Ne greje kabinu

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Pera

Re: Ne greje kabinu

Post by Pera »

Najprostije za pocetak,uhvati oba creva sto idu u hladnjak kabine i uporedi ih sa ostalim crevima na motoru.Jedno moze biti malcice hladnije od drugog,ali ne drasticno.
Ako su creva vrela onda je to ok,i dalje kontrolisi klapne za topao-hladan vazduh.
Ako creva nisu ok,onda citaj sve ovo gore ponovo :mrgreen:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

elektronicar wrote:mozda je bolje da se grejanje isparivaca izvede redno posle grejanja karburatora nego kao sto to mnogi rade paralelno grejanju kabine
kod mene je tako uradjeno, sa karburatora je uzeto grejanje isparivaca ;)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

milancheee

Post by milancheee »

milancheee wrote:Evo da ja ponovo aktiviram ovu temu, valjda ce neko primetiti post. Šta se kod mene tačno dešava? Primetio sam poslednjih dana da mi slabo redi grejanje, pri tom kazaljka od temperature motora je ispred one srednje crte i dalje ne ide, ali to je tako poslednjih godinu dana ( u sistemu je antifriz G 12 ). Gornje crevo sa hladnjaka je vruće pri radnoj temperaturi, a donje toplo. Primetio sam i da na ler gasu ventilator u kabini duva skoro hladan vazduh, a čim mu dam veći broj obrtaja počne da duva topao vazduh. Ja sumnjam na termostat, ali nisam siguran. Pomagajte ako neko zna u čemu je problem. Hvala unapred !
Prvo izvinjavam se sto posle ovoliko vremena odgovaram na ovaj post, ali mislim da ce ovo nekome mozda nekad pomoci. Problem je bio sto mi je otisao dihtung glave. Sve se manifestovalo tako sto mi je grejanje u kabini radilo s vremena na vreme kao sto sam i objasnio. Zamenio sam termostat posto sam sumnjao na njega ali definitivno nije bio on posto se i dalje desavala ista stvar. Zatim smo moj kolega i ja (on je mehanicar) probali da izluftiramo sistem jer sam mislio da mi je mozda ostalo vazduha pri zameni antifriza, ali dobili smo razultat samo trenutno nekih 10-ak minuta i onda ista stvar. U medjuvremenu smo primetili da mi duva kompresiju u posudu za vodu (antifriz) ali jedva primetno i tu je bio kraj odnosno pocetak mojih finansijskih muka. Na kraju je glava skinuta, odnesena kod Cubija, odradjena i konacno vracena na svoje mesto. Svo to zadovoljstvo sa zamenom kaiseva, spanerom, semerinzima i svime ostalim je kostalo 120 eura, ali od tada greje kao blesava :xixi

milancheee

Post by milancheee »

Zaboravio sam da kazem da sam tada primetio i na meracu ulja onu belu emulziju i tada mi je sve bilo definitivno jasno.

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Grejanje sam prosto sredio otvaranjem onen polugice na malom radijatoru, nesto je zapela, a dok nisam vido slike ovde na sajtu kako izgleda, nisam ni znao gde je. Grejanje je sada ODLICNO.

bobans
Automobil: lada samara

Post by bobans »

Pa ako Rusi nemaju dobro grejanje onda ni jedan auto ne može,ladu vozim posebno zimi jel je detetu jedino toplo u njoj

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

znaju deca sta valja...kod njih ne prolaze lazne vrednosti...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Imam problem sa hladjenjem vozila. Ne volim da otvaram prozore,pa jedva vozim po ovom vremenu. Naime,kad pustim ventilator da hladi on kao da duva polu hladan,polu vruc vazduh. Taj problem se javio pre 2-3 meseca. Sta moze da bude problem?
Samo Samara Srbina Spasava

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

lose podesen buzir sajle za otvaranje ventila tople vode za grejanje kabine. Postoje zabice kojima se podesava polozaj buzira, a samim tim i sajle pa i koliko ce sajla u krajnjem polozaju da otvori ili zatvori ventil. skines centralnu konzolu izmedju prednjih sedista (oko rucice menjaca) i onda ako glavu zavuces na tepih videces ventil i creva koja vode ka hladnjaku kabine (koji nazalost sluzi za grejanje). :lol:
E pa u gornjoj zoni tog ventila se nalazi zabica koja fiksira buzir. Tu se oslobodi zabica i korektno sve postavi nazad. Naime polugica ventila koju pomera sajla ima veci hod nego sto je min/max otvorenost ventila, pa ako se buzir ucvrscuje u bilo kom od krajnjih polozaja onda na suprotnu stranu sajla ne moze do kraja pa se desava da ili zimi ne pusta dovoljno tople vode za grejanje kabine ili leti ne zatvara dovoljno pa deo tople vode ipak prolazi kroz mali hladnjak i utice da postoji grejanje.
Hmm :roll: tesko objasniti bez fotografija. Zabica se skida u gornjoj zoni i pazi da ti ne pukne ta plastika ispod zabice da ne bi posle morao da menjas ceo ventil.
Na donjoj slici se vidi sve rastavljeno i vidi se mali hladnjak, creva grejanja i ventil, a na ventilu se vidi polugica prebacivanja otvoreno/zatvoreno. NA samom ventilu, malo levije od te polugice nalazi se zabica koja se oslobadja u gornjoj zoni, stavis polugu regulatora na pola (onu gde regulises rukom grejanje ili hladjenje ispod polugica smera duvanja vazduha) isto tako i polugicu ventila na pola i onda vratis zabicu na buzir.
http://postimage.org/image/n991q9bc1/full/
slika je malo ogromna pa je scrolluj levo/desno/gore/dole da bi video detalje

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Hvala puno na odgovoru. Cim/ako nadjem vremena uradicu to!
Samo Samara Srbina Spasava

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

ja bih pre rekao da treba da dopunis klimu. :mrgreen: :D
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Ladilac
Automobil: Samara

Post by Ladilac »

elektronicar wrote: Hmm :roll: tesko objasniti bez fotografija.
"Onomad" sam imao veliki zahvat koji sam slikao deo po deo, a tice se rasturanja konzole i menjanja malog hladnjaka. Ima dosta slika, mozda neka pomogne...

viewtopic.php?f=9&t=3847&start=0
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

SamaraBG
Automobil: Samara 1300 5V 1991g

Post by SamaraBG »

elektronicar wrote:lose podesen buzir sajle za otvaranje ventila tople vode za grejanje kabine. Postoje zabice kojima se podesava polozaj buzira, a samim tim i sajle pa i koliko ce sajla u krajnjem polozaju da otvori ili zatvori ventil.
Grejanje nije radilo, i ustanovim da je problem u sajli koja ne otvara/zatvara dovoljno ventil tople vode. Zabica na ventilu nedostaje, a sama sajla je van svog polozaja.

Moze li neko da slika od strane vozaca bocno polozaj sajli, da vidim kako treba da stoji i gde da je fiksiram. I gde mogu da nadjem tu zabicu koja nedostaje na ventilu?

skora

Post by skora »

Te slavine su jako lose .....Trajno resenje je keramicka.Razmisljaj u tom pravcu .....jer kad te jedno jutro na -15 saceka barica kod suvozacevih nogu,a ti to ne vidis na vreme od patosnice,sledece sto je na udaru je dihtung glave.....Rashladne tecnosti fali ,ti to tek primecujes kad skazaljka od temperature krene na desno a tada je vec kasno .

;) http://postimg.org/image/6a7f966z7/

Mark
Automobil: Lada Samara

Post by Mark »

Da ne otvaram novu temu.Imam Samaru 1300 cm2,1991 godiste.Kod mene je problem sto su mi u kutiji za hladnjak pootpadali sundjeri od klapni.I zbog toga ne greje.Ne znam gde se to moze nabaviti ali da li moze nesto drugo da se stavi?Samolepljiva dihtung traka za vrata i prozore?Neki su stavljali neke aluminijumske samolepljive trake.

Post Reply