Pregrevanje

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

A sto ne vidis da li odgovara cep sa nekog Opela, Forda i slicno. Ako odgovara, stavis i budes miran.
Inace ne mozes me ubediti da si svaki put kupio VAZ-ov cep i da je kratko trajao. Sigurno su bili neki Ukrajinci i slicni plagijati.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Са дефектним испоручен ауто, другом се одвојио прстен са навојем од остатка, а ова трећи, да куцнем у дрво, је како ваља.

Sa defektnim isporučen auto, drugom se odvojio prsten sa navojem od ostatka, a ova treći, da kucnem u drvo, je kako valja.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

Winux

Post by Winux »

Wolf66 wrote: A zašto su onda ekspanzioni sudovi kod navedenih Lada u koje nikad nije dolivano ni antifriz ni voda a imaju tečnost na merki crni? :wink: Voda ključa na 100 stepeni a antifriz na 110 i više i kakav zaključak izvodiš? Da stavimo čistu destilovanu vodu? :lol: Ti kako hoćeš, a ja sigurno neću. 8)
Pretpostavljam da mislis da su prljavi iako nikada nista nije iscurelo iz sistema niti dolivano u njega.

Vidjao sam to na mnogo "desetki" i razlog jedino mogu da pripisem rdji.
Nisam bas primetio da je crno, nego vise onako ridje, boja rdje
U Toljatiju blokovi stoje veoma dugo, ko zna u kako provetrenim prostorijama
Ponekad se blokovi ne ugradjuju ni po 10 godina i stoje u takvim prostorijama

Vlaga i ko zna kakvi jos uticaji verovatno uticu na stvaranje rdje, i samim tim kada antifriz dospe u sistem, skine je i "pocrveni"
Par puta sam ispirao kompletan sistem i bilo je tako crno, da je bukvalno emulzija rdje izlazila iz bloka.

Jesi li na to mislio?

BTW slazem se da je ludost imati cistu vodu u sistemu, rekao sam samo zato sto je bilo vezano za prokuvavanje....za prvu pomoc moze da posluzi:)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Istina je to za blokove.
Jedan moj prijatelj sto drzi Lada servis je svojevremeno sam sebi hteo da sastavi motor za rivu 1600. Kupio je novi blok, nove klipove, karike..., ali je kanale za vodu u bloku prao danima, pre ugradnje, da bi mu posuda za antifriz stalno bila cista u toku eksploatacije. Tako je i bilo, nikada se nije zaprljala.

Wolf66

Post by Wolf66 »

Winux wrote:
Wolf66 wrote: A zašto su onda ekspanzioni sudovi kod navedenih Lada u koje nikad nije dolivano ni antifriz ni voda a imaju tečnost na merki crni? :wink: Voda ključa na 100 stepeni a antifriz na 110 i više i kakav zaključak izvodiš? Da stavimo čistu destilovanu vodu? :lol: Ti kako hoćeš, a ja sigurno neću. 8)
Pretpostavljam da mislis da su prljavi iako nikada nista nije iscurelo iz sistema niti dolivano u njega.

Vidjao sam to na mnogo "desetki" i razlog jedino mogu da pripisem rdji.
Nisam bas primetio da je crno, nego vise onako ridje, boja rdje
U Toljatiju blokovi stoje veoma dugo, ko zna u kako provetrenim prostorijama
Ponekad se blokovi ne ugradjuju ni po 10 godina i stoje u takvim prostorijama

Vlaga i ko zna kakvi jos uticaji verovatno uticu na stvaranje rdje, i samim tim kada antifriz dospe u sistem, skine je i "pocrveni"
Par puta sam ispirao kompletan sistem i bilo je tako crno, da je bukvalno emulzija rdje izlazila iz bloka.

Jesi li na to mislio?

BTW slazem se da je ludost imati cistu vodu u sistemu, rekao sam samo zato sto je bilo vezano za prokuvavanje....za prvu pomoc moze da posluzi:)
Ekspanzioni sud je od plastike pa nemože da zarđa, ali može da potamni od temperature i istopljene dihtung gumice čepa. :wink:

Winux

Post by Winux »

doooooooobro!!!!!!!

i?

iskreno nije mi se desavalo al ajde:)

nessa

Post by nessa »

josif visarionovic wrote:Po mom iskustvu sa samarom, vremenom oslabi elektromotor ventilatora, cetkice se pojedu, a osovina dobije lufta, pa efekat hladjenja(uvlacenja vazduha) nije potpun.
Danas sam upao u beogradsku standardnu gužvu, kad poče ventilator da krlja, škripi, vrišti... :shock:
Izgleda da je i meni dotrajao mehanizam
:)
Odoh da pogledam šta se dešava s ventilatorom... :mrgreen:
Napraviću ja od babe devojku!

samara1500

Post by samara1500 »

Meni to izgleda kao da su četkice stigle do kraja. Na žalost, tada uglavnom njihove opruge sjebu kolektor (to je ta škripa)
:sad:
Ne znam da li taj ventilator može uopšte da se otvara?
:?
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

nessa

Post by nessa »

samara1500 wrote:Meni to izgleda kao da su četkice stigle do kraja. Na žalost, tada uglavnom njihove opruge sjebu kolektor (to je ta škripa)
Ne znam da li taj ventilator može uopšte da se otvara?
Vraćam se s uviđaja.. Primetio sam da ventilator ima hod napred-nazad pri punoj brzini (pri pokretanju se približi hladnjaku dobrih 3cm) Ne znam da li je to fabrički..?
Izgleda da se mora skidati komplet hladnjak da bi ceo propeler ispao..

Ili grešim? :?

Pera

Post by Pera »

Ne mora.Maska na kojoj je ventilator se skida sa hladnjaka,mislim da je drze 4 srafa,a onda se sa nje skine ventilator,drzi se na 3 srafa.Kod Samara taj ventilator nije nikako resen.Stari mi se cuo prilicno,pa je pregoreo,novi koji je star 2 godine se cuje duplo vise nego taj stari,tako da cu verovatno uzeti i ubaciti ventilator nekog drugog auta,koji se ne cuje toliko,i na kome ne treba mnogo budzenja da se upasuje.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

nessa

Post by nessa »

@Pera> Stvarno samo 4 šrafa... :prvi
Limena membrana koja se nalazi između četkica i plastike (ventilatora) je otpala i to je ono što je krljalo i lupalo...
Sređen, upakovan, uglavljen.. Ne čuje se. :)
A taman sam se navikao da se pola grada okreće za mnom dok prolazim... :lol:

Post Reply