Da li je moguca dijagnostika lade samare?

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

taj džek je na neki način potpuno suvišan jer se predpaljenje na svim autima koja imaju mehanički razvodnik šteluje pomoću stroboskopske lampe ili kako kažu ameri ignition timing light 10000000 puta sam tako uštelovao paljenje a bolje i pouzdanijeg načina od tog nema instriment se kača na +, - i stavi se jedna obujmnica oko kabla prve svjećice itd....
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

1. Da li je 88. god. postojala stroboskopska lampa?
2. Dosta ljudi na forumu osporava takav nacin stelovanja.
3. Da li mozes stroboskopskom lampom da odredis ugao predpaljenja pri npr 4000 o/min a da uporedis sa normalnom vrednoscu za takav rad motora?
4. Ne verujem da su Rusi to stavili tek onako da stoji da bi popunilo prazninu na pozarnom zidu, a vrlo verovatno da se to koristili u fabrici prilikom prvog startovanja motora kako bi u serijskoj proizvodnji, na njima verovatno najlaksi nacin proverili i nastelovali sklop paljenja.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Postojola je stroboskopska lampa i 50-60-tih godina.

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

st@meni wrote:1. Da li je 88. god. postojala stroboskopska lampa?
2. Dosta ljudi na forumu osporava takav nacin stelovanja.
3. Da li mozes stroboskopskom lampom da odredis ugao predpaljenja pri npr 4000 o/min a da uporedis sa normalnom vrednoscu za takav rad motora?
4. Ne verujem da su Rusi to stavili tek onako da stoji da bi popunilo prazninu na pozarnom zidu, a vrlo verovatno da se to koristili u fabrici prilikom prvog startovanja motora kako bi u serijskoj proizvodnji, na njima verovatno najlaksi nacin proverili i nastelovali sklop paljenja.
1. naravno, sto kaze miljan i mnogo prije '88,

2. osporava, ali nije problem u stroboskopu, vec u oktanima, neipsrpavnosti razvodnika, a neko opet, sa druge strane previse ocekuje od ladinog motora, pa bjezeci od preporucenih vrijednosti dobija na mostu, a gubi na cupriji.
da bi prodavac profitirao u banana drzavi dovoljno je da trpa bilo sta sto je jeftinije od benzina a ujedno i topljivo u benzinu - raste volumen, opada oktanska vrijednost benzina. prodavac prodaje benzin u litrama, a ne u oktanima - cisti profit. tome pogoduje sto je sve vise auta sa senzorom tako da na kraju ta auta imaju optimalnu varnicu, ali slabi snaga, taman da niko oko toga ne pravi frku. nije rijetko da ljudi odu malo u civilizaciju , pa se cude koliko je benzin bolji preko grane.
kad stimas sa strobom, puknes npr. 10 stepeni (misleci na 98oktana), a u stvari zbog manjka oktana treba da se postavi na 5 pa i manje, da bi se sto vise izvuklo iz goriva.
drugim rijecima, dzabe ti stroboskop kad sipas govno koje vjerovatno seta oko 90oktana. stroboskop je vjeran pokazatelj ugla pretpaljenja, ali kakva vajda od toga kad ne znas koji ti ugao u stvari treba? na jednoj pumpi je 95, na drugoj 92, na trecoj ispod 90 itd.
dodatni problem bi mogao biti u tome sto dosta ljudi ima djelimicno ispravan razvodnik - nastimas sa stroboskopom ugao koji treba u leru, ali kad dodas gas on pocne da svira kako ne treba, pa se okrivljuje stroboskop, a u stvari glavni krivac je razvodnik koji nije rikavel ali je poceo da zezucka.

3. naravno. dodavanjem gasa mjenja se ugao pa mozes konstruisati krivulju i uporediti sa fabrickim preporukama.

st@meni

Post by st@meni »

atropin, 8)

samara1500

Post by samara1500 »

4. vrlo verovatno, i sigurno bi bilo dobro da i mi to možemo da koristimo, ali šta je tu je... može se sve i bez toga, svakako
dodatni problem bi mogao biti u tome sto dosta ljudi ima djelimicno ispravan razvodnik - nastimas sa stroboskopom ugao koji treba u leru, ali kad dodas gas on pocne da svira kako ne treba, pa se okrivljuje stroboskop, a u stvari glavni krivac je razvodnik koji nije rikavel ali je poceo da zezucka.
Ovo je kod Samare redak slučaj, taj problem je više karakterirističan za klasiku. Često odlazi samo vakuum korektor, davač ponekad dok ostatak mehanizma retko zeza.
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Sheena

Post by Sheena »

st@meni wrote:
samara1500 wrote:Moja samara (a mislim i sve ostale starog tipa) ima neki džek pored komutatora, sa jedno 5-6 pinova, povezan sa komutatorm, cut-off modulom i, mislim, nekakvim el-magnetnim senzorom broja obrta (zamajca) ali nisam video da iko od majstora to koristi. Osim tog broja obrtaja, i, mozda, ugla pretpaljenja, mislim da se odatle ne bi izvukle naroèito korisne informacije...
Da, taj dzek je povezan sa komutatorom, cut-off modulom i senzorom GMT polozaja klipa, pa da lepo imamo instrument koji se tu prikljucuje, mogli bi da odredimo ugao predpaljenja u onim rezimima motora koji nas interesuju, pa u slucaju nekog problema ne bi bilo, pomeri paljenje u +, proveri centrifugalni, proveri vakumski, ne valja ti komutator i slicno, znaci znao bih da li radi sistem paljenja ispravno ili ne. To je bilo lepo zamisljeno, mozda u rusiji se tako i radi, bar u servisima...

Image
Imam ideju... Ako džek stvarno ima GMT senzor, mogli
bi jednostavnim PIC projektom napraviti tri stvari:
- na displayu ispisivati kut paljenja u svakom trenu
- dodatak1: ispisivati RPMove u svakom trenu
- dodatak2: LED stroboskop koji zbog brzine LEDica ne bi trokirao na 5krpm

Nakon 12.7. ja ću imati više free vremena za projekt...

st@meni

Post by st@meni »

Lepo je to reci ali ima puno posla, ukoliko se bavis PIC programiranjem razumeces da prvo treba osmisliti kako obraditi signale koje imamo kako hardwerski tako i softwerski, posto je ulazni podatak frekvencija dva signala i njihov vremenski polozaj, treba nakon toga matematicki isprogramirati kako iz tih velicina dobiti ugao paljenja. Ne mozes samo izracunati vreme kasnjenja jednog signala u odnosu na drugi, vec se mora uvrstiti i broj obrtaja u tom trenutku jer za isti interval vremena opise se veci ugao ukoliko je brzina obtanja veca i obrnuto. Da ne duzim...
Znaci prvo dobro znanje matematike pa ostalo...

E sada ako si veliki intuzijasta i ako se ovim bavis, i ako ovo napravis, mozes smatrati da si pravi baja iz ove oblasti...

U svakom slucaju, pokusaj jer mozes svakako nesto vise nauciti, i :cool

Sheena

Post by Sheena »

st@meni wrote:Lepo je to reci ali ima puno posla, ukoliko se bavis PIC programiranjem razumeces da prvo treba osmisliti kako obraditi signale koje imamo kako hardwerski tako i softwerski, posto je ulazni podatak frekvencija dva signala i njihov vremenski polozaj, treba nakon toga matematicki isprogramirati kako iz tih velicina dobiti ugao paljenja. Ne mozes samo izracunati vreme kasnjenja jednog signala u odnosu na drugi, vec se mora uvrstiti i broj obrtaja u tom trenutku jer za isti interval vremena opise se veci ugao ukoliko je brzina obtanja veca i obrnuto. Da ne duzim...
Znaci prvo dobro znanje matematike pa ostalo...

E sada ako si veliki intuzijasta i ako se ovim bavis, i ako ovo napravis, mozes smatrati da si pravi baja iz ove oblasti...

U svakom slucaju, pokusaj jer mozes svakako nesto vise nauciti, i :cool
Nema frke za taj problem... Ako mjerimo vrijeme između dva susjedna impulsa sa GMT senzora (što iznosi jelte 360 stupnjeva) treba samo očitati tren u kojem između njih okine impuls sa kabela 1./4. cilindra i napraviti jednostavan razmjer.

st@meni

Post by st@meni »

Apsolutno si u pravu. Pa nista, valjda ces podeliti sa nama HEX kod i semu. :)

Aksentije

Post by Aksentije »

i dizajn PCB-a, i source kod... :)

Sheena

Post by Sheena »

Aksentije wrote:i dizajn PCB-a, i source kod... :)
To je po defaultu! Samo da prodje 12.7. pa
da se mogu tome malo ozbiljnije posvetiti...

samara1500

Post by samara1500 »

Hm, nešto prebiram po sećanju, da li na zamajcu postoje neki ispusti/rupe na koje bi reagovao taj senzor, i koliko se ja sećam - ne, tako da je vrlo moguće da on u stvari reaguje na zupce a u tom slučaju mogao bi se koristiti samo za detekciju broja obrtaja...
:?

Pera

Post by Pera »

Kolko se ja secam imaju rupe.

samara1500

Post by samara1500 »

Uf, ja se sećam samo onih rupa za balansiranje, i nekih ispusta, ali kraj zubaca zupčanika (gde gleda senzor) bojim se da nema ništa. A i trebalo bi da bude samo jedna rupa (ili ispust) kao okidač, ako se želi detekcija GMT...
:roll:

Post Reply