Imam ladu 2107, 91 godiste, uradjena generalna pre 2 godine, ne trosi ulje, motor je sasvim u redu. Pre godinu dana ugradjen je novi karburator (klasicni bez el.dizne posto je takav i bio na motoru pre zamene), znaci stavljeno je sve originalno.
Problem je sledeci:
Motor startujem normalno bez problema, na pola kljuca, pali besprekorno. Motor radi bez trzavica ili bilo cega drugog, ali, cim temperatura motora predje 82, 83 stepena C9 u letnjem periodu) motor pocinje da trokira, nema dotoka goriva (to sam kasnije ustanovio) i ugasi se. Onda izadjem iz auta , malo nadrukam goriva na pumpi za gorivo i opet krenem ali je to kratkog daha, opet se ugasi posle 100-200 metara, tako da moram da cekam dok se motor ne ohladi da bih krenuo dalje sa voznjom. To mi se desi najcesce u gradskoj voznji kada se temperatura motora poveca. Na otvorenom putu se to ne desava, jer se motor dobro hladi na otvorenom. U zimskom periodu kad su bile niske tempereture vazduha(-7 C), motor se nije gasio u gradskoj voznji iako je temp.motora isla i preko 85C. Cim se malo poveca temperatura vazduha , kao sto je sada oko 5-6C, motor se gasi cim se ugreje. Temperatura motora nikad ne ide preko 90C ma kako ga ja forsirao zimi. Motor se ne pregreva.
Zamenio sam membrane na pumpi za gorivo , ali je opet ista situacija. Da li da kupim novu pumpu za gorivo ili sta vec? Hvala unapred na pomoci.
Problem, pumpa za gorivo ili sta vec?
Moderators: dejo, dejca, Miljan
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Re: Problem, pumpa za gorivo ili sta vec?
Pumpa 100% pregreva se jer taj karb nema povratni vod i po gradu u kreni-stani voznji druka u prazno, membrane se razvuku od toplote i izgubi pritisak.
Pokušaj sa tanjim dihtungom. Možda je protok pumpe na samoj granici i kad se ugreje ostaješ bez goriva. Probaj da nadrukaš gorivo dok ne napuni karburator pa izvadi crevo od pumpe u neku flašu da vidiš koliko će da izbaci dok se ne ugasi. Meri i vreme pa da probamo da izračunamo protok. Pritisak pumpe bi trebao da bude 0.22-0,30 bar.
langsam, aber sicher
Pokusacu sa novom pumpom za gorivo, pa cemo videti sta se biti. Hvala na savetima