KardanPower wrote:Kako znas da su ti karike otisle? Izmeri najvecu brzinu pa ce ti se samo kasti da l' su karike, prosto i jednostavno. Ne verujem da tu ulje mnogo pomaze, mozda ce malo manje da ga trosi sto kaze Dejca, ali eto kod mene trosi godinama ulje 15w40 i ja dolivam al mi nije palo na pamet da joj sipam gusce ulje pa da vidim kako ce se ponasati.
Mozes li malo da objasnis sta mi znaci to kad izmerim ''najvecu brzinu"... ?
Benzinac je takav da ce pred generalnom vuci kao lud, dok nestane
Sto se tice ulja slazem se sa Djapetom samo 15w40. Ja sipam Shell Helix 15w40 i prezadovoljan sam. Kod nas se najbolje prodaje Shell i Castrol.
Pre Shell-a sam sipao Optimu i Lajka je trosila. Sa Shell-om trosi ulje zanemarljivo.
Pa ajde Vladimire i ovaj iznad tebe (sto sklapa limuzinu cele godine ) dajte vi neko merilo ili predznak kada ce motor crknuti. Po cemu se to najlakse otkrije.
Ja kad sam imao zastavu po radu motora tacno u kilometra sam bio pogodio kad ce mu doci kraj.
djape1977 wrote:kad je topao motor stavis gde ti je najvisi ler gas a da ravnomerno radi motor
Znaci empirijski je najpreciznije!!! Ali kada tako podesim, i posle proverim stroboskopom, to bude i do 20 stepeni pre GMT!? + tegovi i vauukski regulator, kada pocnu da reaguju moze doci i do 25-27 stepeni, zar to nije puno!?
dejca, nisam ja kriv sto radim i studiram i niko nece da mi farba auto pa moram sam :p meni je motor uvek bio los jer sam ja to vozio gas u patos i kad god sam otvarao motor i sastavio isto je isao samo je posle toga ulje manje trosio, sto se tice podesavanja ugla tj paljenja ja sam stroboskopom podesavao samo kad se zategne lanac i stave nove platine i podesim na nekih 7 stepeni i auto radi ko lud a kad je sve rastelovano onda pomerim do najveceg ler gasa pa malo vratim i to je to, od ulja sam sipao svasta, lubrico-grcka, bella-banatsko veliko selo-kikinda, bergoline, optimu, modricu i na kraju nisovo, po meni je najbolje bilo bergoline i modrica.
Najbolje merilo stanja motora je merenje kompresije.....Kod mene je kompresija 10, gumice ventila su verovatno lose jer duva ali Lada ide. Nije to dizel pa da pali na kompresiju.
Najvaznije je da je kompresija na svim klipovima ujednacena pa cak i ako padne na 5-6 bara ici ce.
Sto se ulja tice ljudi su cudni, kod mene u radnju kada dodju pa kazu sipao sam Castrol jako malo trosi koje sada da sipam. Nerazumem zasto bi neko menjao marku ulja ako mu se pokazala dobra.
Bitno je postovati interval zamene ulja, napr. Viskol treba menjati po meni na nekih 4000Km, Optimu do 6000Km, Shell i Castrol do 8000Km naravno mineralna ulja. Jer ulje vremenom gubi viskozitet. Ko vise vozi gradsku voznju interval zamene bi trebao biti cesci.
E sada Dejca sto se tice zastave ona se nemoze porediti sa ladom mada je polovna skuplja zastava. Veoma je bitno nabaviti kvalitetne delove, a ima ih, i nisu jeftini ko hoce kvalitet.
Naravno za Ladu ima dosta vise delova nego za zastavu, mislim ima i za zastavu ali je to sve mala privreda i nista nevalja i zato auto izbije na los znak.
Ja paljenje stelujem na osecaj nikako stroboskopom