Koje svećice?

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Alekre

Post by Alekre »

Evo kako su mene ucili u skoli:
Ugao predpaljenja, koje je propisao proizvodjac i koji se povremeno kontrolise i podesavam, u toku rada nije konstantanm, nego se automatski menja u zavisnosti od broja obrtaja i opterecanja motora, Za to sluze vakuumski i centrifugalni regulatori ugla predpaljenja.

Centrifugalni regulator menja ugao predpaljenja u zavisnosti od broja obrtaja. Za vratilo razvodnika spojena su dva tega koji se radijalno pomeraju i to utoliko vise ako broj obrtaja veci. Njihovo pomeranje zakrece bregove oko vratila i to u smeru obrtanja tako da se menja ugao predpaljenja, Sto je veci broj obrtaja, ugao predpaljenja je veci. Onda, znate vec ima one opruge sto vracaju tegove u prvobitni polozaj.

Vakuumski regulator podesava ugao pretpaljenja u zavisnosti od oterecenja motora: ukoliko je opterecenje manje, utoliko je ugao pretpaljenja treba da bude vece. Kao mera opterecenja sluzi potpritisak u usisnoj grani odnosno u karburatoru na mestu u blizini leptira. Sto je opterecenja manje, veci je potpritisak. Ako nekoga zanima kako ovo radi, napisacu.

Zasto kada ozubljujes motor uvek ugao predpaljenja stavis na nulu? Kapiras? Dakle fora je da se varnica baci u pravom trenutku i zapali smesu.

Alekre

Post by Alekre »

Ali to su razliciti sistemi za regulaciju ugla predpaljenja :wink:

Vidi ovako, centrifugalni regulator menja ugao u zavisnoti od broja obrtaja. Kao sto sam gore napisao, ponovicu: Dva tega se radijalno pomeraju ukoliko je broj obrtaja veci. To pomeranje zakrece bregove oko vratila i to u SMERU OBRTANJA, tako da se menja ugao predpaljenja.

Za vakumski glasi sledece:

Podesava ugao predpaljenja u zavisnosti od opterecenja motora. Kao mera opterecenja se koristi podpritisak u usisnoj grani. Sto je opterecenje manje podpritisak je veci. Pomocu jednog creva, taj potpritisak se prenosi u komoru u kojoj se nalazi membrana. Ista je jednom polugom spojena sa nosacem platinskih dugmadi. Pri smanjenju opterecenja, ili, povecanju podpritiska, membrana povlaci sipku koja obrce nosac platinskih dugmadi u SMERU SUPROTNOM KAZALJKE NA SATU.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Bas tako kao sto kaze Alekre, centrifugalni korektor ga pomera na ranije u zavisnosti od broja obrtaja, a vakuumski na kasnije u zavisnosti od opterecenja, tj. podpritiska.

Alekre

Post by Alekre »

Naucise me nesto u tehnickoj... Nego, nikada nisam video vakuumski regulator, samo u skoli na slikama.

Miljan

Post by Miljan »

Stariji tipovi razvodnika nemaju vakuumski, samo centrifugalni.

deckyNS

Post by deckyNS »

Ja koristim one trokrake NGK... super radi...

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Evo na otprilike 24.000 NGK i dalje su perfektne. Moja preporuka svima 8)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Red je da menjas, pogotovo ako vozis na plin.

Miljan

Post by Miljan »

Ja sam posle standardnih (BP6ES), stavio iridijumske BPR6EIX, 45 eura su 4 komada, a nalazio sam cene i do 60 eura 4 komada (a u Hrvatskoj su i do 70 eura), odlicne svecice, kazu da traju i do 100000 km.

deckyNS

Post by deckyNS »

Koje su bolje, NGK ili BOSCH?

Miljan

Post by Miljan »

NGK, naravno, mnogi imaju sa BOSCH-om losa iskustva.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Meni su se BOSCH iridijum + ima neku oznaku... pokazale mnogo bolje od NGK BP6ES.

Koristan link i interesantan link: http://www.kovacsauto.hu/fs_main.php?fs ... gk_gyertya

ili

http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=18458

deckyNS

Post by deckyNS »

Kako da ih prepoznam kad su kao preslikane jedna i druga? :?

Miljan

Post by Miljan »

E, pa ti uporedjujes BOSCH iridijum i NGK "ne-iridijum", normalno da ce iridijum da se bolje pokazum uporedi te, i NGK iridijum BPR6EIX, pa ces videti.

Ako uporedjujes standardne BOSCH WR7D i NGK BP6ES, onda su NGK bolje.

chiki

Post by chiki »

Da li se negde na Novom Beogradu ili u Zemunu mogu kupiti original NGK svecice BP6ES (Samara 1.5i, 8V) ? Ranije sam ih kupovao u MASS Company ali su sve vece guzve u gradu i ne isplati mi se ici do njih na Karaburmu :(
pozdrav!

Post Reply