Generalka

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Pera

Post by Pera »

Evo da i ja iznesem svoje utiske na ovu temu;posle niza problema tipa fali ovo-ono,ispiti i sl,konacno sam montirao motor i menjac i obavio probnu voznju :D Rezultat-Samara ide ko zmaj :D ,nikad do sada nije isla ovako.Na 60 km/h u trecoj,uz brdo, se bukvalno ne cuje.Ubrzava stvarno dobro,na benzinu ide malo bolje nego na plinu.Ima tu mozda jos po koja sitnica,ali sredice se.Menjac sam uzeo kod Duleta na Zarkovu,i sa njim sam izuzetno zadovoljan,mnogo kraci hod rucice ima nego moj prosli,a uopste se ne cuje 8)
Sve u svemu od svih majstorija do sada ova mi je bila najteza,ali je odradjena kako treba 8) I da generalna je kostala oko 34 000 din-bez ruku,jer su moje :lol: i menjac 120 e,ali neka 8) 8)
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Svaka cast,
stvarno bih voleo uzivo da je vidim.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Pera

Post by Pera »

savke wrote:Svaka cast,
stvarno bih voleo uzivo da je vidim.
Bice :)

JozvanKg

Post by JozvanKg »

Imao sam problema sa autom ovih nekoliko proteklih nedelja.Prvo me zezala struja i oteram ga kod zeta na totalni remont instalacije.Promenjene cetkince na alternatoru,klinasti kais,motor ventilatora kabine,motor ventilatora hladnjaka,zamenjeno zadnje levo stop svetlo(kompletan far,istopio se konektor) i promenjena tabla sa osiguracima(puna kratkih spojeva i korodirala nenormalno mnogo jer je bio zapusen onaj odvodni kanalic ispod nje).Komutator je jos uvek ok mada se spremam da zamenim ovaj ruski pred zimu sa Bosh-ovim,cisto za nedaj Boze.
Taman sam to sredio,kad iskrsnu novi problem.Poceo tesko da pali ujutru,kad ga upalim nema sanse da radi na ler gasu,pusi se kao Cira i gubi vodu(u proseku pola lonceta na nedelju dana,ali bez vidljivih tragova ispod auta).Oteram kod majstora kad imam i sta da cujem: Pukao dihtung glave i voda ulazila u kompresioni prostor. ..bem mu zivot nema jos ni godinu dana od kad sam odradio generalku.Izgleda da je i jedan od ventila iskrivljen ili je otisla vodjica ventila jer cangrlja ko Golf II dizelas sa lancem.Sad cekam majstora da mi javi dal je jos nesto otislo.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Zato ne žaliti para za dihtunge :)

JozvanKg

Post by JozvanKg »

Ma nisam zalio kad sam radio generalku,nego sam bio 6 meseci odustan i nije imao ko da mi pazi na auto kako treba(bio sam u vojsci a cale mi imao izliv krvi na mozak,keva nema blage veze o odrzavanju kola iako je dobar vozac)tako da je cudo kako je i izdrzao dok nisam dosao

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

To mora da je bio žestoko drndan auto,čim puca tako kratko posle generalne :|

Ajd ovaj iskrivljeni ventil da shvatim..nije štelovan kako treba,ili nije uopšte itd..

Al dihtung glave tako brzo da capne...to bar ne održava...dok ne prokuva,recimo.

Pera

Post by Pera »

Ajd ja da pitam nesto,ovih dana cim malo otopli,hocu na mojoj Samari da uradim kompletnu generalnu,i javlja mi se par nedoumica:
U dilemi sam da li da busim blok ili radim hilznovanje,jedni mi kazu da je bolje jedno,drugi opet drugo.Sta vi mislite o tome?
Konkretno moja namera je bila da ga hilznovanjem vratim na standard i da stavim Kolben - Schmidt klipove,karike,i hilzne,malopre saznajem da KS ne pravi hilzne za Ladu,a u Tiki Ventu nemaju standardne fi 82 klipove :evil:
A opet sa Druzbinim klipovima i karikama imam dobro iskustvo (za sada),jos funkcionisu na caletovoj Samari,ali sam na ovoj mojoj mislio da odem korak dalje,da stavim sto kvalitetnije delove,da bi taj motor mogao da izgura minimum 100 000 bez ikakvog vanrednog popravljanja,pare ovaj put nisu limitirajuci faktor,a opet ne bi ni za zivu glavu stavljao "originalne" ruske delove.
Najveca mi je dilema da li da ga hilznujem,a cuo sam vise puta da u masinskim radionicama uvale hilzne od nekog sklj materijala,pa za 20-30 000 km auto pocne da trosi ulje ili tome slicno,u mr-u sam bio,kazu imaju neke sto ih pravi neki livac za njih vec deset godina i kazu da nisu imali reklamaciju za njih,e sad kolko im se moze verovati :?
A da stavljam KS na ladin blok mislim da necu nista uraditi...
Da li neko mozda zna u Beogardu da preporuci proverenu mas.radionicu sto se tice hilzni i tako toga,gde bih mogao da nadjem KS ili neku slicnu marku za Ladu,a da to nije Tiki Vent?
takodje svaki savet i sugestija su dobrodosli.

samara1500

Post by samara1500 »

Bolje ne eksperimentiši, batali i KS i drži se onoga što se već pokazalo dobro. Možda i nećeš morati na obradu bloka, a i u tom slučaju bolje je zadržati stare hilzne jer se to kod rusa tih godina radilo ok i bolje od toga (po meni) teško da se može naći u našoj domaćoj radinosti... (pogotovu danas)
:roll:
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Rale
Automobil: Samara 1.5 21083

Post by Rale »

Pera wrote:
Da li neko mozda zna u Beogradu da preporuci proverenu mas.radionicu sto se tice hilzni i tako toga,gde bih mogao da nadjem KS ili neku slicnu marku za Ladu,a da to nije Tiki Vent?
Pozovi FREND Auto u Zemunu, tel. 316-17-59. Drze kvalitetne delove za generalne opravke motora.
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!

Pera

Post by Pera »

Juce sam saznao par interesantnih stvari,komsija koji radi u katerpilarovom servisu mi kaze da MR radi hilzne za njih vec 5-6 godina,i da su sigurno kvalitetne,konkretno one je radio pre koju godinu jedan buldozer sa njima i gura vec 10 000 radnih sati,a on mi kaze da je to otprilike 400 000 km :twisted: Tako da cu ga ipak odneti na hilznovanje.
Ne bih se bas slozio da su ti blokovi na ladama novijih godista nesto preterano kvalitetni.
Ostaje mi jos dilema koje klipove uzeti,sa Druzbom imam dobro iskustvo,prilicno ozbiljno izgledaju,a i ljudi iz prodavnice mi kazu da nisu imali problema sa njima,a opet su dosta jeftiniji od Kolbenschmidta,konkretno KS ispada garnitura 15 400,a Druzba 6500,ali opet kazem nije cena toliko presudan faktor koliko kvalitet,a opet mislim da je KS u odnosu na Druzbu sasvim drugi padez,razmislicu jos malo ovih dana.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Obavezno na kraju, kada saznas koje hilzne i gde naci obavesti nas, posto se definitivno ne isplati stavljati lose delovi, kada ni kvalitetni nisu toliko skupi. Samo gde ih naci.....
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Pera

Post by Pera »

Za MR hilzne radi neki livac u zadnjih 10 godina,i kazu da nisu imali reklamacija,ali ih ne prodaju posebno,nego ih oni ugradjuju.
A hilzne za Ladu ne radi ni jedna kvalitetnija firma,tako da cu ja ipak odneti u MR da to odrade

samara1500

Post by samara1500 »

Pera wrote:Ne bih se bas slozio da su ti blokovi na ladama novijih godista nesto preterano kvalitetni.
Ah, ja sve vreme zaboravljam da je ova tvoja nova Samara mlađa. :roll:
MR bi trebalo da je ok, bolje u BG mislim i da nema za te stvari...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Pera

Post by Pera »

Skinuta glava,glava jos kolko-tolko i dobro izgleda,ali 3 klipa imaju luft u bloku,i to ne mali,tako da tek sada vidim da je ovo bio pravi potez,a garezi iznutra ima jedno 2 kile bez preterivanja,i najgore od svega,kada sam skidao jedan od srafova sto drze kompresor klime i alternator,on pukne u bloku :evil: Nadam se da to na obradi mogu da srede.
Danas mi stize uljna pumpa,a jos se dvoumim koji set kvacila da stavim :?

Post Reply