LOVATO prekidac

Moderators: dejo, dejca, Miljan

Post Reply
Spartanac86

LOVATO prekidac

Post by Spartanac86 »

Za sta sluzi ona R lampica / polozaj dugmeta na LOVATO prekidacu??
'Gas' i 'B' znam za sta sluzi :D

Ako hocu da prebacim sa benzina na gas da li je najbolje da ga prvo stavim u taj 'R' polozaj pa vozim malo dok ne pocne da se zaustavlja pa tek onda prebacim na gas, ili se to radi drugacije? Mogu li recimo odmah prebaciti direktno na 'Gas' bez tog 'R' polozaja...U servisu su mi rekli da obavezno cekam dok izadje benzin iz sistema, pa tek onda ukljucim gas...Medjutim posle kad hocu da vratim na benzin prvo treba neko vreme dok ga povuce, a onda trza, pa tek posle radi normalno. :? :?

I da vam ispricam moje iskustvo sa ugradnjom plina, radio sam kod cuvenog Tomazelija i kaze mi onaj njegov decko ne valja razvodna kapa, ruka i platine odi da ti to majstor promeni, nasteluje paljenje, pa da moze lepo ler gas da se namesti jer 'kasni struja'?? Sta je s ovim hteo da kaze?
Kupim ja sve to odem kod ovog mog, a on nece ni da cuje da menja bilo sta i kaze da je sve novo stavio posle generalke i 'sve radi' kao sto vidis. Ja mu kazem da je ovaj iz servisa rekao da motor mnogo drma u toku rada, ovaj mi kaze pa to je normalno nemaju oni pojma...I sad ja ne znam sta da radim, ajde kapu i ruku mogu i sam da namestim, ali ne bih da ja stelujem platine...
Na gas radi na leru oko 300 obt hladan, posle se digne na 1000 obr. Jel to dobro?

djape1977

Post by djape1977 »

e daj stvarno vise skapiraj da hladan motor bez sauga nece nikad da radi normalno. trese se, gasi se, ne prima gas...dok temperatura motora ne stigne do 1/3 skale MORAS da koristis sauh. kako se zagreva spustaj/doziraj saug tako da ler bude oko 1000o/min. tek od 1/3 skale za temperaturu je normalno ocekivati da radi bez sauga.
j***** auto bez kardana

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Kod lade kada je motor hladan i leti na +50 stepeni celzijusa, mora da se povuce saug.

Inace majstor za plin je sve lepo objasnio, a ovaj poslasticar sto ti je radio generalnu nema pojma.

Platine moraju da budu nastelovane na 0.5, kapa ruka i kablovi moraju biti novi, svecice takodje.

Kade je sve savrseno nastelovano, onda se steluje plin. I ne sme da prekida u radu. Kada radi na leru, da ti tako lakse objasnim, stanes kod auspuha nazad i ne smes da cujes prekide i puckanja. Mora da radi ujednaceno.

Spartanac86

Post by Spartanac86 »

Pa nisam bas stajao pored auspuha, ali cini mi se da ne prekida mnogo kad je zagrejan...
Znaci razlikuje se podesavanje platine za benzin i za gas? Za benzin je 0.4, znaci za plin treba da bude malo ranije paljenje??
A opet ako se nasteluje na ranije, moze li raditi normalno i na benzin ukoliko se slucajno ukaze potreba?

Ja sam sam namestio kapu i ruku, a platine nisam dirao...Ma nije mi jasno zasto ovi sto rade plin nece i paljenje da nasteluju, nego me salju na pedeseto mesto :roll:

djape1977

Post by djape1977 »

zato sto su stoka repata. najnormalnija stvar je da nasteliju paljenje. pa to je 2minuta posla.

skini razvodnu kapu (ne diraj kablove) uhvati za razvodnu ruku i pokusaj da pomeris razvodik levo desno (ne da ga okreces) ako se mrda onda je dobio luft u osovini i mora da se zameni. to je dosta cest kvar i ume da zeza iz sve snage.
j***** auto bez kardana

Spartanac86

Post by Spartanac86 »

mislim da nema luft...

a cime se meri razmak izmedju platina, mislim kako da znam dal je bas 0.5mm?

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Vidim da se rastegla prica oko plina i benzina pa reko da pitam i ja nesto :) Dok nisam zamenio platine, svecice, filtere .... auto je radio boz me sacuvaj. Sad kad sam promenio sve auto radi super, pali na plin bez frke itd...

Interesuje me da li opet moram da ga vozim tamo gde je stavljen plin da ga nasteluju? (posto ja koliko vidim on je savrseno nastelovan i bez da ga vozim sad kad je sve novo)
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Extra :) Jedna briga manje na pameti :D
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

ldjuras

Post by ldjuras »

Spartanac86 wrote: Ma nije mi jasno zasto ovi sto rade plin nece i paljenje da nasteluju, nego me salju na pedeseto mesto :roll:
Verovao ili ne popriličan broj njih pojma nema da ti našteluje paljenje ili bilo šta drugo da pogleda ako ti po ugrađenom plinu auto neradi kako treba.Iz tog neznanja ti govore kupi,kupi,kupi sve što misle da ima veze sa tim problemom šalju te kod drugog po principu muko moja pređi na drugog u nadi da će taj da ti reši problem i da mu se više nećeš vratiti.To ti pričam iz veoma lošeg ličnog iskustva sa njima pa čak i sa automehaničarima koji su nalazili sve moguće kvarove na njemu,promenio sam sve oko struje (kablovi, svećice, ruka,kapa,razvodnik,platina) auto ide isto, onda loše su ventili podešeni, prešteluj ventile ono opet isto, onda je do isparivača, zamenismo i isparivač kad zamisli opet isto, pa onda sledeća konstatacija nevaljaju ventili (plinski i benzinski) zamenismo i to kad opet isto a sve to naravno po mom džepu, i tako je sve išlo dok nisam naletio slučajno na jednog drugara koji se na moje muke samo nasmejao, uzeo šrafciger i podesio vazduh na karburatoru i tako me rešio problema, dok su me gore pomenuti automehaničari ubeđivali da karburator nema veze kad ideš na plin, da na njemu nema šta da se dira.
Naravno neprozivam sve majstore, naravno ima među njima ljudi koji stvarno pošteno odrade posao i nećeš mu izaći iz servisa dok sve neradi kako treba ali takvih je nažalost sve manje i teško ih je pronaći.

Post Reply