Pregrevanje
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Pregrevanje
U ove vrele dane problemi sa pregrevanjem su posebno izraženi. U mom slučaju se ne radi o pregrevanju motora ali je stvar negde na granici.
Ventilator i termo-prekidač rade. Zanima me kako bi mogao da proverim ispravnost pumpe za vodu i termostata? Kao privremeno rešenje sam skinuo prednju masku i sad je sve OK. :idea:
Ventilator i termo-prekidač rade. Zanima me kako bi mogao da proverim ispravnost pumpe za vodu i termostata? Kao privremeno rešenje sam skinuo prednju masku i sad je sve OK. :idea:
Proveru termostata lako mozes da izvrsis tako sto ces pipnuti rukom crevo koje ide od termostata do donjeg dela hladnjaka
Ako je hladno do nekih 80-90 stepeni, i onda posle toga naglo se ugreje, onda je ok
ukoliko ostane hladno i posle 92-95 stepeni...ne valja
Sto se tice vodene pumpe, ona ili radi ili ne radi
a znaces kada ne radi

bez provere:)
Ako je hladno do nekih 80-90 stepeni, i onda posle toga naglo se ugreje, onda je ok
ukoliko ostane hladno i posle 92-95 stepeni...ne valja
Sto se tice vodene pumpe, ona ili radi ili ne radi
a znaces kada ne radi
bez provere:)
Pokušao sam da napravim opisanu proveru termostata i to kod mene izgleda ovako. Po paljenju motora gornje crevo počinje da se greje a donje prati s razlikom od 30-tak stepeni kad gornje dostigne temperaturu od oko 90-ak stepeni temperatura se izjednači. Računam da je to OK?
U svakom slučaju hvala na brzom odgovoru.
pozdrav
U svakom slučaju hvala na brzom odgovoru.
pozdrav
- josif visarionovic
- Site Admin

Po mom iskustvu sa samarom, vremenom oslabi elektromotor ventilatora, cetkice se pojedu, a osovina dobije lufta, pa efekat hladjenja(uvlacenja vazduha) nije potpun.
Ipak, ako ventilator dobro radi, ja bih zamenio termostat i termoprekidac.
Uostalom, mozes da izvedes instalaciju sa termoprekidaca i da kada pokazivac temperature krene da prelazi sredinu na pokazivacu u kabini, sam palis ventilator iz kabine, sto se svakako preporucuje u vrelim letnjim danima i kada je auto pod velikim opterecenjem...
Ipak, ako ventilator dobro radi, ja bih zamenio termostat i termoprekidac.
Uostalom, mozes da izvedes instalaciju sa termoprekidaca i da kada pokazivac temperature krene da prelazi sredinu na pokazivacu u kabini, sam palis ventilator iz kabine, sto se svakako preporucuje u vrelim letnjim danima i kada je auto pod velikim opterecenjem...
Ako auto diže temperaturu provera bi mogla da ide sledećim redom:
1. Videti da li auto gubi tečnost iz sistema (puko hladnjak, trula i napukla creva itd).
2. ako je to u redu provera zategnutosti kaiša koji najčešće obuhvata alternator, vodenu pumpu i radilicu).
3. ako je i to u redu a pumpa za vodu ne proizvodi čudne zvukove ideš na proveru termostata. Najočiglednija provera termostata je pipkanje creva ali on tada može biti i poluotvoren što je u letnjim uslovima nedovoljno. Dakle, skineš ga a na njegovo mesto postaviš krpu da ne ulazi nečistoća pa kući u loncu zagreješ vodu i u istu ga staviš naravno držeći ga kleštima. Pre toga ga očistiš od nečistoća ili kamenca. Kada ga potopiš u ključalu vodu vidiš svojim očima da li je termostat Ok.
4. Termodavač u sebi sadrži bimetal koji pri povećanoj temperaturi služi kao provodnik. Čim ventilator radi znači da je Ok. Međutim, u uslovima nenormalno visokih temperatura nije loše imati i termodavač i termostat koji ranije otvaraju.
5. I na kraju kod ruskih vozila je najpametnije imati prekidač za ventilator za njegovo paljenje iz kabine ili ga jednostavno prespojiti da non stop radi kada su velike vrućine.
6. U sistem za hlađenje uvek sipaj antifriz zato što on ne samo da služi protiv zamrzavanje već ima leti funkciju da se teže zagreva. Tako, na primer, neki genijalci su u Ladu 110, 111, 112 kada je ona počela zbog creva ili hladnjaka da gubi tečnost da bi uštedeli sipali vodu a ona prokuvala a oni se čudili zašto kuva a ima dosta vode.
Nadam se da sam bar malo pomogao. Pozdrav svima
1. Videti da li auto gubi tečnost iz sistema (puko hladnjak, trula i napukla creva itd).
2. ako je to u redu provera zategnutosti kaiša koji najčešće obuhvata alternator, vodenu pumpu i radilicu).
3. ako je i to u redu a pumpa za vodu ne proizvodi čudne zvukove ideš na proveru termostata. Najočiglednija provera termostata je pipkanje creva ali on tada može biti i poluotvoren što je u letnjim uslovima nedovoljno. Dakle, skineš ga a na njegovo mesto postaviš krpu da ne ulazi nečistoća pa kući u loncu zagreješ vodu i u istu ga staviš naravno držeći ga kleštima. Pre toga ga očistiš od nečistoća ili kamenca. Kada ga potopiš u ključalu vodu vidiš svojim očima da li je termostat Ok.
4. Termodavač u sebi sadrži bimetal koji pri povećanoj temperaturi služi kao provodnik. Čim ventilator radi znači da je Ok. Međutim, u uslovima nenormalno visokih temperatura nije loše imati i termodavač i termostat koji ranije otvaraju.
5. I na kraju kod ruskih vozila je najpametnije imati prekidač za ventilator za njegovo paljenje iz kabine ili ga jednostavno prespojiti da non stop radi kada su velike vrućine.
6. U sistem za hlađenje uvek sipaj antifriz zato što on ne samo da služi protiv zamrzavanje već ima leti funkciju da se teže zagreva. Tako, na primer, neki genijalci su u Ladu 110, 111, 112 kada je ona počela zbog creva ili hladnjaka da gubi tečnost da bi uštedeli sipali vodu a ona prokuvala a oni se čudili zašto kuva a ima dosta vode.
Nadam se da sam bar malo pomogao. Pozdrav svima
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
To je termoprekidac, on pali i gasi ventilator i nalazi se na hladnjakuWolf66 wrote:4. Termodavač u sebi sadrži bimetal koji pri povećanoj temperaturi služi kao provodnik. Čim ventilator radi znači da je Ok. Međutim, u uslovima nenormalno visokih temperatura nije loše imati i termodavač i termostat koji ranije otvaraju.
Termodavac daje signal instrumentu na tabli, i nalazi se na glavi.
U rashladni sistem motora 2110 i 2112 (8v i 16v) apsolutno moze da ide voda, bez obzira sto je temperatura u sistemu preko 100 stepeni (107 ako se ne varam)Wolf66 wrote: 6. U sistem za hlađenje uvek sipaj antifriz zato što on ne samo da služi protiv zamrzavanje već ima leti funkciju da se teže zagreva. Tako, na primer, neki genijalci su u Ladu 110, 111, 112 kada je ona počela zbog creva ili hladnjaka da gubi tečnost da bi uštedeli sipali vodu a ona prokuvala a oni se čudili zašto kuva a ima dosta vode.
treba samo obratiti paznju da u sistem nigde ne ulazi vazduh a to se najcesce desava na starim tipovima ekspanzione posude koje imaju cep i onaj plovak za merenje nivoa tecnosti za hladjenje.
Znaci, ako ne ulazi vazduh, to jest kiseonik...ni voda ne moze da prokljuca:)
mozes je zagrejati do 1000 stepeni i to Farenhajta ako hoces nece prokljucati, a to je najcesci razlog zasto izbacuje vodu na posudu
Mnogi misle da je dihtung glave, ali u 90% slucajeva...kvar je banalan:)
Ja zamenih termostat i sad je čini mi se sve u redu. Stari (mesingani) je bio stalno na pola otvoren dok sa novim (plastičnim) sve funkcioniše kao što je opisano.
PozdavProveru termostata lako mozes da izvrsis tako sto ces pipnuti rukom crevo koje ide od termostata do donjeg dela hladnjaka
Mislio sam na termoprekidač. Zovi ga i krčag samo ga nemoj razbiti.Miljan wrote:To je termoprekidac, on pali i gasi ventilator i nalazi se na hladnjakuWolf66 wrote:4. Termodavaè u sebi sadrži bimetal koji pri poveæanoj temperaturi služi kao provodnik. Èim ventilator radi znaèi da je Ok. Meðutim, u uslovima nenormalno visokih temperatura nije loše imati i termodavaè i termostat koji ranije otvaraju.
Termodavac daje signal instrumentu na tabli, i nalazi se na glavi.
A zašto su onda ekspanzioni sudovi kod navedenih Lada u koje nikad nije dolivano ni antifriz ni voda a imaju tečnost na merki crni?Winux wrote:U rashladni sistem motora 2110 i 2112 (8v i 16v) apsolutno moze da ide voda, bez obzira sto je temperatura u sistemu preko 100 stepeni (107 ako se ne varam)Wolf66 wrote: 6. U sistem za hlađenje uvek sipaj antifriz zato što on ne samo da služi protiv zamrzavanje već ima leti funkciju da se teže zagreva. Tako, na primer, neki genijalci su u Ladu 110, 111, 112 kada je ona počela zbog creva ili hladnjaka da gubi tečnost da bi uštedeli sipali vodu a ona prokuvala a oni se čudili zašto kuva a ima dosta vode.
treba samo obratiti paznju da u sistem nigde ne ulazi vazduh a to se najcesce desava na starim tipovima ekspanzione posude koje imaju cep i onaj plovak za merenje nivoa tecnosti za hladjenje.
Znaci, ako ne ulazi vazduh, to jest kiseonik...ni voda ne moze da prokljuca:)
mozes je zagrejati do 1000 stepeni i to Farenhajta ako hoces nece prokljucati, a to je najcesci razlog zasto izbacuje vodu na posudu
Mnogi misle da je dihtung glave, ali u 90% slucajeva...kvar je banalan:)
- josif visarionovic
- Site Admin

- KamAZ driver
Када би могло да се у систему за хлађење обезбеди апсолутна заптивеност, не би било проблема ни са чистом водом. Повећањем притиска воде (а то се дешава са загравењем воде) расте и тачка кључања. А пошто систем не може тако добро да се затвори - вода хоће напоље.
И да, ј... пас матер оном шунтавом чепу експанзионог суда на 110-ки, три сам променио.
А вода у 110-ки може да "прође" само ако се вози ван града, а то нико не може да гарантује. Два-три семафора и ето ње напољу.
Kada bi moglo da se u sistemu za hlađenje obezbedi apsolutna zaptivenost, ne bi bilo problema ni sa čistom vodom. Povećanjem pritiska vode (a to se dešava sa zagravenjem vode) raste i tačka ključanja. A pošto sistem ne može tako dobro da se zatvori - voda hoće napolje.
I da, j... pas mater onom šuntavom čepu ekspanzionog suda na 110-ki, tri sam promenio.
A voda u 110-ki može da "prođe" samo ako se vozi van grada, a to niko ne može da garantuje. Dva-tri semafora i eto nje napolju.
И да, ј... пас матер оном шунтавом чепу експанзионог суда на 110-ки, три сам променио.
А вода у 110-ки може да "прође" само ако се вози ван града, а то нико не може да гарантује. Два-три семафора и ето ње напољу.
Kada bi moglo da se u sistemu za hlađenje obezbedi apsolutna zaptivenost, ne bi bilo problema ni sa čistom vodom. Povećanjem pritiska vode (a to se dešava sa zagravenjem vode) raste i tačka ključanja. A pošto sistem ne može tako dobro da se zatvori - voda hoće napolje.
I da, j... pas mater onom šuntavom čepu ekspanzionog suda na 110-ki, tri sam promenio.
A voda u 110-ki može da "prođe" samo ako se vozi van grada, a to niko ne može da garantuje. Dva-tri semafora i eto nje napolju.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!