Zupcasti kais zamena.

Moderators: dejo, dejca, Miljan

Post Reply
dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Zupcasti kais zamena.

Post by dejca »

Trebao bih menjati kas zupcasti na ladi, pa reko da to probam sam da uradim ako nije previse tesko. Na 101 sam ga sam menjao. Ako postoji takva tema dajte link, u podforumu 2107 je nema.
Ako je neko to radio a sigurno jeste neka napise neko upstvo kako i sta da gledam i radim, gde se nalaze reperi koji su bitni? I jos bih trebao menjati i semeninge radilice, bregaste osovine i male bregaste osovine. Da bi se semeninzi zamenili dali je potrebno skidanje hladnjaka i prednje maske da bi se moglo prici ili nije potrebno to skidati?

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Re: Zupcasti kais zamena.

Post by Milan 2107 »

skine se gornja zaštotna plastikaimaš gore jednu maticu i dole dva šarafa, poželjno je da se prvo skine ventilatora a i ne mora ja sam mijenjao i bez skidanja ventilatora, zatim se skine plastika okodonje remenice 2 ili 4 šarafa više se ne sjećam tačno mogu provjeriti ako treba, zatim dovedeš motor u "fazu" imaš tačku na bregastoj i ta tačka treba da se poklopi sa kako ti kažeš reperom koji je odmah uz brezon za koji je bila zašarafljena gornja plastika, na radilici imaš na remenici oznaku zub na unutrašnjoj strani i na vanjskoj odlivena ima oznaka i to se treba poklopiti sa linijom na plastici koja je ostala na bloku i koju je malo teže skinuti ali nisam siguran da je treba skidati,

dalje povjeriš ima li oznake za 3. remnicu što pogoni uljnu razvodnik i pumpu za gorivo ako ima onda ok pratiš oznaku ako nema uzmi malo bijele boje i napravi sebi oznaku da ne bi morao kasnije paljenje ponovo štelovati , inače možeš je okrenuti kako ti volja samo što se kasnije mora paljenje štelovati vaditi razvodnik okretati osovinica ......

na kraju odpustiš španer izvučeš remen provjeriš štaner provjeriš da lu je dobro stegnut centralni šaraf 27mm koji gadrži voli da se odpusti .... i montiraš sve nazad
;)
potrudiću se da ti do večeras nabacim slike iz autodat-e

za skidanje semeringa radilice biće malo teže to nisam radio samo skidanje remnice je ponekad problem ove ostale idu lako samo ih odpusti dok je remen na autu na trzaj i pazi da ti ne prezupči pri tom mada nije ni neki problem ne može polupati ventile čak i kad bi je vozio tako
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

dejca

Post by dejca »

Hvala ti na ovom savetu. Kais bi uspeo da promenim sigurno ali menje semeninga mi je malo problem. Skroz je dole, kada sam je kupio tada su menjani svi semeninzi i cinimise da je majstor pricao da je morao i hladnjak i masku skidati da bi prisao.
Ono sad je otoplilo i ulje vise nema da kaplje, ali bolje da ga promenim nego da cekam tako i sledecu zimu.

dejca

Post by dejca »

I kako mi je majstor otkazao ljubav moracu sam da menjam kais i lager. Semeninge nebih dirao da vidim kako cu sovim proci.

Post Reply