Kad je hladan jedva ulazi u prvu i drugu brzinu
Moderators: dejo, dejca, Miljan
-
LadaRiva2013
- Automobil: Lada
Kad je hladan jedva ulazi u prvu i drugu brzinu
Toliko tesko ulazi da mislim da cu da polomim menjac. Kad se ugreje posle nekoliko kilometara (2-3) ili 5 minuta rada lakse ulazi u te brzine.
Ulje u menjacu mozda nikada nije ni menjano a lada mi je 91 godiste.
Ulje u motoru je menjano pre oko 6-7 godina.
NE znam da li je ulje problem ili nesto drugo, ili to je to tako normalno.
Ulje u menjacu mozda nikada nije ni menjano a lada mi je 91 godiste.
Ulje u motoru je menjano pre oko 6-7 godina.
NE znam da li je ulje problem ili nesto drugo, ili to je to tako normalno.
- KardanPower
- Automobil: Lada 2107
Re: Kad je hladan jedva ulazi u prvu i drugu brzinu
Pod hitno kolega da si sidjes u kanal i zamenis ulje u motoru, menjacu i diferencijalu. Diferencijal ne pominjes, ali bih ti preporucio da i to odradis i miran si. Ulje za motor ajde i nece mu biti nista sto nije menjano toliko dugo, ali menjac je gadna stvar kad se po*ebe. Znaci taj pazar te nece izaci vise od 40e, a mnogo ces da pomognes Ladi da te jos duuuugo sluzi. I pravilo No1. Nemoj slusati price o tome kako se ulje u menjacu nikada ne menja! To su obicne gluposti, tako pricaju samo oni sto nemaju kefalo za aute.
Ulje za motor 15w40, za menjac i diferencijal 80w90 i za tebe nema zime. Gledaj da izbegnes ulja domace proizvodnje, ali isto tako i kopije stranih markiranih. Sta da ti kazem vise,...., nadam se da ces na ovaj nacin resiti problem a i mnoge potencijalne. Pozdrav i javi sta si radio!

Ulje za motor 15w40, za menjac i diferencijal 80w90 i za tebe nema zime. Gledaj da izbegnes ulja domace proizvodnje, ali isto tako i kopije stranih markiranih. Sta da ti kazem vise,...., nadam se da ces na ovaj nacin resiti problem a i mnoge potencijalne. Pozdrav i javi sta si radio!
Covek koji zna mnogo vise od nas o ulju i ima blog o uljima, a i clan je nekoliko foruma, nema lose misljenje o nasim uljima, pogotovu o Fenix-u...
Evo njegovo misljenje o Fenix ulju, a ima i o svim uljima... http://motornaulja.blogspot.com/2009/09 ... -oils.html
Evo njegovo misljenje o Fenix ulju, a ima i o svim uljima... http://motornaulja.blogspot.com/2009/09 ... -oils.html
Samo Samara Srbina Spasava
-
LadaRiva2013
E hvala vam mnogo na savetima. Meni su upravo tu pricu pricali da se u menjacu nikada ne menja ulje. Za motor znam da treba da menjam, ali ono su me zajebali jer bsam hteo pre dosta godina da i u menjacu zamenim, ali taj majstor niej hteo da radi, valjda malo mu para.
Nisam ni znao da treba i u tom diferencijalu da se menja ulje.
Hvala za link, pregledacu koja ulja da kupim
Nisam ni znao da treba i u tom diferencijalu da se menja ulje.
Hvala za link, pregledacu koja ulja da kupim
-
LadaRiva2013
Samo je problem sto ja nista ne znam gde se sta menja, sam bih odavno zamenio ta ulja ali nemam pojma gde i koji sraf da odvrnem a i plasim se da ako ne vratim kako treba da ce da curi ili nesto poje*e :)_
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
kod mene na aleku se menja na 60k ili ne znam na koliko godina, sve lepo pise kad treba
Jao kolega tvoja lada jos i ide dobro, ajde sto u menjacu i nije zamenjeno ulje ali u motoru je ulje prestaro i to menjaj odmah. 
Za zamenu ulja u menjac kada legnes ispod auta sve ce ti se kasti samo. Ulje za ispustanje se nalazi sa donje strane a ulje za dolivanje sa desne ili leve strane menjaca jer sam ga i ja kod mene menjao pre 4 godine pa se i nesecam sa koje strane bese.
Za sipanje novog ulja u menjac bice ti potrebno crevo duzine oko 2m. i levak za to crevo. Ulje ces sipati sve dok na isti otvor ne procuri, kada procuri to je to, zasrafi sraf i teraj. Naravno sraf pritegni normalno nemoj iz sve snage pa posle nekog vremena proveri sraf ako nema curenja to je to.
Za zamenu ulja u menjac kada legnes ispod auta sve ce ti se kasti samo. Ulje za ispustanje se nalazi sa donje strane a ulje za dolivanje sa desne ili leve strane menjaca jer sam ga i ja kod mene menjao pre 4 godine pa se i nesecam sa koje strane bese.
Za sipanje novog ulja u menjac bice ti potrebno crevo duzine oko 2m. i levak za to crevo. Ulje ces sipati sve dok na isti otvor ne procuri, kada procuri to je to, zasrafi sraf i teraj. Naravno sraf pritegni normalno nemoj iz sve snage pa posle nekog vremena proveri sraf ako nema curenja to je to.
-
LadaRiva2013
Dao mi drug knjigu o Ladi, ima apsolutno sve 
Kad sam kupio i ja ladu odmah sam kupio i knjigu. Imalo to ranije u knjizarama.
Da tu u toj knjizi ces naci sve sto te zanima.
Da tu u toj knjizi ces naci sve sto te zanima.
- KardanPower
Ima sve, samo sto takva ulja sto tu pisu vise ne postoje.
-
LadaRiva2013
Zamenio ulje u menjacu i diferencijalima ali i dalje tesko ulazi u prvu i drugu brzinu.
Ponekad kao da treba nesto da se slomi da udje. Drukam kvacilo ali nista, jedino malo pomaze da se prebaci u 3 ili 4 pa tek onda u prvu.
Kad je ugasen ulazi mnogo lakse
Ulje je neko domace 80-90w
Update
Drug mi rekao da je verovatno lamela zajedno sa kosem i lezajem problem
Ponekad kao da treba nesto da se slomi da udje. Drukam kvacilo ali nista, jedino malo pomaze da se prebaci u 3 ili 4 pa tek onda u prvu.
Kad je ugasen ulazi mnogo lakse
Ulje je neko domace 80-90w
Update
Drug mi rekao da je verovatno lamela zajedno sa kosem i lezajem problem
- KardanPower
Ulje nije sigurno vise problem, sad je to vec mehanika a to moras kod majstora da ti tacno kaze sta je riknulo, da ne lutamo mi od kulina bana pa nadalje.
Ma otisao je menjac ali opet neka proveri majstor. Polovni nisu skupi, do 5000 din.
http://www.kupindo.com/Automehanika/105 ... orostepeni
http://www.kupindo.com/Automehanika/121 ... ENJAC-LADA
http://www.kupindo.com/Automehanika/105 ... orostepeni
http://www.kupindo.com/Automehanika/121 ... ENJAC-LADA
-
LadaRiva2013
Aj oteracu kod majstora pa javljam
nije otisao menjac (osim ako ga nisi skrljao sileci se sa brzinama) nego je pukla neka od oprugica u korpi kvacila. resenje, kad se otvori stavi neki firmiran set(komplet) i vozaj 100 000 bez muke...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "