TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

dris

Post by dris »

Sto Pera rece, treba ocistiti ili zameniti filter za plin, pa ponovo nastelovati plin.

Kod tebe izgleda nije odgovarajuci odnos plin-vazduh, ili je prebogata smesa ili previse siromasna.

koliko smem da primetim, ponasanje hladnog motora u mnogome varira od sploljne temperature vazduha, a prilikom zamene filtera vazduha obavezno treba ponovo stelovati plin.
Polazna tacka treba da ti bude: motor se ponasa isto na plinu i benzinu, tj. ako imas problem na benzinu i plinu onda je nesto do samog motora, a u TVOM slucaju to nije tako da se orjentisi na isparivac, tj. podesavanje.

mene uskoro ceka isto to, zamena ulja filtera vazduha,ciscenje filtera plina pa onda stelovanje plina.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Gago wrote:U poslednja 3-4 dana imam velikih problema sa plinom dok auto radi na leru. na benzinu radi dobro na leru,ali sad nikakva podesavanja na onom sraficu,ne pomazu da se ler stabilizuje. Kada pustim gas,obrtaji veoma osciliraju,pa moram da vozim na pola sauha,jer kad ga malo izvucem ni to ne pomaze. Uredjaj je Landi Renzo,ugradjen pre oko 12000km i do sada sam menjao samo filter za vazduh. Sta bi mogao da bude uzrok problema?
Evo ja sam danas popravio moj koji se gasio zadnjih 5 dana čim stisnem kvačilo i pustim gas. :evil: U pitanju je KONDENZ ili talog :? koji se skuplja u raspršivaču i tako smeta membrani da radi da je to strašno. Čišćenje je krajnje jednostavno - sa donje strane raspršivača postoji šraf (plastičan ili običan veći) koji se samo odvrne i taj talog isteče. Talog je kao kafa a smrdi za medalju. Inače iz moje je isteklo skoro decilitar a iz ženine manje ali gušće (prljaviji). Probaj to i 90% da je do toga.

Tek sam sad kontao koji ti je uređaj - ti imaš običan šraf 13 sa donje strane (ima i sa gornje ali to je zbog mogućnosti da se negde uređaj montira kontra).

Juznjak

Post by Juznjak »

Vozim lajku na plin preko dve godine! Prošle nedelje sam rešio da uradim atest, da nebi imao problema sa pandurima. Doduše za ove dve godine (da kucnem u drvo) nijednom me saobraćajci nisu ni pitali da li imam atest.
No, rešio sam da platim danak državi, preventivno jer novi zakon o saobraćaju je na vidiku od decembra, pa će biti u početku sigurno više cimanja od strane saobraćajaca.

Uzeo sam uput iz SUP-a 1400 din i platio 3540 din račun za atest, inžinjerima Mašinskog fakulteta koji dolaze na teren svakog drugog petka kod nas ovamo u Dimitrovgradu!

Međutim, pošto je ovo zemlja Srbija, Inženjer mi je posle uzimanja para rekao da treba da promenim par sitnica, kako bi mi dao onu zelenu knjižicu i nalepnicu tng. Ta sitnica je sonda koja ide u bocu.Naime trebam ugraditi sonu "fi" 360 za deblje boce?! :evil: , a ova koju imam nije poželjna, iako već preko dve godine teram bez problema.
Rekoh ajde da kupim novu, međutim tražio sam ovamo u okrugu i nigde nema i jedva sam našao u Nišu, kad ona košta oko tri 'iljadarki. :x

Pošto mi se trenutno ne daju pare, a imnogo je boga mu, vozim ovako sa dokumentacijom i potvrdi o plaćenom atestu.

MAGICMASTER

Post by MAGICMASTER »

Narandžasta knjižica je za ateste... :P :P

Inače ako si uzeo uput od SUPa završi to što pre... Bolje za tebe. Ja sam atest odradio par dana nakon ugradnje TNGa. Čisto da bih bio siguran.
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0889/468x60.gif[/img][/url]

Juznjak

Post by Juznjak »

Na Mašinskom fakultetu u Nišu knjižice koje su izdavali su bile zelene boje do sad. Moguće da su promenili boju.

Ma ja sam sve platio i račun za atest, samo što mi oni nisu izdali tu knjižicu i rekli su mi da imam fore do registracije. Ovih dana ću ponovo da pokušam da prođem sa starom sondom na boci, nema šanse da puknem još trideset evra. Nema se para, s'g su pare skupe :D

Ne kapiram što bi menjao nešto što funkcionioše već dve godine, al ajde, propisi su propisi... :?

Možda naiđem na tolerantnijeg inžinjera?!

outsider

Post by outsider »

@magicmaster
ne znam gde si ti dobio tu narandzastu knjizicu, moja je zelena
A sto se sigurnosti tice, atest je formalnost i uzimanje para a NE garancija ispravnosti i sigurnosti
@juznjak
mozda je sada kasno ali ipak zelim da ti kazem. AMSS tj. njihov centar za motorna vozila radi atest u Nisu (a idu i na teren) i mnogo manje zezaju. Mnogo lakse izdaju ateste. Postoji, naravno, ono preko cega nece da predju ali, uglavnom, ne cepidlace.
A sto se tice propisa, mislim da je problem u debilima koji se izdrakvaju umesto da sprovode propise. Po onome sto sam ja cuo, sada insistiraju na ucvrscivanju boce sa tri kaisa a ja sam prosao sa dva (prosle godine). Cak se i na caletovoj nivi boca (koja je odozdo) drzi samo sa sva kaisa i oni nisu pravili problem oko toga. Njima je smetalo to sto isparivac ne stoji apsolutno u pravcu sa vozilom pa su me vracali. Morao sam da uvijam drzac (sparing) da bi se isparivac okrenuo malo u levo i tek posle toga nisu imali primedbe.
Pimeri koji dokazuju ogranicenost ljudi koji rade na atestu veoma su brojni. Drugar je uvezo pezoa sa fabrickim plinom i holandskim atestom koji je jos vazio i tada mu ovi nasi nisu ni pogledali auto, dali su mu atest samo na osnovu holandskog (i uzeli mu pare). Posle dve godine, istekao holandski atest. Ode covek kod ovih nasih ponovo (jer je i nas atest vazio samo dok vazi holandki) a oni mu kazu da ne mogu da atestiraju auto u kome isparivac ne stoji u pravcu vozila. :evil: Usledilo je premestanje isparivaca, nastavljanje cevi i jos milion malih prepravki. Trideset evra za sondu nije mnogo prema troskovima koje je ovaj imao plus je smanjio pouzdanost i sigurnost
Kad Chuck Norris sece luk ne place on nego luk

Darkomol

Post by Darkomol »

Da ne otvaram novu temu,postavicu pitanje ovde...radi se o sledecem: primetio sam da kada skrecem i kada se auto malo zaljulja cuje se cvrkutanje i skripucanje iz gas boce,u ritmu tog cvrkutanja pomera se i skazaljka na boci!Nije nista strasno samo me uzasno nervira,jer se moze srediti kao domaca radinost ili se mora nositi u neke servise? :evil:

Pera

Post by Pera »

Mora da se zameni multiventil,znaci servis.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

choksi

Post by choksi »

To je verovatno spao plovak - ne diraj, džaba da trošiš pare.Ako ćeš sam zamena ventila (ili nameštanje plovka) ti je mačiji kašalj. Potrošiš plin iz boce, imbus,13 i mislim 15 ključ i za 30 min gotovo.

Juznjak

Post by Juznjak »

Ima li neko od vas u vašoj lajki ovakvu debeljuckastu bocu Image
Lifamova od 40 l, spoljni prečnik 360, a dužina 466 - Ugrađena je sa strane u gepeku.
Ja sam platio atest, međutim još uvek nisam promenio tu sondu koja ide u tu bocu. Našao sam neku polovnu koja je vizuelno ista spolja kad se postavi u boci, samo sto je drugačiji broj i ugao koji stoji na nalepnici na njoj. Ako neko ima atestiran plin sa takvom bocom, dobro bi mi došla konsultacija, da li je ta sonda, ili multiventil( neznam kako se već zove) vizuelno isti kao za druge boce, ili me mozda ovaj zeznuo sto mi je kobajagi promenio to. U princiu ni na jednoj, niti drugoj ne postoji utisnuti brojevi, vec mozda prođe samo sa promnom nalepnice Trebam u petak ponovo na proveravanje, jer sam atest platio još pre tri meseca, a na dnevniku najavili da će od petka početi da isključuju vozila bez atesta. Ja sam doduše do sad prolazio sa plaćenim računom sa pečatom mašinskog fakulteta, ali nesmem više da se zezam! :roll:

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Multiventil mora da bude iste duzine kao sto je i precnik boce. Prilikom punjnja zatvara na 80% tako da ako stavis manji boca ce biti vise napunjena nego sto treba. Neki to rade namerno a onda samo onu cev unutra produze da moze da dohvati dno boce......

Ugao mora da bude 30% ako se ne varam. Jedino je nesto drugaciji kod toro bica kojima se multiventil nalazi sa spoljasnje strane boce
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

choksi

Post by choksi »

Da ali su sad počeli da mrse i da traže neki drugačiji multiventil sa nekim dodatnim sigurnosnim delom ( nisam ga video, ali je komšija morao da podmaže na atestu ili da ga menja (30e))

Pera

Post by Pera »

Verovatno je to elektro-multiventil.

Juznjak

Post by Juznjak »

I meni su rekli da je oko 30 evra nov! :evil:
Ja ću pokušati sa ovim polovnim, ali ne vidim neku razliku u odnosu na stari, osim što na nalepnici piše drugi broj?! Ako prođe - super, ako ne moraću da pucam još 30 evrića...

Pera

Post by Pera »

Kolko ja znam po novom zakonu moci ce da se montiraju samo elektro-multiventili,pa se ti dobro raspitaj,da se ne zezas dzabe,pa da moras i taj da skidas.

Post Reply