Lezaj

Moderators: dejo, dejca, Miljan

Post Reply
Sale

Lezaj

Post by Sale »

Evo mog problema:
Riknuo lezaj zadnjeg tocka(2107). lezaj i nije toliko skup,nabavio sam ga za 400din ali ruke su problem...Isprva sam mislio da bih to mogao i sam zameniti ali kada sam se malo raspitao kod majstora rece mi da je zamena izuzetno komplikovana i kosta oko 2000din.Naime po recima tog majstora i jos jednog zamena kod Lade i kod Moskvica su im uvek predstavljale glavobolju...morala bi da se skida poluosovina da se zagreje lezaj,pa tek onda da se zagreje novi i da se sa lakocom namontira...kaze na silu to nikako nece ici!!!!
Zanimaju me misljenja i da li je neko imao slican problem i kako je to resio :) Pozdrav

Bax-Lada 2107

Post by Bax-Lada 2107 »

Kod zamene lezaja nije potrebno grejanje istog.Ja kada menjam uglavnom kupim ilezaj i metalni prsten koji ga drzi.
Bruselicom iseces prsten , aonda ga na nakovanju iseces sekacem ili nekim drugim predmetom, kako bih razcvetao ,sve dok ne pukni.
Izvuces lezaj , stavis nov i nacukos nov prsten.
SRETA RAD :arrow:

Sale

Post by Sale »

Ok,pokusacu tom metodom ako kazes da kod tebe uspeva...Hvala!

Bax-Lada 2107

Post by Bax-Lada 2107 »

Menjao sam i sebi i drugima!

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

I ja isto tako menjam. Ne pocinji dok ne kupis prsten. Ja uvek imam nekoliko tih prstenova u rezervi. Lepo ga raseces do kraja i samo malo obratis paznje da ne zaseces poluosovinu i nabacis novo sve i to je to. Kakva komplikacija, lako je.
Naravno ako lako skines dobos, tako sto odignes auto na klocnu ( samo taj zadnji kraj, a pod prednji podbaci nesto da ne krene u napred).
Upali ladu, povuci saug na najjace, ubaci u prvu i pusti kvacilo, da se tocak koji je podignut vrti. Zatim nekoliko puta jako stisni kocnicu da provrti dobos i sam ce spasti. Malko ocistis onaj deo gde dobos naleze na glavcinu i naravno pre svega odvrnes ona dva mala sarafa kljucem osam ili nekim klestima sto drze zavrnut dobos.

hura

Post by hura »

A zar se dobosi ne draze srafovima od tocka a ta dva mala pipka samo sluze kao vodjica za stavljanje felne :?:
To Sam Ja Mare

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Ne drze se dobosi na srafovima od tocka, srafovi kroz njih samo prolaze, a srafe se u glavcinu. Isto i ti mali srafovi koji drze dobos se srafe u glavcinu.

hura

Post by hura »

pa to sam i mislio da prolaze kroz dobos.. ali.. naravno moras ta dva mala pipka odvrnuti!! ali cesto se vrlo tesko odvrcu.... :?
Zato sam ih i izbacio hehe sad te rupice dobro sluze da se pricvrste distanceri :D :D
To Sam Ja Mare

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

I nema potrebe da se stezu iz sve snage,a uostalom nisu skupi i mogu da se kupe novi.

Napisao sam kako se skidaju dobosi da ih ne bi covek skidao kao kod drugih automobila i lupao cekicem. Na ladi su dobosi od aluminijuma i lako ce iskrzaju ako se lupaju cekicem.

Ovaj nacin sto sam napisao je najlaksi i najbrze se skine dobos bez ostecenja.

Sale

Post by Sale »

Ok,hvala najlepse pokusacu tako,pa javljam kako je bilo... 8)

Post Reply