Samarine kocnice

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

xxx

Post by xxx »

Papucica mora odmah da se vraca u prvobitni polozaj ako se ona zadrzava normalno da ce blokirati tockovi. Proveri oprugu koja vraca papucicu, creva takodje mogu da budu uzrok blokiranja tockova kao i sama klesta ili kocioni cilindri. Uglavnom kreni redom proveri sve menjaj creva ako su porozna, klesta i cilindre ako ne rade lepo.

xxx

Post by xxx »

Vlada88 wrote:koliko se krece razvodnik kocenja i jer je teska ugradnja,obicno sve sam radim a to nisam nikad pa me interesuje kako se postavlaj novi?
Ako si mislio na regulator (5 kocioni) procitaj temu od pocetka a za cenu neznam

stara mo

Post by stara mo »

BokeYGTi wrote:evo ovako ljudi. zamenjen je glavni kocioni i sad se pedala kocnice vraca. ali imam par pitanja: prvo, kako odnosno kojom brzinom se vama vraca pedala? meni se cini da se moja opet sporije nego sto bi trebalo. jer bi ona trebalo da se vraca brzo ( kao kod yuga recimo ) ili bi trebalo da se vraca sporije ( verovatno zbog hidraulike, otkud znam... ) drugo, imam jos jedan problem. pre zamene glavnog kocionog, cale je jedva otisao i vratio se kuci sa posla, kao da je vukao prikolicu, jedva je isao putem. kaze da je auto konstantno kocio i kad ga pusti na ler, posle nekog vremena, auto stane. i grejali su se diskovi. e sad, posle zamene glavnog kocionog, ovo se i dalje desava ali u mnogo manjim razmerama. ide dosta lakse, i pedala kocnice je meksa, i mnogo bolje koci ali se diskovi i dalje greju sto znaci da opet pomalo koci. sta bi mogao da bude uzrok tome sad? da napomenem da je stavljen Metelli glavni kocioni cilindar i da su plocice najverovatnije pri kraju i da treba da se menjaju. jer moguce da je to uzrok grejanja diskova, istrosene plocice?

Boke upali auto kreni malo pa nabodi kocnicu. izbaci na ler i ako mozes da guras auto koji je na ravnom ok.
Diskovi se greju tokom voznje to je normalno da budu vruci ali nikako da su vreli toliko da se i miris oseca ili nocu da se vidi da su usijani to je onda haos. Zasto mogu da blokiraju kocnice 99% slucajeva zapuseno crevo ili dotrajale gumice u kljestima koje spreavaju povratak klipa mada je prvi slucaj gotovo pravilo.
Pozzz
Сделано в СССР

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

ajd da probam svima da odgovorim sad. :) idemo od pocetka. dakle, ulja ima dovoljno u kocionom sistemu, to je sigurno. diskovi su cisti, i to je sigurno. inace, koci odlicno i tu nema dileme. jedino me muci to sto se pedala ne vraca dovoljno brzo. vrati se do kraja ali to nije kao kod juga recimo ( inace dok nisam zamenio glavni kocioni, nije se vracala uopste, morao sam da je vracam nogom, pisao sam o tome negde ispred ) vec kasni delic sekunde u vracanju ( ne znam kako to da opisem) e sad, ako nema dovoljan pritisak ulja, jer to znaci da i servo mora da se menja?

opruge su isto ok, mislim da su cak i duplirane jer pedala nije htela da se vraca pa je to cale stavio jace da bi bar malo pomogao vracanje pedale, ali nije imalo nekog efekta sa starim glavnim kocionim jer je bio propao skroz.

auto moze da se gura na leru bez problema, ali npr kad se zaletim 90-100 km/h i izbacim ga iz brzine, auto usporava, sto je i logicno. ali usporava brze nego sto bi trebalo, kao da blaaagooo drzim kocnicu.

sve u svemu, koliko vidim, ne gine mi skidanje tockova i oduzimanje jednog popdneva. znaci creva, i cilindar pa onda da gledam ostalo.
i da, normalno je da se greju diskovi ali mi se cini da se moji greju malo vise nego sto treba. :?
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

MAGICMASTER

Post by MAGICMASTER »

Jesi proverio da nema vazduha u sistemu?
To može da stvara problem. Kod vraćanja papučice kočnice.

A to što ti se čini da sam auto koči, najbolje na tahnički pa na valjke sta ce oni da kažu... Mada može jedino da bude loša montaža pa da nema dovoljnog zazora između kočionih površina.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

vazduh je ispusten kad je zamenjen glavni kocioni. a sto se tice valjaka, to je vec provereno, cale radi na tehnickom pregledu. ali valjci ne pokazuju nista, mislim da je ta sila kocenja mala da bi je regstrovali valjci. inace, kad se nagazi kocnica, prednji skoce na 2 a zadnji na 1.5. koci perfektno... ;) hmmm, ovo vec postaje zanimljiv slucaj... :D

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Ne znam kako je kod Samare, ali bi pedala trebala da se vraca i kad je skroz slobodna, kad nije servo spojen na nju.
Cak i da nema povratnu oprugu i kad nista nije spojeno na nju da padne skroz dole, kad se spoji servo, morala bi da ode na vrh, nema teorije da se ne vraca.

Znaci, tebi nesto servo ne valja, zaglavljuje ili je pukla opruga u njemu.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

evo uzeh danas i nove plocice, Master Sport.

Image

ovo zadovoljstvo kosta 650 din.

evo i to cu sutra da zamenim, pa cu tad i da proverim cilindre pa cemo da vidimo kako ce da se ponasa onda. vise stvarno ne znam sta da radim s tim kocnicama. iznerviracu se i promenicu sve... :-x

buzald

Post by buzald »

gde si uzeo master sport plocice?
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

ovde u ZA u jednoj radnji, u mom komsiluku. Inace, jedna od najpoznatijih prodavnica auto-delova, "auto Jovanovic".

ladilak90

Post by ladilak90 »

Pre 10 dana zamenim plocice na prednjim tockovima i sve bude ok do sutra ujutru. Kad sam krenuo kocnice nema pedala propada do poda. Nakon par pritisaka na pedalu kocnica proradi. Odem kod majstora koji mi je menjao plocice i on mi ispusti vazduh na svim cilindrima i nakon toga je sve bilo u redu nekoliko dana.
Medjutim danas sam dva puto vozio gotovo bez kocnice. Nista nije pomagalo kocnica nije funkcionisala. Pedala propada do poda i tu na dnu jedva da malo koci.
Posuda sa uljem je puna kociona creva su nova kao i glavni kocioni cilindar. Vakum pumpu sam menjao pre dve godine.
Izvinjavam se ako nisam bas najbolje opisao problem.
Zna li neko sta bi moglo da bude?
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

Sto se tice ugradnje nije mnogo komp0likovana, najbitnije je da dobro ozracis sistem i pazi kad budesh skidao stari, da prilikom odvrtanja ne zeznesh neu cev od kocnica, ako pocne da se uvija kompletna cev malo razmrdaj cev stavi uk ulja na onaj deoe cevi koji ulazi u spojnicu i najbolje bi bilo kad bi imao "specijalni' kljuc za odvrtanje tih cevi, meni ga je jedan majstor napravio ... lici na okasti kljuc 10 sa prorezom na sebi.... to je ustvarisipka na koju je navarena glava od imbus shrafa (kvaliteta 8.8 ili veceg) prosecena 6mm tako da moze da se navuce na cev od kocnica i onda kad odvrces sa svih strana je kljuc, a ne kao kod viljuskastog samo sa tri.... slikacu ga, mada mislim da vam je i ovako jasno na shta mislim....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

dexter

Post by dexter »

ja u novembru konstatovao problem s kocnicama i tek sad resio problem. pored novih plocica (uradjeno pre nekoliko meseci i opet isto) obradio diskove i zamenio desni homokinetcki i sada ne trese.
asfalt, polje, reka, laz - svuda prolazi moj VAZ!

samara1500

Post by samara1500 »

Boke, proveri šipku-potiskivač gl.koč cilindra, ja sam imao problem baš sa njim, pisao sam o tome u temi "par saveta pre nego odem kod majstora". Jako slična situacija tvojoj, jednom sam usijao diskove do žara, a dok to nisam rešio vozio sam jako oprezno i povremeno naglo pritiskao kvačilo da procenim da li auto lagano (ali vrlo lagano) koči ili ne. Ovo zbog toga što se problem javljao samo ponekad. Elem, ja sam u podacima našao da vrh (polukružni) tog potiskivača treba da viri iz kućišta serva za 1-1.2mm Ako viri manje, treba ga preštelovati (ima na njemu mala nazubljena navrtka) Ako viri znatno više, potiskivač ne leži dobro u kućištu serva (to je kod mene bilo) Ako je to sve ok, onda ti najverovatnije imaš problem sa servom, koji nastavi da (blago) drži kočnicu iako je puštena. Mada, nije sroz isključeno ni da gl. kočioni ne vraća do kraja (treba da bude poravnata površina klipa sa cilindrom kad je otpušten). Sve ovo može da se proveri i bez skidanja cevi (i ispuštanja tečnosti). Odmakne se (pažljivo) gl. kočioni tek koliko da sidje sa šrafova serva i pomeri malo u stranu, da može da se pridje...

PS meni je najčudnije bilo što su mi gumice na prednjim čeljustima izdržale crveno usijanje diskova!!! mislim, od kad sam rešio to prešao sam oko 4-5000 i sve je ok (zamenio sam samo pločice tad)
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

hvala na savetu,bacicu pogled i na tu sipku. inace, zaboravio sam da napisem, od kako sam zamenio glavni kocioni (stavio Metelli) i plocice (stavio Master Sport), sa kocnicama je sve ok. ali se i dalje nastavlja problem nevracanja pedale kocnice. ustvari, vraca se ali pomocu dodatnih opruga koje je cale stavio. a koliko sam upucen, pedala kocnice mora da se vraca bez ikakvih dodatnih pomagala... tako da je najverovatnije servo u pitanju i on je sledeci na spisku zamene... ;)

Post Reply