lada 2107 podgorica ,problem sa temperaturom,ozbiljan!

Moderators: dejo, dejca, Miljan

stefanm
Automobil: ford, lada

Re: lada 2107 podgorica ,problem sa temperaturom,ozbiljan!

Post by stefanm »

ivan_lakcevic wrote:jos neki sajvet sta i kako? e da isprace mi sve od gliba i to blok motora bocu i hladnjak i pumpu...stavice mi 4nove svecice i nastelovati ventile...obrusiti glavu,staviti novi dihtung i termostat i termoprekidac...i vidjecemo kako ce se ponasat :)
kod pregrejavanih auta, tj glava, pre pocetka bilo kakvog remonta glave radi se pored vizuelnog pregleda obavezno hidro test glave. tim testom (koji i nije skup 10-20e) se proverava glava na naprsline koje mogu biti mikroskopske i nemogu se otkriti vizuelnim pregledom i otklanja se sumnja u ispravnost i tek se onda nastavlja dalje sa remontom, koji podrazumeva brusenje glave, remont ventila i vodjica zamenu gumica. ali ponavljam, prvo i osnovno je da se uradi hidro test glave
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

i ne mijesa ulje i vodu,pukao je dihtung na dio dje je kompresija tako mi je rekao
e zbog toga sam ti rekao da vidis da li izlaze mehurici u posudi za vodu
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

stefanm

Post by stefanm »

dosta cesto se mehurici jave u posudi za vodu, pogotovu kod zatvorenih hladnjak (bez cepa), medjutim kod hladnjak sa cepovima, koji zbog istrosenosti gumice na cepu ili ko zna cega vec ne dihtuju 100%, nemoze se uociti taj simptom (vazduh u posudi za dolivanje). takodje ima slucajeva da tecnost odlazi u izduvnu granu, pa se u vidu kondenza isparava i veoma je tesko i to uociti.

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

evo cekam majstora da me zovne da je preuzmem...nosio je jutros na brusenje glave...pa da je sastavi samo... :) pa cu vidjeti sta je sve na njoj otislo zbog "prvog cilindra-koji je crkao" i dihtunga glave motora... :(

drpele
Automobil: Lada Riva

Post by drpele »

Evo mog iskustva sa pregrevanjem motora. Mozda ce nekom biti od koristi a mozda i ne. Meni je to bilo prvo takvo iskustvo.Motor 2103 1.5 sa ventilatorom koji se pokrece uz pomoc kaisa i tada vozen na plin.
Zimska noc, kecem sa semafora, naravno papucica gasa do patosa. U jednom momentu mali trzaj kao da je jedna svecica na trenutak zatajila ali nakon toga auto nastavlja da vuce normalno. Nakon desetak kilometara primecujem na retrovizoru da auto puno dimi. Satnem odem iza auta ono skoro sve normalno, malo vise dima ili pare (ne znam kako bih to nazvao). Razmisljam, mozda je od plina jer je bas hladno. Nastavim dalje ignorisajuci to, kad nakon nekih desetak kilometara grenje cas ladi cas greje. Tad mi je jasno bilo da motor gubi vodu. Skala od temperature cas preko pola cas iza pola. Stanem dolijem dve litre vode koje sam imao u gepeku, ali ne bi dovoljno. Sred noci nemamgde ni da trazim. Nastavi dalje jos jedno 5 km do prve kafane, a usput skala od temperature dosla u crveno. Stanem, ugasim, i pomalo dolivam vodu. Tri flase vode je "popio" motor. Gledam oko motora uz pomoc bateriske i nigde ne mogu da uocim da curi. Upalim auto a ono gejzir na otvor od hladnjaka, dam gas a ono jos gore. Tad mi je bilo jasno gde je otisla voda iz motora i odakle prevelika kolicina pare na auspuh. Kad sam odvrnuo svecicu (cinimi se na drugom klipu) i upalio auto, voda samo siba iz cilindra. Do kuce iam jos petnestak kilometera i vec razmisljam da natocim vode koliko mogu i da dolivam usput. Ali da prvo proverim sta je sa uljem za svaki slucaj. ad sam izvadio merac a ono kao jogurt. Tad je bilo jasno da bez slepanja nema nista od toga da stignem kuci sa njom. Sutradan oteram u servis (gde rade obardu motora) oni sve to lepo srede i hvala bogu i dana taj motor me dobro sluzi. Glava je bila ekstremno kriva ali nije imala pukotine tako da posle ravnjanja bila i dalje upotrebljiva. Tom prilikom je uradjen hidro test glave, poravnata, stavljen nov dihtung glave i poklopca ventila, prestelovani ventili, zamenuto ulje i filter, koje sam ponovo nakon 200-300 km zamenuo kao i filter, lanac dotegnut, zamenjene svecice i sve je to kostalo oko 70e.

stefanm

Post by stefanm »

pravilno odradjen posao.... simptom cas ima grejanje cas nema, tj cas greje cas ladi, 100% ukazuje na neispravnost dihtunga glave...

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

mene je sve kostalo 70e isto, ruke majstor 40, dihtung 9, termostat 11,termoelemnat 5, i neznam jos sto,svecice... uglavnom oko 70 ;) ali sad je NOVO AUTO,voda u hladnjak cista i u bocu kao s cesme da je! :)

stefanm

Post by stefanm »

ivan_lakcevic wrote:evo cekam majstora da me zovne da je preuzmem...nosio je jutros na brusenje glave...pa da je sastavi samo... :) pa cu vidjeti sta je sve na njoj otislo zbog "prvog cilindra-koji je crkao" i dihtunga glave motora... :(
sta se desilo sa "prvim cilindrom koji je crkao" :mrgreen:

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

prvi cilindar nije radio.jel je glava otisla na njemu...

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

sad imas 2 lade :D sad mozes da castis forum sa koje pivo :P

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

imam svabo imam :) al ti i alkohol no no ;)

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

danas stavljene sve 4nove svecice...sad svaki cilindar radi,motor miran kao sunce,a usuo i litar ipo antifriza,da procisti rdju iz sistema...

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

batali vodu za sto su izmisli antifriz? koje svecice si uzeo?

stefanm

Post by stefanm »

ivan_lakcevic wrote:danas stavljene sve 4nove svecice...sad svaki cilindar radi,motor miran kao sunce,a usuo i litar ipo antifriza,da procisti rdju iz sistema...
:twisted:

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

bosna super,original ;)

Post Reply