navedenog, jos uvek je vozi, i kune se da je tako, i ja sam nevericom to prihvatao, medjutim i cale moj svedoci....

Ima neceg u tome, gde god sam procitao na netu - svi kazu da je lada specificna po pitanju ventila....

dejo

Post by dejo »

Ljudi već godinama šteluju ventilie na ladi špijunom i sve radi ok, i mislim da nema potrebe za komparaterom.

dusan-

Post by dusan- »

kad sagori ugljovodonik (benzin, ili propan-butan, sve jedno), produkt sagorevanja, u idelanom slucaju su samo ugljendioksid i VODA, ostala jedinjenja, kao ugljenmonksid, supomonoksid, itd... su samo posledica mikroelemenata u samom gorivu, kao i loseg sagorevanja.... da pojasnim 99% izduvnih gasova su samo ugljendioksid i VODA,
to sto imas vodu u asupuhu, normalno je i za propanbutan i za benzin, a posledica je toga sto je ceo izduvni sistem hladan, pa se voda kondenzuje, kasnije kad se asuph zagreje, voda izlazi kao vodena para, to nema apsolutno nikakve veze sa ventilima

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

Naravno, da nema!!! Ko je uopste, rekao da imaju veze!? Nego sam se samo pozalio, da mi se cuju ventili, kada je u leru - nema lep rad, i da nemogu naci dobrog majstora, da to odradi!!!

Post Reply