Alu felne 14 Pomoc !!
Moderators: dejo, dejca, Miljan
Alu felne 14 Pomoc !!
Hitno mi treba savet da li mogu 14" felne na ladu 2107 bez nekog menjanja ,doterivanja... Ako moze ,koje bi onda dimenzije guma trebale ?? Hvala u napred !! 
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: Alu felne 14 Pomoc !!
Opet sajt 'drive2', podesis lepo u pretrazi lada-felne i gledas sta su ono stavljali, da li ima distancera sta treba, treba ti samo zivaca i da te drzi mesto da bi sve pregledao 
Ne znam ruski.. Da li je neko mozda stavljao 14" felne na ladu... ??
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Slike vrede hiljadu reci 
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Moze,ja sam stavljao na 2105 175-64-14,tj.od lajke 112.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Ja sam stavljao i nazad ih i sad koristim i mnogo je lepša lada sa njima
Napred nisam mogao jer su zakačivale činimi se u balans štanglu, koje su dimenzije bile nesećam se dali behoše 185/70 ili 185/60
Napred nisam mogao jer su zakačivale činimi se u balans štanglu, koje su dimenzije bile nesećam se dali behoše 185/70 ili 185/60
moze i 15", samo da potrefis pravi ofset, sirinu felne i dimenzije gume
j***** auto bez kardana
sto djape kaze logicno je da moze, sto veca felna trebace ti nizi profil gume i da pazi na sirinu iste... u sustini ako hoces vecu felnu a da velicina tockova bude ista samo smanji profil gume u odnosu na povecanje felne... a isto tako moguce je povecati i felnu a da profil gume ne smanjis sve dok je to fizicki izvodljivo... ali po meni licno je najbolje samo povecati felnu i smanjiti profil kako bi velicina tocka bila kao fabricka kako kilometar sat ne bi lagao...
Drive with style,drive like a BOSS,drive Old school
Da nebi kilometar sat lagao? I kako mu to ide, ako je manji prečnik valjda će pokazivati da ide brže a sa većim prečnukom sporije ili je obrnuto.
vidi sad ovako, kad ja koji sam rodjen '77 treba da ucim vas koji ste rodjeni 90tih kako se koristi internet...
prvo otvoris internet explorer, google chrome, mozilla firefox ili sta vec koristis da bi dosao recimo na ovaj forum.
da ne karikiram dalje, http://www.tyresave.co.uk/tyresize.html pa lepo ukucas sa jedne strane ono sto je fabrika 165/80/13. a sa druge ono sto bi hteo. ako je razlika veca od 10mm, trazi manje gume. mozes recimo komotno da stavis 185/65/14, to ti je 2mm veci precnik od fabrickog tocka, a mozes i 185/60/14, to je 14mm manje, nece nista da skodi.
sledeci korak je ofset
prvo naucis sta je ofset http://www.raceandroad.com/technical-he ... ffset.html
zatim otvoris http://www.1010tires.com/Tools/Wheel-Offset-Calculator pa sa jedne strane ukucas ladin fabricki tocak 5 inch-a sirine ofset (ET) 28, a sa druge ono sto bi hteo da stavis. 6x14 et 40 recimo ne moze, jer ce da bude 25mm sira ka unutra i zakacinjace sigurno. 5,5x14 et 25 moze, jer ce da bude izbacena napolje za 9mm sto je ok.
takodje, napred racunaj da ce i za 90% felni trebati dodatni distancer od 5mm jer lada ima dvoklipne celjusti pa je sama kociona celjust izbacena napolje vise nego na fiatima, od kojih ces najverovatnije uzeti felne. to znaci da odmah mozes da oduzmes 5mm od ET-a koji je oznacen na felni. tako recimo et25 efektivno postaje 20, u prevodu ide tocak napolje za dodatnih 5mm sto ce vec verovatno kaciti, dakle moras da gadjas felnu 5.5x14 et 30, a sa 6x14 si vec u problemu koji god da je ET jer se blizis granicnim vrednostima ili sa unutrasnje, ili sa spoljne strane.
ja sam na ladi vozio 7x15 et 25 ali sa gumama 195/50/15 sto je vec dosta manji precnik tocka, 2cm, pa je problem zakacinjanja za rubove donekle smanjen ali je i dalje bilo kacenja kad sedne cetvoro u auto.
takodje, NE uzimaj felne sa rasponom 4x100 ili centralnom rupom koja nije 58.1mm, moraces da radis adaptere, kupujes plivajuce srafove ili siris centralne rupe.
koje god alu felne da uzmes, MORAS uzeti duze srafove bar za 10mm, jer su ladini kratki.
sve ovo si mogao saznati koristeci "search" funkciju foruma i google
prvo otvoris internet explorer, google chrome, mozilla firefox ili sta vec koristis da bi dosao recimo na ovaj forum.
da ne karikiram dalje, http://www.tyresave.co.uk/tyresize.html pa lepo ukucas sa jedne strane ono sto je fabrika 165/80/13. a sa druge ono sto bi hteo. ako je razlika veca od 10mm, trazi manje gume. mozes recimo komotno da stavis 185/65/14, to ti je 2mm veci precnik od fabrickog tocka, a mozes i 185/60/14, to je 14mm manje, nece nista da skodi.
sledeci korak je ofset
prvo naucis sta je ofset http://www.raceandroad.com/technical-he ... ffset.html
zatim otvoris http://www.1010tires.com/Tools/Wheel-Offset-Calculator pa sa jedne strane ukucas ladin fabricki tocak 5 inch-a sirine ofset (ET) 28, a sa druge ono sto bi hteo da stavis. 6x14 et 40 recimo ne moze, jer ce da bude 25mm sira ka unutra i zakacinjace sigurno. 5,5x14 et 25 moze, jer ce da bude izbacena napolje za 9mm sto je ok.
takodje, napred racunaj da ce i za 90% felni trebati dodatni distancer od 5mm jer lada ima dvoklipne celjusti pa je sama kociona celjust izbacena napolje vise nego na fiatima, od kojih ces najverovatnije uzeti felne. to znaci da odmah mozes da oduzmes 5mm od ET-a koji je oznacen na felni. tako recimo et25 efektivno postaje 20, u prevodu ide tocak napolje za dodatnih 5mm sto ce vec verovatno kaciti, dakle moras da gadjas felnu 5.5x14 et 30, a sa 6x14 si vec u problemu koji god da je ET jer se blizis granicnim vrednostima ili sa unutrasnje, ili sa spoljne strane.
ja sam na ladi vozio 7x15 et 25 ali sa gumama 195/50/15 sto je vec dosta manji precnik tocka, 2cm, pa je problem zakacinjanja za rubove donekle smanjen ali je i dalje bilo kacenja kad sedne cetvoro u auto.
takodje, NE uzimaj felne sa rasponom 4x100 ili centralnom rupom koja nije 58.1mm, moraces da radis adaptere, kupujes plivajuce srafove ili siris centralne rupe.
koje god alu felne da uzmes, MORAS uzeti duze srafove bar za 10mm, jer su ladini kratki.
sve ovo si mogao saznati koristeci "search" funkciju foruma i google
j***** auto bez kardana
Ljudi ,centralna rupa lade iznosi 58,5mm ili gresim ?? 
na tvojoj 2107 je glavcina 58.1 ali je rupa u felni 58.5 zbog niklovanog centralnog poklopca
j***** auto bez kardana
ja imam napred gume 165 70(ili 65) 14 i ne zakacuju nigde. felne su od fiat regate
Da li bi moglo od golfa da se stave felne na ladu, raspon rupa 4x100, neznam kolika je sredisnja rupa ?