Ciscenje rezervoara
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Ciscenje rezervoara
Prvo da objasnim u cemu je problem.
Naime od skora sam poceo ponovo da palim i povremeno vozim Samaru na benzin. Nisam mogao da verujem da posle godinu i po dana bez ikakvih problema ide na benzin i ako u tom periodu nije bila ni jednom upaljena na isti.
Na pocetku sam sipao 10l i pre ngo sto sam potrosio pola od toga dosuo sam jos 5l Samara je isla ko luda. Medjutim juce sam vozio na totalnoj rezervi i odjednom je pocela da stuca i cima pa onda opet krene normalno i tako vise puta.
Predpostavljam da je to povukla talog koji se nakupio na dnu rezervoara.
Interesuje me da li je moguce valjano ocistiti rezervoar a da se neskida. Znam da postoji otvor na rezervoaru koji se nalazi ispod zadnjeg sedista. Ima li ko kakva iskustva sa ciscenjem rezervoara?
Unapred hvala.
Naime od skora sam poceo ponovo da palim i povremeno vozim Samaru na benzin. Nisam mogao da verujem da posle godinu i po dana bez ikakvih problema ide na benzin i ako u tom periodu nije bila ni jednom upaljena na isti.
Na pocetku sam sipao 10l i pre ngo sto sam potrosio pola od toga dosuo sam jos 5l Samara je isla ko luda. Medjutim juce sam vozio na totalnoj rezervi i odjednom je pocela da stuca i cima pa onda opet krene normalno i tako vise puta.
Predpostavljam da je to povukla talog koji se nakupio na dnu rezervoara.
Interesuje me da li je moguce valjano ocistiti rezervoar a da se neskida. Znam da postoji otvor na rezervoaru koji se nalazi ispod zadnjeg sedista. Ima li ko kakva iskustva sa ciscenjem rezervoara?
Unapred hvala.
Nemam iskustva u tome, ali i ja moram to da odradim. Takodje hocu malo da je vozim na benzin pa se duze vrema resavam da ocistim rezervoar. Ja ne vidim drugi nacin sem skidanja. Varijanta sa sredstvima koja se dodaju u benzin je nemoguca jer ce biti vise stete nego koristi. Nije problem da se skine ako imas kanal. Skidanje mozes da iskoristis da zamenis dotrajala creva. Ja sam dva puta do sada menjao crevo (gumeni deo) za dolivanje goriva. Postane porozno pa curi benzin. Sada sam stavio silikonsko koje ce nadam se duze da traje.
Znam da je najbolje da se skine. Ali nemam kanal a nesto mi se ne ide kod majstora oklempavise me kako udaraju po usima. Nego sam nesto razmisljao kad istrosim sve iz rezervoara pa da probam da ga ocistim tj. obrisem kroz onaj otvor ispod zadnjeg sedista. Ne znam da li je iko probao ovakav blesav zahvat? Sta mislite da li je moguce odraditi ovo na ovakav nacin?
Sto se tice creva za dolivanje goriva i moje je zrelo za zamenu primetio sam da kaplje po malo prilikom sipanja.
Sto se tice creva za dolivanje goriva i moje je zrelo za zamenu primetio sam da kaplje po malo prilikom sipanja.
Otvor ispod sedista je za plovak, kroz taj otvor cete obrisati 15x15cm rezervoara. Ako zelite da bude dobro uradjeno mora se skinuti, dobro oprati benzinom, a zatim sredstvom za pranje(ne znam koje) posle toga susenje na kompresoru ili nekoliko dana na vetru. Ukoliko negde primetite ostecenje ne pomisljajte na varenje osim ako niste profesionalac, a ako volite rizik prethodno ga do vrha napunote vodom. takodje otkacite crevo sa AC pumpe i produvajte kompresorom. Moj savet: pitaj koliko taj posao kosta kod majstora i pitaj koliko kosta nov rezervoar pa proceni sta ti valja ciniti...
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
To me je interesovalo znam da je otvor za plovak, samo sam mislio da moze moze da se pridje konpletnoj unutrasnjosti rezervoara.Raziel wrote:Otvor ispod sedista je za plovak, kroz taj otvor cete obrisati 15x15cm rezervoara. Ako zelite da bude dobro uradjeno mora se skinuti, dobro oprati benzinom, a zatim sredstvom za pranje(ne znam koje) posle toga susenje na kompresoru ili nekoliko dana na vetru. Ukoliko negde primetite ostecenje ne pomisljajte na varenje osim ako niste profesionalac, a ako volite rizik prethodno ga do vrha napunote vodom. takodje otkacite crevo sa AC pumpe i produvajte kompresorom. Moj savet: pitaj koliko taj posao kosta kod majstora i pitaj koliko kosta nov rezervoar pa proceni sta ti valja ciniti...
Sto se tice varenja znam da je opasno cak i kad rezervoar stoji skinut i otvoren 1-2 dana.
Rezervoar nije probusen vec je bio potpuno prazan skoro 2 godine pa je predpostavljam benzin sada sprao svu necistocu i rdju koja se u njemu nakupila.
Hvala na odgovorima.
Javi cu sta sam uradio i sta sam iz njega izvadio
Ja koliko razumeh covek hoce samo da ispere tj. ocisti svoj rezervoar, ako je tako ne treba mu nov.
A moze i bez kanala... prvo raskaci sve kablove, pa odvrni one srafice koje vidish ispod sedista i raskaci creva. Podigni auto dizalicom prvo jednu stranu pa poturi nesto stabilno, pa onda i drugu stranu i isto poturi nesto stabilno (nemoj nikako da se uzdas u dizalicu) i videces ispod dva dryaca odvrcu se samo sa jedne strane, a na drugoj strani su nekakve "kacaljke" i to ti je sva mudrost. e onda ga fino napunish do vrha vodom i izbrises spolja pa detaljno proverish da ne curi negde. e posle toga prospes tu vodu, pa ponovo sipas (ali malo vode 3-4L) i iymuckas to lepo pa prospes pa ponavljash taj proces sve dok ne mislish da je cist e onda mozes josh jednom da ga isperes vec pomenutim postupkom, ali ovaj put sacekaj da se dobro iscedi i osusi i umesto vode koristi benzin. I naravno ceo postupak skidanja samo obrnutim redosledom. (proveri da li su dobro legle kopce u svoja lezista) I preporucljivo je otici na pumpu i nasuti do vrha, ako je ostalo malo vode da ne trza auto

A moze i bez kanala... prvo raskaci sve kablove, pa odvrni one srafice koje vidish ispod sedista i raskaci creva. Podigni auto dizalicom prvo jednu stranu pa poturi nesto stabilno, pa onda i drugu stranu i isto poturi nesto stabilno (nemoj nikako da se uzdas u dizalicu) i videces ispod dva dryaca odvrcu se samo sa jedne strane, a na drugoj strani su nekakve "kacaljke" i to ti je sva mudrost. e onda ga fino napunish do vrha vodom i izbrises spolja pa detaljno proverish da ne curi negde. e posle toga prospes tu vodu, pa ponovo sipas (ali malo vode 3-4L) i iymuckas to lepo pa prospes pa ponavljash taj proces sve dok ne mislish da je cist e onda mozes josh jednom da ga isperes vec pomenutim postupkom, ali ovaj put sacekaj da se dobro iscedi i osusi i umesto vode koristi benzin. I naravno ceo postupak skidanja samo obrnutim redosledom. (proveri da li su dobro legle kopce u svoja lezista) I preporucljivo je otici na pumpu i nasuti do vrha, ako je ostalo malo vode da ne trza auto
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)